Blog

ODRŽAN 12. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA U ZABOKU

U Zaboku je 3. i 4. 06 . održan 12. Susret Dječjih vijeća u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka te uz suorganizaciju Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorske županije i Društva Naša djeca Zabok.

U petak, 3.06. održana je Edukacija za nove voditelje Dječjih vijeća u Centru za mlade kojoj su prisustvovali sudionici iz raznih dijelova Hrvatske: Bedekovčine, Crikvenice, Drniša, Jastrebarskog, Karlovca, Lepoglave, Lipika, Mača, Ozlja, Pakraca, Pleternice, Poreča, Pregrade, Raba, Solina, Sračinca i Svetog Križa Začretje.

Nakon međusobnog upoznavanja polaznika, Sanja Škorić iz Dječjeg vijeća Grada Opatije održala je predavanje o aktivnom sudjelovanju djece u lokalnoj zajednici, o Dječjim vijećima, uvjetima za rad, programskim oblicima i sadržajima rada Dječjih vijeća te o ulozi odrasle osobe u Dječjem vijeću.

IMG_4915IMG_4908

Jasenka Borovčak iz Dječjeg vijeća grada Zaboka je prezentirala razne aktivnosti kojima se bavi Dječje vijeće u Zaboku. Nakon toga uslijedio je kratak film kojim se predstavio rad Dječjeg vijeća grada Opatije.

U drugom dijelu edukacije Sanja Škorić i Ana Jantolek, također iz Dječjeg vijeća grada Opatije održale  su dvije radionice u kojima su svi polaznici vrlo aktivno sudjelovali. U prvoj radionici su se prikazali postupci u stvaranju uvjeta za osnivanje i početak rada Dječjeg vijeća u svom gradu/općini, dok se u drugoj radionici izrađivao nacrt programa rada Dječjeg vijeća u prvoj godini. Edukacija je završila prikazom literature za rad Dječjih vijeća i provedbom ankete nakon čega su polaznicima Seminara dodijeljena Uvjerenja. Troškovi dolaska i edukacije novih voditelja pokriveni su iz sredstava akcije ”Gradovi i općine – prijatelji djece”.

Otvorenje 12. Susreta Dječjih vijeća započelo je izvedbom brojalice En ten tini Zabočkih mališana uz klavirsku pratnju Lidije Jadek u OŠ K. S. Gjalskog u 17 sati. Voditelji programa Susreta, dječja gradonačelnica Eva i član DND-a Zabok Matija pozdravili su prisutne i otvorili 12. Susret Dječjih vijeća. Na Susretu je sudjelovalo 14 Dječjih vijeća iz: Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Kutine, Ogulina, Opatije, Pregrade, Pule, Rovinja, Solina, Tuhlja, Varaždina i Velike Gorice i Zaboka.

Goste su pozdravili: predsjednica Društva Naša djeca Zabok, gospođa Sonja Borovčak, predsjednica Saveza društava društava Naša djeca Hrvatske, gospođa Aida Salihagić Kadić, gradonačelnik Zaboka, gospodin Ivan Hanžek te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, gospođa Jasna Petek.

Svojim nastupima sve su razveselili Zabočki mališani koji su izveli brojalice i pjesme, a također su predstavili originalne pjesme nastale u sklopu projekta Zdravo i fino koji Društvo Naša djeca Zabok provodi s Dječjim gradskim vijećem. Svojim nastupima goste su oduševile i polaznica Osnovne glazbene škole, dječja vijećnica Doris koja je pokazala svoje umijeće na violini, dječje vijećnice Eva i Lada plesnim duetom, kao i dječja vijećnica Magdalena izvedbom skladbe Star Warsa na klarinetu.

Nakon ovih izvedbi na pozornici su se predstavili svi Dječji vijećnici iz Zaboka koji provode projekt Prebaci na volontiranje. Domaćini su također pripremili jedno iznenađenje, izveli su prvi puta Himnu Društva Naša djeca, koja se, sudeći po veselim izrazima lica prisutnih, svima svidjela. Nakon toga su svi gosti zapjevali sa zborom Kad bi svi… u pratnji Lidije na klaviru i Igora na električnoj gitari.

Dječja vijećnica iz Zaboka, Doris Tkalčević, dječji vijećnik iz Opatije, Roko Lovrić i predsjednica Povjerenstva za odabir Naj-projekata Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, predstavili su Naj-projekte Dječjih vijeća u 2016. godini. U Povjerenstvu za odabir Naj-projekata Dječjih vijeća bila je gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok, članica Izvršnog odbora Saveza društava Naša djeca Hrvatske.  Za Naj-projekte prijavilo se 14 Dječjih vijeća iz: Bjelovara, Čakovca, Delnica, Dubrovnika, Kutina, Ogulina, Pregrade, Pule,  Rovinja, Solina, Splita, Tuhlja, Varaždina i Velike Gorice.

Svi su projekti pohvaljeni, a kako smo saznali, dječji glasovi su prevagnuli pri odabiru najboljih. Priznanje za dva najoriginalnija Naj-projekta Dječjih vijeća u 2016. dobili su ”Šeraj pozitivu-dilitaj negativu” Dječjeg gradskog vijeća Rovinj, voditeljice projekta su Romina Curto i Dejana Tavas koje su ujedno i voditeljice Dječjeg gradskog vijeća Rovinj te ”Mogu i sudjelujem” Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, voditeljica projekta su Arijana Mataga Tintor, a voditeljice Dječjeg gradskog vijeća su Dia Dobrinčić Korenjak i Marija Brebrić.

Doris i Luka su obrazložili zbog čega su se odlučili za ova dva projekta. Projekt iz Rovinja je zaslužio priznanje jer su se djeca aktivno uključila u rješavanje problema vršnjačkog nasilja izradom bookmarkera i plakatom, a uključili su svu djecu osnovnih škola u suradnji s Gradskom knjižnicom i srednjoškolcima. Projekt iz Velike Gorice je uključio predškolsku djecu i roditelje iz Novog Čiča s ciljem da i djecu i roditelje nauči što više o dječjem sudjelovanju, dječjim pravima i mogućnostima sudjelovanja djece u donošenju odluka u svojoj sredini.

Predsjednica Saveza DND-a Aida Salihagić Kadić je uz pomoć djevojčice Hane Kadić, gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka i dopredsjednice Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sanje Škorić uručila nagrađenim projektima priznanja, a svim prijavljenim Dječjim vijećima pohvale za sudjelovanje u Naj-projektima. Nakon dodjele priznanja dječji vijećnici Melani Jurković i Valentino Savić Seifert iz Rovinja i Jana Špičić  i Estera Sabljić iz Velike Gorice su predstavili svoje projekte.

Savez DND će na svojim mrežnim stranicama sljedećih tjedana predstaviti ukratko sve ovogodišnje Naj-projekte.

Na kraju priredbe svi su zapjevali sa Zabočkim mališanima Kad si sretan.

Subota ujutro bila je rezervirana za radionice za djecu vijećnike ”Prebaci na volontiranje!” i za radionicu za voditeljice i voditelje Dječjih vijeća ”Suradnja i komunikacija Dječjih vijeća s lokalnom zajednicom.” Radionice za djecu vijećnike održale su volonterke iz Zaboka: Ružica Kotarski, Sonja Matraković, Romana Turk Tisanić, Vlatka Habulin, Ana Frgec Belošević i Jana Borovčak,  a radionice za voditelje Dječjih vijeća održale su Sanja Škorić i Ana Jantolek. Nakon završetka radionica sudionici su predstavili svoj rad te su podijeljene zahvalnice čime je završio ovaj Susret Dječjih vijeća.

Savez DND ovim putem zahvaljuje domaćinu ovog Susreta, Gradu Zaboku, članovima i članicama Društva Naša djeca Zabok, svim voditeljima radionica, svim vrijednim izvođačima i njihovim mentorima u programu otvaranja Susreta, osoblju i domaćinima u Zaboky selu, Hotelu Dvorac Gjalski, svim voditeljima i dječjim vijećnicima na ugodnom druženju te Ministarstvu socijalne politike i mladih, Krapinsko-zagorskom županu, Gradu Zaboku i Središnjem koordinacijskom odboru Gradovi općine prijatelj – djece na financijskoj potpori cjelokupnog Susreta.

Veselimo se susretu i dogodine!