Blog

17 GLOBALNIH CILJEVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ – CILJ 4: KVALITETNO OBRAZOVANJE

U sklopu kampanje “17 globalnih ciljeva za održivi razvoj” koju smo povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2016. najavili prvim videom na temu Odgovor na klimatske promjene i Pitka voda i higijenski uvjeti, jedanaestim promo-videom Savez društava Naša djeca Hrvatske želi skrenuti pažnju na važnost obrazovanja za održiv razvoj povodom  nedavno obilježenog Dana učitelja (5. listopada).

Svijet će kasniti više od 50 godina u ispunjenju zacrtanog roka da osigura da sva djeca imaju srednju školu, objavio je UN u rujnu 2016. dodajući da bi do 2030. svi dječaci i djevojčice trebali imati mogućnost pohađanja osnovne i srednje škole. No kronični nedostatak financijskih sredstava zaustavlja taj proces, stoji u izvješću UN-a. Prema sadašnjim trendovima univerzalno osnovnoškolsko obrazovanje bit će postignuto 2042., univerzalno niže srednjoškolsko 2059. a više srednjoškolsko 2084., prema UN-ovoj agenciji za pitanja obrazovanja.

Krajnji rok za univerzalno obrazovanje dogovoren je kao dio Ciljeva održiva razvoja (SDGs) – ambicioznog plana da se okonča siromaštvo, glad, unaprijedi jednakost i zaštiti okoliš. “Jaz u obrazovnom postignuću između bogatih i siromašnih unutar pojedine zemlje te između zemalja jednostavno je strašan”, rekao je Jeffrey Sachs, posebni savjetnik u SDGs-u.

Da bi se postigao cilj kvalitetnoga univerzalnog obrazovanja do 2030., pomoć za obrazovanje treba se povećati šest puta, ističe UN-ovo tijelo. UNESCO kaže da je obrazovanje ključ za svaki aspekt održiva razvoja uključujući povećani napredak, bolju agrikulturu i zdravlje, manje nasilja i veću rodnu jednakost. Pohađanje viših razreda srednje škole do 2030. u zemljama s niskim prihodima moglo bi do 2050. spasiti 60 milijuna ljudi od siromaštva.

Video-kampanjom Savez društava Naša djeca Hrvatske sudjeluje u Razvojnoj Agendi 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj usvojenoj na Summitu o održivom razvoju, održanom 25. rujna 2015. godine. Države članice Ujedinjenih naroda usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Čelnici zemalja ističu da se globalni ciljevi za sljedećih 30 godina ne odnose samo na zemlje u razvoju i siromašne zemlje, već da su one obveza i odgovornost svih zemalja u suzbijanju nejednakosti, siromaštva, neravnopravnosti i odgovora na klimatske promjene i održivi razvoj općenito.

Savez DND-a prepoznao je takav globalan Program održivog razvoja kao izuzetno važan i vrijedan jer promiče i stvaranje održivih vrijednosti za djecu te bolji položaj djece u društvu. Stoga smo se odlučili na aktivno zagovaranje Programa kroz svoje promotivne aktivnosti kako bi se svijest o njegovoj vrijednosti proširila i na prostore RH.