Blog

DJECA IZ DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE RAZGOVARALA S
HRVATSKIM PREDSTAVNICIMA U EUROPSKOM PARLAMENTU
O ZAŠTITI DJEČJIH PRAVA U DOBA PANDEMIJE,
VAŽNOSTI OBRAZOVANJA TE KAKO DJECU UKLJUČITI
U ODLUČIVANJE O DJEČJIM PITANJIMA

Zagreb – 20. svibnja 2021. godine održan je online 16. Susret Dječjih vijeća Hrvatske na temu „Kako uključiti djecu u procese donošenja odluka na europskoj razini“.

Na Susretu su sudjelovala djeca i mentori iz 22 Dječja vijeća diljem Hrvatske: Bedekovčine, Bjelovara, Crikvenice, Čakovca, Jastrebarskog, Koprivnice, Križevaca, Kumrovca, Našica, Nove Gradiške, Omiša, Opatije, Osijeka, Pregrade, Siska, Svete Nedjelje, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vidovca, Zaboka i Vodica, kao i članovi 1. saziva Nacionalnog foruma Eurochild vijeća – NEF Hrvatske.

Mladim vijećnicima aktivno su se pridružili i odrasli uzvanici i gosti: Nada Plavšić Mijatović, voditeljica Službe za politike za djecu i obitelj Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prof. dr. sc. Aida Salhigaić Kadić predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, Sanja Škorić i Sonja Borovčak, dopredsjednice Saveza DND Hrvatske, Ivana Posavec Krivec, saborska zastupnica, zastupnici u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (koja je pozdravila sudionike putem video-poruke), Romana Jerković, Tomislav Sokol te koordinatorica Ureda zastupnika Karla Resslera Tea Jerković, Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza DND Hrvatske, Ivona Makvić Salaj, savjetnica u Uredu Pravobraniteljice za djecu, Arijana Mataga Tintor iz Grada Velika Gorica, članica Savjetodavnog odbora za dječju participaciju UNICEF-a, Barbara Vukas, ambasadorica djece i mladih Ureda UNICEF-a, Nives Kopajtich-Škrlec iz Udruge gradova, Siniša Bijač iz Tekstilprometa te koordinatori akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ i „Županije-prijatelji djece“ iz Čakovca, Crikvenice, Drniša, Jastrebarskog, Ogulina, Opatije, Vinkovaca, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske županije.

Na Susretu su predstavljeni su i proglašeni najoriginalniji Naj-projekti Dječjih vijeća u 2020./2021. godini, a koje pokreću djeca zajedno s odraslima u svojim lokalnim zajednicama.

Po izboru Dječjeg povjerenstva vijećnika XII. Saziva Dječjeg gradskog vijeća grada Opatije (Din Orlić, Mateo Gruban i Lejla Sinanović) za najoriginalnije projekte odabrana su 3 Naj-projekta:

• „Djeca Križevaca za djecu Gline“ i „Igrajmo se i rastimo zajedno“, Dječjeg vijeća Križevaca, voditeljica projekta: Melita Horvat

• „Grafiti preko zida“, Dječje vijeće grada Zaboka, voditeljica projekta: Sara Premerl Peštaj

Predstavljen je novi logotipa Dječjih vijeća Hrvatske u čijem su osmišljavanju svojim prijedlozima o obliku, boji i simbolici koncentričnih krugova koji čine zajedništvo, snagu i doseg dječjeg glasa, uz dizajnera Branimira Lazanju iz agencije Najlon i kreativnu voditeljicu Almu Čakmazović iz agencije Re:public, sudjelovala i djeca-članovi 1. Saziva Nacionalnog foruma Hrvatske (NEF).

U programu Susreta Jan Galić iz Opatije, član I. Saziva Dječjeg vijeća Eurochild-a i član Savjetodavnog odbora za dječju participaciju UNICEF-a predstavio je istraživanja Rand Europe i Eurochilda „Kako možemo poboljšati sudjelovanje djece u kreiranju politika EU?“, dok je Petra Deranja iz Opatije govorila o doprinosu djece i mladih u donošenju Europske strategije za prava djeteta i Jamstva za djecu u čijim je izradama i sama sudjelovala.

Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske i voditeljica programa Dječjih vijeća na nacionalnom nivou “Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djeteta” predstavila je rezultate provedene ankete među Dječjim vijećima „Koliko sudjelujemo u donošenju odluka u svom gradu/općini?“ dok je Antonia Katić iz DND Opatija, koja je bila ujedno i moderatorica Susreta, održala online radionicu za sve sudionike pod nazivom „Balon – planiranje procesa sudjelovanja u donošenju odluka“.

Djeca vijećnici imali su prilike i otvoreno razgovarati sa zastupnicima iz Hrvatske u Europskom parlamentu. Na zanimljiva pitanja djece odgovarali su EU parlamentarci Romana Jerković i Tomislav Sokol, primjerice o tome kako izgleda radni dan u EU parlamentu, o položaju žena u politici, o realizaciji nove Europske strategije za djecu, kako se djeca mogu uključiti u donošenja odluka na europskoj razini te postoji li mogućnost za pokretanje međunarodnog portala za djecu gdje bi djeca ostavljala pitanja donositeljima odluka. Vijećnike su posebno zanimala i stajališta EU parlamenta o kvaliteti obrazovanja djece, kao i aktualnoj situaciji s cijepljenjem te kako će EU odgovoriti na nove krizne okolnosti uzrokovane pandemijom, a što se odrazilo na kršenje dječjih prava. Mlade Osječane zanimalo je mogu li se na europskoj razini pojačati mjere i osigurati veći iznos novca za tretiranje komaraca i udružiti snage zemalja u blizini naše regije kako bi djeca u Osijeku i okolici imali bezbrižnu igru na otvorenome u proljeće i ljeto?

Sa Susreta su Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društvo „Naša djeca“ Opatija, kao punopravni članovi Eurochild organizacije uputili premijeru Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću poziv da Vlada Republike Hrvatske žurno podrži usvajanje Jamstva za djecu, europski dokumenta koji će biti usvojen u lipnju ove godine.

  1. Susret Dječjih vijeća Hrvatske organizirali su Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društvo „Naša djeca“ Opatija uz podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta „Dječja vijeća u Hrvatskoj i Europi“. Susret je podržala i tvrtka Tekstilpromet d.d. donacijskom kampanjom za promociju dječjih prava, kao i gradovi, općine i županije sudionici u programima „Gradovi i općine-prijatelji djece“ i „Županije-prijatelji djece“.

(Fotografije: iz arhive Saveza DND Hrvatske (Mirko Cvjetko)

Post a comment

I accept the Privacy Policy