Blog

DARUJTE VELIKE I MALE NAŠOM “BAJKAONICOM PO SVIJETU”!

Ova divna slikovnica predstavlja savršen poklon za naše najmlađe koji vole svijet priča i bajki ali i za sve mame, tate, bake, djedove i pripovjedačice koje veseli pripovijedati priče i poticati razvoj mašte kod djece.

S idejom da se potiče kultura čitanja u sklopu društveno odgovornog projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“, koji provodi Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i tvrtka Beiersdorf u okviru aktivnosti „Bajkaonica“ – pričanje priča i bajki djeci izdana je ilustrirana slikovnica „Bajkaonicom po svijetu“ s izborom od dvanaest priča iz usmenog stvaralaštva za djecu, odabranih od dr. sc. Branimir Mendeša, docenta na Filozofskom fakultetu u Splitu i Snježane Krpes, prof., a koje je prekrasnim ilustracijama uljepšala umjetnica ilustratorica Marsela Hajdinjak.

Ovo izdanje tako po prvi put djeci i roditeljima približava neke nikad ispričane priče iz bogatog fundusa arhive Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske s izborom priča iz svjetskog usmenog stvaralaštva za djecu:

 • Mala vila, hrvatska usmena priča
 • Plamena ptica, indijanska usmena priča
 • Djevojka jabuka, talijanska usmena priča
 • Šećerko, grčka usmena priča
 • Zlatni dvorac, švedska usmena priča
 • Ogledalo i medvjed, španjolska usmena priča
 • Mladić zmaj, kavkaska usmena priča
 • Crvenko i Plavko – momčići viljenjaci, japanska usmena priča
 • Gospođica Žabica, burmanska usmena priča
 • Jankić-ježić, slovenska usmena priča
 • Mali Pjer i bijela mačka, kanadska usmena priča
 • Dvanaest mjeseci, slovačka usmena priča.

Odabir bajki u ovoj zbirci pruža nam uvid u različite pripovjedačke tradicije. Međutim, njihova bit ostaje ista, bajkovita. Pokazuje nam sličnost osjećanja, borbi, žudnji i nadanja; ljudskost i strah, dobrotu i ljubav, bez obzira iz kojeg dijela svijeta te bajke dolazile.

U knjizi, osim javnost ne toliko poznatih, a ovim putem otkrivenih usmenih priča iz cijelog svijeta, posebnu pozornost plijeni crtež (ilustracije) Marsele Hajdinjak te kolorit knjige nastao u Studiju Pleat pls. Interpretacija naturalističkih motiva u osobnom viđenju, crtački nadograđenih u ugodan lirski ugođaj i volumenozni izričaj te poetični iskaz prisutan je svakom crtežu i u svakoj vinjeti. Bajkovite misli tvorca riječi i slike čine neraskidivu cjelinu koju će doživjeti čak i djeca koja još nisu uplovila u misterij čitanja. Sama ilustracija nedvojbeno određuje sadržaj bajke i obrnuto, spajajući misao u vizualni izričaj.

Ova knjiga svojim etičkim i estetskim vrijednostima neizostavno je štivo za dijete, ali i za interpretatora, onoga koji čita ili pripovijeda bajke i priče. Inspiracija je to svakom čitaču, pripovjedaču, voditelju „Bajkaonice“, knjižničaru, volonteru, roditelju, članovima obitelji da zajedno s djetetom odu u čarobni svijet bajke i prenesu njezinu poruku i razumijevanje svijeta.

Iz recenzije:

Vještim odabirom tradicijskih priča različitih naroda knjiga Bajkaonicom po svijetu ukazuje na činjenicu da je priča oduvijek i svugdje sastavni dio djetinjstva, pa se njome oblikuje odnos prema stvarnom i nestvarnom svijetu te da ta dva svijeta u njoj postoje paralelno.

Jezik bajke, kako iz ponuđenih priča možemo iščitati, je poetski slikoviti i simboličan, stoga je ona i danas djeci najrazumljivija i najprihvatljivija književna vrsta. Opisima  prirode te  nizanjem događaja u neodređenom vremenu i prostoru, bajka bez obzira na  kontekst nastanka, nenametljivo upućuje na iste trajne moralne vrijednost.

Knjiga će svakako biti korisna djeci, roditeljima, odgojiteljima i učiteljima u kreiranju stava da multikulturalnost ne smije biti neprohodna staza već lijepi put zajedništva na kojem su vidljivi tragovi svakog naroda.

Za kupnju ove slikovnice čija je cijena 120,00 kn plus troškovi dostave slobodno se javite na e-mail: vesna@savez-dnd.hr sa naznakom sljedećih podataka:

Ime i prezime/naziv ustanove

Mjesto i adresa

OIB

Način plaćanja: a) pouzećem prilikom preuzimanja (fizičke osobe) ; b) putem predračuna pravne osobe)