veliki logo ZODUB

ORGANIZATORI AKCIJE

Savez DND  |   Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju   |   Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara  | Hrvatski liječnički zbor

Zašto je bolesnoj djeci važan osmijeh?

Boravak u bolnici po sebi je traumatično iskustvo za djecu: izdvojeni su iz svakodnevice, ako i nemaju bolove shvaćaju da nešto nije u redu, oko njih su nepoznati ljudi u bijelom, mama i tata su zabrinuti…O utjecaju bolničke okoline na ozdravljenje djece (i odraslih) napisane su brojne studije, zbog čega se sve više pažnje posvećuje načinu komunikacije liječničkog osoblja s pacijentima, ali i ukupnom ugođaju u kojemu se liječenje odvija. Neke pedijatrijske studije pokazuju da se kod djece u bolnicama mogu razviti pozitivne imunološke promjene kada im se posvećuje više pažnje. Volonteri koji djeluju unutar Akcije ulažu velik trud kako bi razveselili bolesnu djecu, odagnali im misli od bolesti i straha te im pružili nadu u ozdravljenje i snagu za daljnju borbu s bolešću. Akcija za “Osmijeh djeteta u bolnici” bavi se promicanjem humanizacije bolničkog liječenja djece te smatramo da ju je bitno uvesti u sve bolnice diljem Hrvatske.

Postanite “Bolnica/Dječji odjel – prijatelj djece”

Cilj Akcije je promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja djece u vremenu dok ona borave u bolnici. Akcija se zasad provodi u 39 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, uz zajedničko osmišljeno sudjelovanje medicinskog osoblja i vanjskih stručnih i društvenih suradnika iz Društava “Naša djeca” te drugih udruga i ustanova.

Bolnice i dječji odjeli – prijatelji djece u liječenje uvode najviše standarde, pomažući mališanima da prebrode najteže trenutke: djeca u ovim bolnicama borave najkraći mogući period, i to u ugodnom i njima prilagođenom okruženju, sa svojim roditeljima koji cijelo vrijeme borave s njima. 

Pridružite im se ispunjavanjem programskih kriterija i prijavite se za sudjelovanje Savezu društava “Naša djeca” Hrvatske. 

Više o samoj Akciji:

Akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” su 1999. godine pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara (organizatori Akcije) s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ za djecu. Ideja bolnice prilagođene djeci zasnovana je na pravima djeteta navedenim u Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i potvrđena u Europskoj povelji o djeci u bolnici.

Akcija je uvrštena u “Nacionalnu strategiju za prava djeteta u RH za razdoblje od 2014.-2020. godine”, a ima i podršku Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske od svog početka.

OVO SU BOLNICE KOJE SU TRENUTNO UKLJUČENE U AKCIJU:

Opća bolnica Bjelovar – Služba za dječje bolesti, Thalassotherapia Crikvenica – specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Primorsko-goranske županije, Županijska bolnica Čakovec – Dječji odjel, Opća bolnica Dubrovnik – Pedijatrija, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Opća bolnica Gospić – Pedijatrija, Opća bolnica Karlovac – Odjel za pedijatriju, Opća i veteranska bolnica „Hrvatski ponos“ Knin – Odjel za pedijatriju, Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“  Koprivnica – Odjel za pedijatriju, Opća županijska bolnica Našice – Odjel za pedijatriju, Opća bolnica Nova Gradiška – Odjel za pedijatriju, Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin – Pedijatrija, Klinički bolnički centar Osijek – Klinika za pedijatriju,  Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana – Odjel za pedijatriju, Opća županijska bolnica Požega – Služba za dječje bolesti,  Opća bolnica Pula – Odjel za pedijatriju, Klinički bolnički centar Rijeka – Klinika za pedijatriju, Klinički bolnički centar Rijeka Klinika za dječju kirurgiju,  Opća bolnica Sisak „Dr. Ivo Pedišić“ – Odjel za pedijatriju, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod  – Odjel za pedijatriju, Klinički bolnički centar Split – Klinika za dječje bolesti, Opća bolnica Šibensko-kninske županije – Odjel pedijatrije,  Opća bolnica Varaždin – Odjel za pedijatriju, Opća bolnica Varaždin – Odjel za dječju kirurgiju,  Opća županijska bolnica Vinkovci – Odjel za pedijatriju,  Opća bolnica Virovitica – Odjel za pedijatriju, Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana – Odjel za pedijatriju, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana – Odjel za pedijatriju, Opća bolnica Zadar – Odjel za pedijatriju, Klinički bolnički centar Zagreb – Klinika za pedijatriju, Klinički bolnički centar Zagreb – Zavod za dječju kirurgiju i urologiju, Klinički bolnički centar Šalata, Zagreb- Klinika za ortopediju, Klinički bolnički centar Šalata, Zagreb – Klinika za bolesti uha, nosa i grla, Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagreb – Klinika za pedijatriju, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb – Zavod za infektivne bolesti djece, Klinika za dječje bolesti Zagreb,  Klinika za dječje bolesti Split-Klinički bolnički centar Split, Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež, Zagreb i Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Zagreb.

Dostignuća akcije u 20 godina provedbe

 • od 39 sudionika Akcije dosad je 35 bolnica/dječjih odjela ispunilo zahtjevne programske kriterije i stekli naziv “Bolnica/Dječji odjel – prijatelj djece”
 • proglašena prva bolnica “Prijatelj svakom djetetu”, a to je Klinika za dječje bolesti Zagreb koja je dobila status po novim osuvremenjenim kriterijima/propozicijama
 • kontinuirano uvođenje europskih standarda u bolničko liječenje djece
 • roditelji mogu dvadeset i četiri sata biti uz svoje bolesno dijete
 • otvorene su brojne igraonice i škole u bolnicama
 • dodatno educirano medicinsko osoblje te volonteri za rad s djecom u igraonicama
 • maksimalno je smanjen boravak djeteta u bolnici
 • bolnički prostori su oplemenjeni za ugodan boravak djece
 • započeta stručna analiza stanja tretmana bolesne djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi
 • započeta stručna analiza stanja tretmana djece s teškoćama u bolnici
 • pokrenut niz humanitarnih akcija (“Uz nas niste sami – Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici”, Obojimo osmijeh djeteta u bolnici)
 • održana su brojni stručni skupovi i Savjetovanja poput “Pravilna prehrana djece u bolnici” “Holistički pristup zdravlju djeteta” te nekoliko ciklusa edukacija za volontere koji djeluju na dječjim odjelima diljem Hrvatske.

IZDVAJAMO:

Veoma uspješna humanitarnih akcija u okviru ovog programa bila je humanitarna akcija “Uz nas niste sami – Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici” koju smo ostvarili u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. Tom prilikom prikupljeno je više od 800.000,00 kuna te je nabavljeno 150 sklopivih fotelja za 36 bolnica dječjih odjela kako bi roditelji mogli biti cjelodnevno sa svojim bolesnim djetetom.

Program akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” sadrži sljedećih 15 poglavlja u korist djece:

 • Odluka bolnica/dječjih odjela o nastavku sudjelovanja u ovoj akciji i izrada godišnjih programa.
 • Edukacija o međusobnoj komunikaciji u bolnici.
 • Prijem djeteta u bolnicu samo kad je to najbolje rješenje za dijete.
 • Maksimalno smanjivanje boravka djeteta u bolnici.
 • Holistički pristup liječnika i drugih stručnjaka bolesnom djetetu.
 • Zdravstvena njega bolesnog djeteta na temelju trajne edukacije medicinskih sestara.
 • Primjena suvremenih medicinskih standarda i protokola za boravak djeteta u bolnici.
 • Individualni pristup svakom djetetu, uz prihvaćanje njegove osobnosti te specifičnih potreba i mogućnosti.
 • Mogućnost cjelodnevnog posjeta roditelja/skrbnika i bliskih osoba bolesnom djetetu.
 • Mogućnost 24-satnog boravka roditelja/skrbnika uz bolesno dijete
 • Uključivanje roditelja/skrbnika u zdravstvenu njegu bolesnog djeteta.
 • Igre i druge samostalne aktivnosti djece u bolnici.
 • Odgojno-obrazovni i kulturno-zabavni sadržaji s djecom u bolnici.
 • Volonterske aktivnosti za djecu u bolnici.
 • Opremanje, oplemenjivanje i funkcionalnost bolničkog prostora za djecu.

Svako od ovih 15 programskih poglavlja ima po nekoliko propozicija koje bolnica/dječji odjel treba izvršiti da bi dobila počasni naziv: Bolnica/dječji odjel – Prijatelj svakom djetetu.

Kako se uključiti?

Nadležno osoblje bolnice/dječjeg odjela u suradnji s lokalnim stručnjacima i volonterima (iz Društava “Naša djeca” i drugih udruga i ustanova) trebali bi:

 • upoznati ovaj prošireni i osuvremenjeni program i kriterije
 • donijeti zajedničku odluku o sudjelovanju u provedbi novih kriterija Akcije,
 • službenim dopisom obavijestiti Središnji koordinacijski odbor Akcije (u Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske) o početku provedbe Akcije

OBOJIMO OSMIJEH DJETETA U BOLNICI

 

 

Kampanju “OBOJIMO OSMIJEH DJETETA U BOLNICI” Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske pokrenuo je početkom 2016. godine oslikavanjem dijela dječjeg odjela Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu. Kampanja je nastavljena u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, gdje su djelatnici Stručne službe Saveza prvo adaptirali, a zatim i kompletno uredili igraonicu od 150 kvadrata.

Kampanju smo 2016. godine zaokružili uređenjem jednog od “kontejnera” koji služe za povremeni boravak djece u  dvorišnom dijelu Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak. 10. ožujka 2017. godine nastavili smo s uređivanjem prostorija bolnice „Goljak“ uz pomoć djelatnika Nizozemske ambasade. Materijal za provođenje kampanje osigurali su vodeći hrvatski proizvođači boja i lakova, a sredstva smo dodatno prikupili crowdfunding kampanjom na platformi “ČINI PRAVU STVAR”. Partneri su nam bili udruga PIMP MY PUMP i zagrebačka umjetnica Jasmina Jogić.  Uz pomoć djelatnika NOVE TV uređen je perivoj i park Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Trenutno su djelatnici McKinsey & Company Hrvatska u dogovorima sa Dječjom bolnicom Srebrnjak te će urediti dio njihovih bolničkih prostora. U planu je suradnja i s drugim umjetnicima, slikarima i ilustratorima koji će oplemeniti prostore bolnica koje sudjeluju u Akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici”, kao što vidite u tri godine otkad traje kampanja puno je toga napravljeno i obojano :-) 

PARTNERI KAMPANJE „OBOJIMO OSMIJEH DJETETA U BOLNICI“

Zahvaljujemo se svim partnerima na kampanji, postojećim i budućim:

Popis bolnica koje sudjeluju u akciji

0