Blog

ODRŽANO SAVJETOVANJE KAKO PRISTUPITI OCJENJIVANJU AKCIJE: „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

U Zagrebu, 26. veljače 2016. u Uredu Pravobraniteljice za djecu RH, u dvorani Male kuće dječjih prava održano je Savjetovanje o akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za 27 koordinatora iz gradova i općina koji se namjeravaju kandidirati za dobivanje prestižnog naziva grad/općina – prijatelj djece. Tako su nam uz cijenjene goste iz Nove Gradiške, Zaboka i Zagreba, pristigli i lokalni koordinatori Akcije iz Bedekovčine, Bjelovara, Crikvenice, Čabra, Drniša, Fužina, Lepoglave, Lokvi, Omiša, Samobora, Svetog Križa Začretja, Umaga i Zlatar Bistrice.

IMG_3844Prof. dr.sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu RH

Uvaženi skup pozdravila je prof. dr.sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu RH, s nekoliko toplih riječi naglasivši kako je akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece” iznimno pozitivan primjer dječje participacije jer se pri dodjeljivanju počasnog naziva „prijatelj djece“ visoko vrednuje i dječje mišljenje. Svim sudionicima zaželjela je ugodan i produktivan rad u Maloj kući dječjih prava. U radu ovoga skupa sudjelovale su i Davorka Osmak Franjić iz Ureda pravobraniteljice za djecu te mr.sc. Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje.

IMG_3859Prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece”

U uvodnom dijelu izlaganja prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece” predstavio je Osnovne postavke metodologije ocjenjivanja akcije. Sudionike je upoznao s etapama u ocjenjivanju predstavivši kratko: Naj-akciju grada ili općine, ispunjavanje Završnog izvještaja o realizaciji programa grada ili općine, evaluaciju programa iz perspektive građana te evaluaciju programa iz perspektive djece, dostavu dokumentacije o provedbi akcije kao i osobne uvide članova Prosudbene komisije o ostvarenim rezultatima Akcije u gradu ili općini.

IMG_3873Prof. Snježana Krpes, tajnica Saveza DND Hrvatske

Tajnica Saveza DND Hrvatske, prof. Snježana Krpes, predstavila je detaljnije Završni izvještaj o ocjenjivanju iz perspektive voditeljice akcije, ali i dugogodišnje članice Prosudbenih komisija koje na terenu ocjenjuju ostvarene rezultate Akcije u gradu ili općini. Naglasila je kako je zadaća članova Prosudbenih komisija, kao i cijele Akcije uostalom, ukazati na područja na kojima je moguće i potrebno učiniti dodatne napore za djecu, a ne kruto prosuđivanje napora pojedinog grada ili općine jer je ova Akcija, prija svega, poticajna za lokalne sredine.

IMG_3878Mr.sc. Ljiljana Lukačević, predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece”

Mr.sc. Ljiljana Lukačević, specijalistica kliničke psihologije i predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece” predstavila je iskustva grada Nove Gradiške u postupku dobivanja prestižnog naziva. Put je bio dug, no završno ocjenjivanje i dobivanje statusa relativno ispunilo je sve članove ovog Koordinacijskog odbora kao i sve građane Nove Gradiške ponosom jer su uvidjeli i osvijestili koliko toga čine za djecu.

IMG_3915Dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu

Dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, voditeljica istraživanja djece, iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu predstavila je istraživanje iz perspektive djece sudionicima ovoga skupa. Bilo je riječi o dosadašnjim istraživanjima u 52 grada/općine u kojima je sudjelovalo više od 6000 djece. Dr. sc. Ristić Dedić predstavila je metodologiju ovog istraživanja (uzorak i postupak), izgled upitnika, vrednovanje rezultata, te prednosti i nedostatke dosadašnje metodologije koja se koristi već 17 godina u procjeni dostignuća hrvatskih gradova i općina u korist djece. Najavljena je i reevaluacija postojeće metodologije kojom će se osigurati da ova hrvatska akcija ostane na nivou 3 najbolje europske akcije unutar inicijative Gradova-prijatelja djece.

IMG_3959Jasenka Borovčak, tajnica Društva Naša djeca Zabok

Jednu od najvažnijih značajki ove i drugih akcija koje Savez sa partnerima provodi za dobrobit djece predstavila je gospođa Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok. Ona je govorila o doprinosu volonterskog rada i medijske promidžbe u stjecanju naziva grad/općina – prijatelj djece, iz perspektive Koordinacijskog odbora Zaboka – prijatelja djece te iz iskustva Društva Naša djeca Zabok koje profesionalno vodi već niz godina. Aktivnosti svakog koordinacijskog odbora Akcije su volonterske, a obuhvaćaju volontersko obavljanje dužnosti predsjednika Koordinacijskog odbora, volonterski rad tajnika odbora, zasjedanje odbora u prostorijama Grada, DND-a ili neke druge udruge bez naplate i druge aktivnosti. Isto tako, sudionicima Savjetovanja gđa Borovčak predstavila je bogat program udruga građana (na primjeru Društva Naša djeca Zabok) kako bi ih usmjerila na to kome se obratiti u svrhu dobivanja podataka o akcijama za djecu u lokalnoj sredini.

Članice Prosudbenih komisija, gđe Krpes i Borovčak, iznijele su svoja iskustva iz izvida lokalnih sredina, a sudionici su također imali mogućnost iznijeti svoja pitanja i primjedbe vezane uz postupak ocjenjivanja. Najviše ih je zanimala Naj-akcija – jedna originalna i nova akcija s djecom i za djecu koju treba prijaviti na Natječaj za Naj-akciju Središnjem Koordinacijskom odboru Akcije te su ih interesirale i oblici dječje participacije tj. kako ih potaknuti i održati.

Središnji Koordinacijski odbor Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ najtoplije zahvaljuje svim lokalnim koordinatorima na dolasku te na poticajnom i ugodnom druženju s nadom da će njihovi gradovi i općine što prije dobiti počasni, ali i obvezujući naziv Grad/Općina – prijatelj djece na korist djece, ali i svih građana njihovih lokalnih sredina.

Na sljedećim poveznicama preuzmite prezentacije sa Savjetovanja:
Prof. dr. sc. Josip Grgurić, Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“: Osnovne postavke metodologije ocjenjivanja akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.
Snježana Krpes, prof., Savez društava Naša djeca Hrvatske: Završni izvještaj o ocjenjivanju.
Mr. sc. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije, predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Nova Gradiška – prijatelj djece” i Mihaela Đeraj, spec.admin.publ., voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Nova Gradiška: Iskustvo koordinatora u pripremi ocjenjivanja (primjer iz prakse Nove Gradiške).
Dr. sc. Zrinka Ristić Dedić, voditeljica istraživanja, Institut za društvena istraživanja, Zagreb: Istraživanje iz perspektive djece.
Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok: Doprinos volonterskog rada i medijske promidžbe u stjecanju naziva grad/općina – prijatelj djece.