Budi Neovisan

Projekt „Budi neovisan“ namijenjen je prevenciji ovisnosti kod djece u Društvima „Naša djeca“ te promicanja zdravih stilova života.

Projekt se počeo provoditi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH 2013. godine te je nastavljen i iduće godine. Godine 2014. u projekt uključujemo predškolsku i osnovnoškolsku djecu kao i lokalnu zajednicu.

Edukacija za voditelje/mentore iz Društava Naša djeca za metodu forum-kazališta i juice radionica nastavljena je i 2014. godine, a usto je objavljen i Natječaj za najoriginalnije dječje poruke i kreativne radove na temu prevencije ovisnosti i promociju zdravih stilova života. Najuspješniji pristigli radovi objavljeni su u publikaciji „Budi neovisan“. U kampanji „Budi neovisan“ napravili smo plakat, snimili televizijski spot na poznatom kupalištu Jadrija pokraj Šibenika uz sudjelovanje članova plesne skupine „Sjene“ te promotivni radijski slogan.

Tijekom trajanja projekta kontinuirano se provodila kampanja na društvenim mrežama. Također su se provodile lokalne akcije u gradovima i općinama za djecu i mlade usmjerene protiv alkohola, pušenja i droga pozivajući i djecu i odrasle da u životu donose zdrave i sigurne izbore i „Budu neovisni“!

Na Svjetski dan nepušenja (31.5.2014.) prolaznicima se dijelilo voće sa simboličnim porukama protiv pušenja u više od trideset gradova i općina te je u Opatiji je održana završna priredba kojom su predstavljene sve aktivnosti koje su se provodile u okviru projekta „Budi neovisan“ od početka godine.

Rezultati:

  • U projekt se uključilo 36 voditelja/mentora iz 22 Društva Naša djeca koji su osposobljeni za forum-kazalište i juicy radionice nekonzumiranja alkohola
  • Provedeno je 18 lokalnih radionica forum-kazališta i 33 juicy radionice s djecom
  • Kroz radionice je prošlo više od 400 djece
  • Prikupljeno preko 500 poruka, crteža, fotografija, stripova, slogana i internet priča protiv ovisnosti, a za neovisnost
  • Najkreativniji radovi djece su nagrađeni i objavljeni u publikaciji projekta „Budi neovisan“, koja će ostati trajna uspomena svim adolescentima i predškolcima koji su sudjelovali na natječaju za dječje radove.