Blog

IZVJEŠTAJ O RADU DND KUTINA U 2016.

Društvo Naša djeca Kutina aktivno je provodilo svoje kontinuirane godišnje akcije i aktivnosti i u 2016. godini za predškolsku i osnovnoškolsku djecu te roditelje na području grada Kutine.

Aktivnosti su prikazane u izvještajima o radu Likovne-kreativne radionice, Dramske skupine Kutina i Zbjegovača i Dječjih foruma Kutina i Banova Jaruga.

Tijekom protekle godine održavane su kontinuirane aktivnosti za osnovnoškolsku djecu (tjedne aktivnosti s djecom) kroz:

Kreativno-likovnu skupinu: likovno-odgojni rad s djecom, izrada scenografije za dječje predstave DND, izložbe i likovni natječaji za djecu, fašničke povorke,

Dramske skupine: radionice dramskog odgoja, dječje predstave i priredbe

Dječje forume: radionice i aktivnosti za djecu za ostvarivanje prava djece i odgoj za mir, toleranciju i međusobno razumijevanje.

Likovna radionica

Tijekom 2016. godine likovna radionica DND Kutina okupljala je djecu koja vole crtati i izrađivati kreativne rukotvorine. Sastanke/radionice smo imali jednom tjedno redovito, a po potrebi i češće. Do ljeta je to bilo četvrtkom, a od jeseni srijedom u 18:00 sati u prostorijama DND Kutina uz voditeljice Nikolinu Pejda i Vlatku Vidiček-Dam.

Tijekom 2016. godine u radu su sudjelovala slijedeća djeca (abecednim redom po prezimenima): Tara Abramović, Tena Abramović, Dina Barić, Tara Barić, Lana Bodiš, Božica Bogdan, Igor Bogdan, Dorotea Cimfe, Elena Dikić, Dorotea Jugović, Gabrijela Jugović, Nika Jutriša, Nikolina Komljenović, Valentina Komljenović, Lana Mikuleta, Lucija Počekal, Filip Rast, Karla Rast, Iva Rimac, Iva Roško, Chiara Rožić, Nina Sokodić, Mario Turina, Paula Turina, Mateja Vlajsović, Marijeta Žlof.

U siječnju smo izrađivali kostime za maškare. Ove godine to su bili likovi iz priče ALICA U ZEMLJI ČUDESA, bazirana na istoimenom filmu kojega su djeca pogledala. Odjeveni u spomenute kostime nastupili smo na FAŠNIKU U KUTINI 30.siječnja u povorci gradom i na pozornici. U veljači smo izrađivali scenske rekvizite potrebne dramskoj grupi DND-a za nastup vezan uz Valentinovo. Ožujak je bio rezerviran za izradu pisanica i vjenčića od vinove loze kao ukrasa za predstojeće Uskrsne blagdane. U travnju smo sudjelovali na Uskrsnom sajmu prodajom izrađenih pisanica i ostalih ukrasa te smo izrađivali vilinske kule namijenjene za postav izložbe na smotri DND-a u Našicama (održana u svibnju – na smotri smo sudjelovali u radionici gline na otvorenom). Uz to smo izrađivali rekvizite potrebne za nastup dramske grupe prigodom priredbe uz Dan obitelji i radili poklone za voditelje grupa koje nastupaju na kolaž-priredbi u organizaciji DND-a.

U lipnju smo sudjelovali na manifestaciji Petrovo u Kutini likovnom radionicom izrade čamaca od papira na Novom gradskom trgu, a srpnju u projektu „Ljetna razbibriga“likovnim radionicama u parku za svu djecu grada. Voditeljice su bile na seminaru u organizaciji Saveza DND Hrvatske za voditelje likovnih skupina za mlađi (Nikolina Pejda) i stariji (Vlatka Vidiček-Dam) uzrast u Tuheljskim toplicama.

U Učeničkom domu Kutina organizirali smo likovne radionice u sklopu projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ u organizaciji Saveza DND i NIVEA-Beiersdorfa kao rezultat edukacije voditelja na seminaru u Tuheljskim Toplicama u srpnju. U listzopadu smo radili na „Izradi dječjih igračaka“ u okviru produženog boravka u OŠ Mate Lovraka Kutina (Projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“ NIVEA/DND). Izrada scenografskih rekvizita potrebnih za priredbu „Mladi svome gradu“ uz Dan grada Kutine 2016. završena je u studenom 2016. Sudjelovali smo na izložbi u sklopu projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ u Etnografskom muzeju u Zagrebu gdje su dječji autori radova dali izjave za TV postaje. Na izložbi uz Dan grada u predvorju kina POU Kutina postavili smo dječje radove.

Izrada scenskih rekvizita za božićnu priredbu dramske grupe DND Kutina „Mačak u čizmama i prijatelji“ izvedenu povodom podjele poklona djeci HVIDR-e zauzela je dio prosinca kao i sudjelovanje u projektu „Zimska čarolija u Kutini“ u organizaciji POU i Turističke zajednice grada Kutina uprizorenjem živih jaslica 23. prosinca 2016. godine te izradom putokaza na prostoru odvijanja spomenutog projekta na novom gradskom trgu u Kutini.

DRAMSKE SKUPINE

Dramska skupina DND-a Kutina

Tijekom 2016. godine u rad skupine bilo je uključeno 18-ero djece: Lana Butjer, Klara Ćosić, Dea Hladek, Edita Jurušić, Mona Jurušić, Barbara Petrak, Tamara Pavić, Leona Plaskonj, Ana Kolarić, Petra Kolarić, Elena Kralj, Fran Roško, Iva Roško, Aleksandra Sopina, Monika Kljajić, Lorena Kljajić, Luna Tomac, Marta Zorić i Luka Grgurić. Djeca su prošla kroz različite tipove dramskih vježbi i igara putem kojih su razvijala vještine scenskog odgoja te tehnike potrebne za scenski nastup. U radu su primjenjivanje sljedeće metode: dramske igre i vježbe za razvijanje koncentracije, scenskog govora i glasa, pokreta, vježbe improvizacije, zamišljanja i uživljavanja. U procesu pripreme predstave ili scenskog nastupa djeca su prolazile dramski proces čitalačkih proba, igre likova, uvježbavanja te generalnih proba. Tijekom godine bilježimo velik broj scenskih nastupa u vrlo kratkim rokovima što je zahtijevao vrlo velik angažman djece i voditeljica, od odabira teksta ili teme kojom bi se bavili, pisanje dramatizacije, režijske poslove do uvježbavanja za scenski nastup.

U 2016. godini pripremljeno je ukupno pet scenskih nastupa:

– Pantomimska priča „Charlie se želi zaljubiti“, povodom Valentinova, Pučko otvoreno učilište Kutina,

– Humanitarna priredba povodom Majčinog dana i Dana obitelji pod nazivom „Obitelj i ja“, 16. svibnja 2016. godine, Pučko otvoreno učilište Kutina,

– Društveni projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“, u organizaciji Saveza društava Naša djeca i NIVEA, snimanje članova polaznika dramske skupine, svibanj, 2016. godine, prostor OŠ Mate Lovraka,

– Tradicionalna priredba „Mladi svome gradu“ , 7. studenoga 2016. godine, Pučko otvoreno učilište Kutina, u znaku 10. obljetnice kako je Grad Kutina dobio naziv „Grad-prijatelj djece“,

– Igrokaz „Mačak i mjesec“, 22. prosinca 2016. godine, Pučko otvoreno učilište Kutina za djecu Udruge HVIDRA

Dramska skupina iz Zbjegovače

Voditeljica skupine Sanja Rašo Čar marljivo je radila s polaznicama skupine: Matija Gradinac, Domagoj Šalković, Marko Gradinac, Toni Jauševac, Ivan Lacko, Antonio Rubala, Tomislav Knežević, Dragutin Sladović, Filip Ježo i Marija Šaško. Tijekom cijele godine skupina se sastajala jednom tjedno (ponedjeljkom), a prema potrebi i više puta tjedno za potrebe generalnih proba uoči nastupa. Provodili smo različite tipove dramskih vježbi i igara putem kojih smo razvijali vještine scenskog odgoja i tehnike potrebne za scenski nastup.

Scenski nastupi:

– uz VALENTINOVO – na tradicionalnoj priredbi za Valentinovo naša dramska skupina predstavila se igrokazom „Važno je zvati se Ana“

– na SMOTRI DJEČJEG STVARALAŠTVA U NAŠICAMA – Učenici iz Zbjegovače kao predstavnici DND Kutina prikazali su scensku igru „Važno je zvati se Ana“, za čiju izvedbu su pohvaljeni,

– OBITELJ I JA“- HUMANITARNA PRIREDBA UZ DAN OBITELJI – sudjelovali smo na priredbi u povodu Dana obitelji i izveli točku Gusari iz Zbjegovače,

– PRIREDBA ZA DAN GRADA KUTINE „MLADI SVOME GRADU“ – Učenici iz Zbjegovače predstavili su se scenskom igrom Pravac Njemačka koja govori o aktualnom problemu odlaska mladih iz svih krajeva naše domovine, pa tako i iz našeg grada.

– BOŽIĆ U VRIJEME BONIFACIJA PAVLETIĆA – U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je Etnografska izložba “Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića”. U programu svečanog otvorenja djeca iz Zbjegovače, rodnog mjesta Sluge Božjeg Bonifacija Pavletića, izvela su i predstavu u kojoj su prikazali tradicijske običaje prije 150 godina.

– IZLOŽBA JASLICA U ŠKOLI ZBJEGOVAČA „Na putu brata Bonifacija“ – u područnoj školi Zbjegovača Povjerenostvo za promicanje svetosti brata Bonifacija tradicionalno je organiziralo je Bonifacijev Božić i izložbu jaslica koje su izradili učenici svih kutinskih osnovnih škola. Učenici Dramske skupine iz Zbjegovače u svojoj su predstavi prikazali rođenje Isusa i Božićne običaje u vrijeme Ivana Bonifacija Pavletića (1864. – 1897.) čija je obitelj darovala zemljište za izgradnju škole. Jaslice sa izložbe bit će prodane, a prihod će biti darovan za potrebe Centra za učenike s posebnim potrebama u OŠ. Z. Franka u Kutini.

– NOĆ MUZEJA 2017. – u Kutini je održana Noć muzeja 2017. u kojoj su najmlađi prikazali scenski igrokaz „Bela IV u gradu Kutini – prijatelju djece„ koji je postavila učiteljica Sanja Rašo Čar s učenicima iz Zbjegovače, a na tekst kutinskog publiciste Dragutina Pasarića.

DJEČJI FORUMI I DJEČJE VIJEĆE

Dječji forum DND-a Kutina

Voditeljice Snježana Krpes i Helena Ćosić vodile su Dječji forum DND-a Kutine u 2016. godini. Djeca – članovi Dječjeg foruma Kutina bili su: Lana Butjer, Klara Ćosić, Dea Hladek, Edita Jurušić, Mona Jurušić, Lorena Kljajić, Monika Kljajić, Ana Kolarić, Petra Kolarić, Elena Kralj, Barbara Petrak, Tamara Pavić, Leona Plaskonj, Fran Roško, Iva Roško, Aleksandra Sopina, Luna Tomac, Marta Zorić i Luka Grgurić. Dana 18. svibnja 2016. godine održan je 11. susret Dječjih foruma Saveza društava Naša djeca sa saborskim zastupnicima na kojem su sudjelovali Lorena Kjlajić i Fran Roško s voditeljicom Milkom Mikulić iz Kutine. Lorena i Fran iznijeli su saborskim zastupnicima temu „Zašto mlade obitelji odlaze iz Hrvatske?“ Na iznošenje ovog problema potaknuo ih je odlazak njihovih tri prijateljica-forumašica koje su sa svojim obiteljima u posljednjih godinu dana preselile u Njemačku. Istaknuli su da je razlog odlaska mladih obitelji iz Hrvatske, a tako i Kutine, nesiguran posao roditelja, strah za radna mjesta te želja da se djeci osigura bolji i sigurniji život. Zamolili su saborske zastupnike da se pronađe način da se spriječi daljnje iseljavanje mladih obitelji. Dječji forum Kutina odazvao se i inicijativi veleposlanstva Mađarske u Ukrajini u podršci velikog međunarodnog projekta „Djeca za mir u svijetu“. Organizator projekta je humanitarna organizacija „Fund Vidrodzhennya Prykarpattya“, a cilj je projekta pridonijeti učvršćivanju mira u Ukrajini i diljem svijeta stvaranjem svjetske karte mira od papirnatih golubica s porukama mira. Projektom se žele izraditi karte u trideset pet zemalja do Dječjeg dana koji se u većini zemalja obilježava 1. lipnja. Kutinski forumaši svoj prijedlog izrade karte iznijeli su prijateljima u 4.c razredu OŠ Stjepana Kefelje Kutina koji su sa svojom učiteljicom Helenom Ćosić podržali ovaj međunarodni projekt.

U suradnji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, 1.lipnja se u Omišu održao susret hrvatske djece iz DND Omiš i djece ukrajinskih vojnika koja su na odmoru u Hrvatskoj. Tijekom susreta dječje karte mira uručene su ukrajinskom veleposlaniku, gospodinu Oleksandru Levchenku i djeci ukrajinskih vojnika koji su uz prigodan program proslavili Dječji dan. Organizator projekta će na završnom događanju u Ukrajini objediniti rezultate projekta i predstaviti sve pristigle karte mira međunarodnim delegacijama, diplomatima, projektnim partnerima i predstavnicima medija. U Zaboku je 3. i 4. 06 . održan 12. Susret Dječjih vijeća u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i domaćina Grada Zaboka te uz suorganizaciju Koordinacijskog odbora akcije „Grad Zabok – prijatelj djece“, Krapinsko-zagorske županije i Društva Naša djeca Zabok, na kojemu su sudjelovale i Lorena i Luna iz DGV Kutina. Na natječaju za Naj-projekt projekt DGV Kutina „ Znate li da i odličnim učenicima nije lako?“ odlično je ocijenjen te je pohvaljen od strane povjerenstva za odabir Naj-projekata. Rezultat je to rada svih članova DGV i njihove voditeljice Marije Roško.

Dječji forum Banova Jaruga

Voditeljica Dječjeg foruma Banova Jaruga je učiteljica razredne nastave, Đurđa Krajcar. Članovi Dječjeg foruma su (što stalno što povremeno) učenici: Blažeković Sara, Gotvald Paulina, Gregurić Matias, Konček Marijan, Labaš Barbara, Lenička Iva, Opić Anja, Romčević Matija, Šemuga Iva, Maršon Petar, Cota Luka, Ostojić Dana, Maršon Luka, Kozarić Branimir, Mikulić Luka, Cota Lucija, Maršon Danijel, Jakupović Emir i Kovačić Ivan. Dječji forum se sastaje jednom tjedno kao izvannastavna aktivnost, a jednom tjedno kao izvanškolska aktivnost.

Na redovitim radionicama se obrađuju teme o pravima djeteta prema člancima Konvencije o pravima djeteta. Članovi se senzibiliziraju za siromašne i „nevidljive“ članove zajednice. Dramatiziraju se tekstovi vezani uz dječja prava. Provode se zabavne aktivnosti: sportske, dramske, likovne, scenske i druge dječje igre. Uči se o životu djece svijeta. Kako smo uključeni u projekt „Škole za Afriku“, posebno se upoznajemo sa životom i siromaštvom djece Afrike. Obilježili smo Dan očeva, Majčin dan i Dan obitelji druženjem s roditeljima. Dana 7. svibnja 2016. smo sudjelovali u Smotri DND-a Hrvatske u Našicama ritmikom „Pobijedit će ljubav“. Sudjelovali smo s istim plesom i na priredbi povodom Dana škole u našoj školi u Banovoj Jaruzi, te 16. 5. 2016. na priredbi za Dan obitelji u Kutini. Dana 25. 5. 2016. smo sudjelovali u projektu „Za djecu Rumunjske“, izradom plakata. Dana 18. 5. 2016. smo bili na susretima sa saborskim zastupnicima u Saboru u Zagrebu i predstavili problem naše Banove Jaruge, a to je iseljavanje velikog broja mladih ljudi i cijelih obitelji u inozemstvo, zbog zapošljavanja, a s tim u vezi padom broja učenika u našim razrednim odjelima.

Inicijatori smo projekta „Briga za starije osobe“ i posjećujemo 2 staračka doma u Banovoj Jaruzi, te se družimo i donosimo simboličke poklone korisnicima – starijim i često nemoćnim osobama. Također smo inicijatori „Robne razmjene“ u školi, koja se obično provodi za Božić i Uskrs. Svatko od učenika i djelatnika može donijeti ono što mu više ne treba, a za upotrebu je, a uzeti si što mu treba. Tako si na diskretan način svatko može nečim pomoći. U listopadu 2016. smo obilježili dječji tjedan  tradicionalnim dječjim igrama, te sudjelovali u posjetu gradonačelniku i iznijeli probleme naših mjesta: nedovršena pješačka staza, vodovod i česti problemi s kvalitetom vode za piće, javnom kanalizacijom, nedostatkom učionica za rad u jednoj smjeni i dr. Dana 8. 11. 2016. smo bili s članovima DND Kutina na otvorenju izložbe dječjih igračaka u Etnografskom muzeju u Zagrebu, u sklopu Nivea projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“. Dana 20. 11. obilježili smo Dan Konvencije o pravima djeteta prigodnom izložbom dječjih radova (tema djeca svijeta) na školskom panou Dječjeg foruma. U 12. mjesecu smo sudjelovali u priredbi u našoj školi povodom Božića i Nove godine scenskom igrom „Novogodišnji vlak“. Trenutno uvježbavamo igrokaz „Dječja prava i obitelj“ i obrađujemo teme o životu djece svijeta, što je članovima vrlo zanimljivo.

***

Radilo se i na promotivnim aktivnostima kroz uređivanje web stranica društva.

U provedbi svih aktivnosti i akcija Društvo Naša djeca veoma uspješno surađuje s Gradom Kutinom, Koordinacijskim odborom „Kutina – prijatelj djece“, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, svim kutinskim osnovnim školama, Dječjim vrtićom, Pučkim otvorenim učilištem, Glazbenom školom Boris Papandopulo, Učeničkim domom, KUD-om Ivančice, Odredom izviđača „Betlehem, Udrugom OSI, Udrugom Izazov, HVIDR-om Kutina, Savezom društava Naša djeca Hrvatske, Turističkom zajednicom grada Kutine, Plesnom radionicom M18, Kutinskim komunalnim servisom, Radio Moslavinom.

Ostale aktivnosti kao i puni izvještaj DND-a Kutina pogledajte na ovoj poveznici.