PROJEKT

SAVEZA DND HRVATSKE

I

MINISTARSTVA SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH

„Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća“

IMG_9110

Projekt „Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća“ nastavak je višegodišnje aktivnosti Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Dječjih vijeća i lokalnih zajednica na unaprjeđenju aktivnog sudjelovanja djeteta pri čemu Savez ima i podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

Primjer dobre prakse poticanja i prakticiranja sudjelovanja djece u lokalnim zajednicama je Akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ čiji su nositelji Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Cilj Akcije je motivirati odrasle u gradovima i općinama Hrvatske da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznate u Konvenciji o pravima djeteta. Jedan od uvjeta dobivanja statusa Grada -prijatelja djece je i uključivanje djece u osmišljavanje odluka koje se na njih odnose.

U nekima od tih gradova i općina djeluju Dječja vijeća, čiji se rad iskazuje kroz rasprave i iznošenje dječjih želja, prijedloga, mišljenja i zahtjeva prema odraslima te kroz konkretne aktivnosti, a sve u cilju boljeg ostvarivanja prava djece u određenoj lokalnoj zajednici. Dječjim vijećem predsjedava predsjednica ili predsjednik, odnosno dječja gradonačelnica ili dječji gradonačelnik. Način rada pojedinog Dječjeg vijeća određen je njihovim Statutom te programom rada. Djeci u ovoj organiziranoj aktivnosti u slobodnom vremenu pomažu odrasle osobe, voditelji-mentori, kao i članovi koordinacijskih odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, Društava Naša djeca te stručni suradnici i suradnice u gradskim i općinskim odjelima i upravama.

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 30-ak Dječjih gradskih/općinskih vijeća u kojima se godišnje okuplja više od 400 djece u dobi od 9-14 godina. Djeca-vijećnici imaju mogućnost participirati s odraslima u onim pitanjima i odlukama koja su djeci važna, kao što su: slobodno vrijeme, kvaliteta obrazovanja i školski život, prostor za igru i rekreaciju, siguran i zdrav grad i mnogim drugim. Osim što djeca-vijećnici izražavaju svoja mišljenja, stavove, potiču odrasle na međusobno uvažavanje i partnerstvo, djeca-vijećnici stječu vještine za samostalno osmišljavanje i pokretanje akcija za ostalu djecu, posebice za socijalno isključene skupine djece, potičući odrasle da prepoznaju potrebe djece te pronalaze adekvatna rješenja za probleme i potrebe djece.

Kako bi djecu ohrabrili i potaknuli na najviši stupanj dječje participacije u okviru projekta „Dječja vijeća – aktivna dječja participacija u Hrvatskoj“ Savez DND od 2010. godine svake godine organizira nacionalni Natječaj za „Naj-projekte Dječjih vijeća“ na koji djeca-vijećnici prijavljuju svoje originalne projekte usmjerene poboljšanju života djece u njihovim zajednicama te koje realiziraju tijekom godine. U zadnjih pet godina inicijativom Dječjih vijeća tako je u lokalnim zajednicama ostvareno više od 40 projekata koji su donijeli konkretne promjene u korist djece.

Od 22. i 23. svibnja 2015. u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Grada domaćina Koprivnice te uz suradnju Društva Naša djeca Koprivnica održan je 11. Susret Dječjih vijeća Hrvatske.

Na susretu su se okupili djeca i voditelji Dječjih gradskih vijeća iz Čakovca, Kutine, Našica, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Pule, Rovinja, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Zaboka te ovogodišnji domaćini iz Koprivnice.

Susret je svečano otvoren uz predstavljanje grada domaćina i pozdravni govor dječje gradonačelnice Koprivnice, Barbara Jendrijev, predsjednice Društva Naša djeca Koprivnice, gospođa Jadranka Lakuš, zamjenice gradonačelnice Koprivnice, gospođa Melita Samoborec, i zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije, gospodina Ivana Pal.

Gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske potom je dodijelila priznanja i pohvale za Naj-projekte Dječjih vijeća u 2015.

Svi predstavljeni projekti bili su izuzetni te je povjerenstvu bilo iznimno teško odabrati dva najbolja projekta Dječjih vijeća. Ipak, članovi povjerenstva gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske, Barbara Jendrijev, dječja gradonačelnica Koprivnice, i Franceska Renner, članica DGV Opatija, najboljim su proglasili projekte (od ukupno 12 prijavljenih) Dječjeg vijeća Čakovca „I životinje su moji prijatelji“ i projekt Dječjeg vijeća Ogulin „Borbom protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“. Te su projekte zainteresiranoj publici predstavili sami dječji vijećnici Čakovca i Ogulina.

11. Susret DV Hrvatske odvijao se na imanju Sunčano selo u mjestu Jagnjedovec gdje su djeca imala prilike uživati na pravom starinskom imanju i u pravoj domaćoj kuhinji. Susret je imao radno edukativni i zabavni sadržaju u kojem su djeca vijećnici uživali.

Predstavnici 15 najaktivnijih Dječjih vijeća predstavili su se kroz prezentaciju rada na Malom sajmu Dječjim vijeća. Tu je došla do izražaja sva kreativnost i marljivost članova Dječjih vijeća i njihovih voditelja.

Vijećnici DV-a uživali su u glazbenoj radionici na kojoj su se mogli upoznati sa starim tradicijskim glazbalima i gdje su mogli izraditi piske za tradicijske puhačke instrumente. Održana je radionica igara, lutkarska radionica, kulinarska radionica zdrave prehrane i likovno-kreativna radionica.

PROJEKT

SAVEZA DND HRVATSKE

I

MINISTARSTVA ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

„DJEČJI FORUMI

18. SUSRET DJEČJIH FORUMA HRVATSKE“

forum

Opći cilj:

Osviještenost djece i odraslih o važnosti ostvarivanja prava djeteta i aktivnoj dječjoj participaciji u životu lokalne zajednice i u širim razmjerima, te o važnosti odgoja i obrazovanja djece za mir i nenasilno rješavanje sukoba i demokratsko građanstvo.

18. SUSRET DJEČJIH FORUMA HRVATSKE

5. srpanj – 7. srpanj 2015. godine

Zagreb

 

CILJ SUSRETA: godišnja prezentacija uzornih radionica DF-a iz gradova i općina s ciljem prenošenja znanja i aktivnosti usvojenih aktivnim sudjelovanjem u Dječjim forumima.

 

PROGRAM SUSRETA

I dan

15,00 – 16,00 Dolazak i smještaj forumaša u Hostel Chillout (Tomićeva ulica 5A, Zagreb)
16,00 Otvaranje 18. susreta DF-a
16,30 – 18,00 Predstavljanje i upoznavanje sudionika
18,00 – 19,00 Info punktovi Dječjih foruma sudionika 18. susreta „Korakom do znanja o dječjim pravima”
19,30 – 21,00 Vožnja turističkim vlakićem Zagrebom

 

II dan

9,00 – 13,00 “U potrazi za blagom – tko sve zna dječja prava “Interaktivna šetnja – igra
12,00 Kuća dječjih prava – Ured pravobraniteljice za djecu

15,30 – 17,30                                                                     Radionice DF-a

19,30 – 21,00                                                                    Turistički razgled grada Zagreba

 

III dan

9,00 – 10,20 Evaluacija

Izrada Uspomene

11,00 -13,00 SABOR REPUBLIKE HRVATSKE

10 sjednica djece predstavnika Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima u

Saboru RH-a

14,00 Ručak
16,30 Završetak susreta i odlazak kućama

SUDIONICI SUSRETA FORUMAŠI DJEČJIH FORUMA IZ:

BANOVA JARUGA, ČAČINCI, DUBROVNIK, KUTINA, NOVA GRADIŠKA, OGULIN, OPATIJA, PRELOG, RAVNA GORA, SLATINA, TUHELJ, VARAŽDIN, ZABOK.

 

PROJEKT „STO LJUDI, STO ĆUDI“

LOGO 100 LJUDIAko djecu educiramo za razbijanje predrasuda i stereotipa prema svojim vršnjacima, za mir i nenasilno rješavanje sukoba te ih usmjeravamo kreativnim, preventivnim i strukturiranim sadržajima, djeca će u svojim vršnjacima umjesto svađa i sukoba pronalaziti prijatelje i suradnike.

S tim ciljem Savez društava Naša djeca Hrvatske u partnerstvu s trima osnovnim školama u Čakovcu, Ogulinu i Slatini i u suradnji s Društvima Naša djeca pokreće projekt  „100 ljudi, 100 ćudi“ odobren od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u okviru Natječaja prevencija nasilja među djecom i mladima. U okviru projekta provest će se edukacija voditelja/mentora za radionice za djecu i mlade s nizom radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije, stereotipa, predrasuda i uvažavanja različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba kako bi se djecu osnažilo o važnosti prevencije nasilja.  Odgojem za mir i toleranciju izravno se radi na prevenciji nasilnog ponašanja među djecom i vršnjacima, posebice u školskom okružju. Osim radionica za djecu, u školama, koje sudjeluju u projektu, postavljat će se „sandučići“ u koje će djeca, izložena nasilju  od strane svojih vršnjaka, moći ostavljati anonimne poruke za odrasle koji im mogu pomoći u rješavanju tog problema. Provedbom ovog projekta očekuju nas razne komunikacijske vježbe, igre, medijacije, rasprave, parlaonice, plakati i izložbe kako bismo poticali kod djece odgovornost za  njihove postupke, mir, toleranciju i nenasilje.

Zaključek otroci in mladi ne priznajo meja 060

 

PROJEKTI KOJE SMO PROVODILI I PROVODIMO

djeca_crno_bijela

MEĐUNARODNI PROJEKT “OTROCI IN MLADI NE PRIZNAJO MEJA/DJECA I MLADI NE PRIZNAJU GRANICE”

 
djeca_in_mladi_logo

Međunarodni projekt Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice provodi se u okviru Operativnog programa IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013.

Cilj projekta je povezivanje i poticanje suradnje između organizacija koje se bave djecom i mladima – Društava Naša djeca u Hrvatskoj i Zveza prijateljev mladine u Sloveniji, prijenos znanja i dobre prakse na teme antidiskriminacije, dječje participacije i kulturalne suradnje te podizanje javne svijesti lokalnog stanovništva o važnosti suživota na pograničnom području prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti i ljudskih prava.

Projektni partneri

Hrvatski partneri u projektu su: Savez društava Naša djeca Hrvatske (vodeći partner) i Društvo Naša djeca Varaždin, slovenski partneri su: Zveza prijateljev mladine Slovenije i Zveza prijateljev mladine Maribor.

Sufinanciranje

Javno sufinanciranje za hrvatske partnere osigurano je iz sredstava Ureda za udruge RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Varaždina, a Vlada Republike Slovenije osigurava javno sufinanciranje za slovenske partnere u projektu.

Projektne aktivnosti

Projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti: (a) Istraživanje stereotipa i predrasuda djece i mladih prema drugim nacionalnim skupinama, (b) Kampanja za smanjenje predrasuda i stereotipa “Sto ljudi, sto ćudi” s nizom radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije i uvažavanja različitosti, (c) Kamp za djecu i voditelje iz Dječjih vijeća Hrvatske i Otroških parlamentov Slovenije, (d) Revija jednominutnog filma na temu “Život uz granicu” i (e) Dječji glazbeni festival u Varaždinu.

Više o projektu i projektnim aktivnostima pogledajte na internetskoj stranici projekta “Djeca i mladi”  (kliknite na logo projekta).

Zajedno s djecom svijeta (2007.), Kampanja protiv tjelesnog kažnjavanja djece (2009.) i Stop siromaštvu djece (2010.), Živjet ćemo u Europskoj uniji (2010.), Stvaramo bajke (2010./2011.), Kiparske izložbe za prostore namijenjene djeci (2010.), Alternativni izvještaj djece o stanju dječjih prava u Hrvatskoj (2011.),„Djeca i mladi ne priznaju granice/Otroci in mladi ne priznajo meja“ – IPA projekt prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska (2011.-2013.), „Budi neovisan – prevencija ovisnosti u djece u Društvima Naša djeca“(2012./2013.) i još mnoge druge.