$0.00 donated
0 Donors

Osnivač nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske koji već 68 godina kontinuirano djeluje s djecom i za djecu. Među različitim sadržajima i aktivnostima Saveza, od najranijih dana važno je mjesto zauzimalo područje dječje knjige, u cilju unapređivanja njenog izdavaštva, promicanja kvalitete sadržaja te poticanje literarnog i likovnog stvaralaštva u knjigama za najmlađe.
Nagrada je dobila ime „Grigor Vitez“, po književniku Grigoru Vitezu, dugogodišnjem suradniku Saveza, osnivaču i uredniku biblioteke Vjeverica i pokretaču dječjeg časopisa Radost, a koji je najveći dio svojeg bogatog književnog rada posveti djeci. Već tada, i u vrijeme svoje prerane smrti 1966., bio je klasik naše dječje književnosti, osobito poezije.
Svečanost dodjele Nagrade prvim dobitnicima, održana je 13. listopada 1967. godine u prostorima Društva književnika Hrvatske, a prvi laureati ove bili su književnici Gustav Krklec i Ratko Zvrko te likovni umjetnici-ilustratori knjiga za djecu Cvijeta Job i Vilko Selan Gliha.
Od tada do današnjih dana, nagradu «Grigor Vitez» primilo je 56 književnika/ica za svoje književne tekstove (za ukupno 70 naslova) te 35 likovna umjetnika/ca za ilustracije u knjigama za djecu.

„24. travnja 2018. u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog obilježavamo 50. godišnjicu Nagrade „Grigor Vitez“. Kroz cijelu 2018. godinu provodimo niz aktivnosti povodom ove vrijedne obljetnice“

Osim Nagrade autorima i autoricama, svake godine dodjeljuju se i posebne Pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.
Preko stotinu nagrađenih knjiga za djecu i mlade uvršteno je u sam vrh umjetničkih ostvarenja za djecu, a mnogi od nagrađenih autora postali su klasicima naše dječje književnosti ili lučonoše najvećih kvaliteta koje je dostigla ilustracija knjiga za djecu u nas.
Trajni cilj Nagrade „Grigor Vitez“ može se najsažetije iskazati u kontekstu cjelokupne osnovne i trajne misije njenog osnivača i nositelja – Saveza društava Naša djeca Hrvatske: Pružimo djeci sve najbolje i to u svim aspektima života, kroz sve čimbenike koji djecu okružuju i utječu na formiranje njihovih osobnosti i kreativnih ličnosti pa tako i kroz kvalitetnu dječju knjigu i ilustraciju.