Blog

IZVJEŠTAJ ZA DRUŠTVA NAŠA DJECA O PROVEDENIM RADIONICAMA ZA RODITELJE I DJECU U PROJEKTU »NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA«

 

  1. Nabrojite radionice „Neka odrastanje bude dječja igra“ i tko ih je izvodio?

Radionica u zatvorenom prostoru –  izrada i igranje društvenih igara (11.9. 2015.) – izvodila ih je voditeljica koja je prošla edukaciju za voditelje za radionicu igre i igraonice u lipnju 2015. – Sandra Turkanović te članica DND-a Ozalj, po struci odgojiteljica u Dječjem vrtiću, Bojana Cvijak.

Radionica na otvorenom prostoru –  igranje igara (17.9. 2015.) – izvodila ih je voditeljica koja je prošla edukaciju za voditelje za radionicu igre i igraonice u lipnju 2015. – Sandra Turkanović te članica DND-a Ozalj, po struci prof. povijesti i poljskog jezika, Marija Sorić.

  1. Ukratko opišite tijek radionica.

Radionica izrade i igranja igara:

U petak, 11. rujna 2015., održali smo radionicu izrade društvenih igara za roditelje i djecu u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj. Voditeljica je najprije upoznala roditelje sa projektom „Neka odrastanje bude dječja igra“ te o važnosti igre za djecu, a zatim smo krenuli izrađivati jednu igru na temu europskih naroda. S obzirom da nam je bilo zabavno, dogovorili smo se za još jedan susret u kojem ćemo je još „usavršiti“/doraditi i zatim se i igrati jer to nismo stigli na prvom susretu.

Radionica je trajala 90 min.

.Radionica igranja igara na otvorenom:

U četvrtak, 17. rujna 2015., održali smo radionicu igranja igara na otvorenom za roditelje i djecu u prostoru Starog grada Ozlja u suradnji sa Zavičajnim muzejom Ozalj kojom smo ujedno i obilježili Dan igara (23.9.) Voditeljica je najprije upoznala roditelje sa projektom „Neka odrastanje bude dječja igra“ te o važnosti igre za djecu, a zatim smo druženje započeli sa igrama upoznavanja (Osjećaji, Preuzimanje imena, Hobi igra) nastavili smo sa govornom igrom Kaladont, dramskom igrom Kućice, a na kraju smo igrali  natjecateljske igre koje su se svima najviše svidjele (Topfschlagen – udariti lonac, Uže ispod stolca, Jabuka na stolcu, Prenošenje ping-pong loptice u kuhači, Rakovi, Jedan stolac manje).

Djeci i roditeljima osigurali smo vodu za osvježenje.

Na kraju, bilo je upita kad će biti opet ovakva jedna radionica.

Radionica je trajala 90 min.

  1. Koliko je aktivnih sudionika bilo uključeno, od toga roditelja i djece (prema dobi)?

Radionica izrade i igranja igara:

Sudjelovalo je 10-ak roditelja i djece. Djeca su bila predškolske dobi, uglavnom 3-6 godina starosti.

Radionica igranja igara na otvorenom:

Sudjelovalo je 20-25 roditelja i djece. Djeca su bila uglavnom predškolske dobi te je bilo par školaraca, neki iz nižih, neki iz viših razreda OŠ.

 

  1. Starost sudionika?

Radionica izrade i igranja igara:

Djeca predškolske dobi, 3-6 godina starosti.

Radionica igranja igara na otvorenom:

Djeca predškolske (3-6 godina) i školske dobi (7-13 godina)

  1. Jeste li u izvedbi radionica sudjelovali sa socijalno isključenom djecom i njihovim roditeljima. Ako jeste, s kojima i na kakav način?

Ne.

  1. Jesu li se u Vaše radionice u okviru projekta „Neka odrastanje bude dječja igra“ uključile i ostale suradničke organizacije, ustanove, udruge? Ako jesu, koje i na koji način?

Surađivali smo sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ivana Belostenca Ozalj, koja nam je ustupila prostor za odvijanje radionice. S njima i inače već par godina dobro surađujemo, posebno jer tamo imamo Pričaonice svaki petak tijekom školske godine, a organiziramo i neka izdvojena događanja.

Surađivali smo i sa Zavičajnim muzejom Ozalj koji djeluje unutar Starog grada Ozlja koji nam je također ustupio dvorišni prostor te neke od stvari potrebnih za realizaciju igraonice (stolice, stol, laptop za puštanje glazbe).

 

Kroz ovakve suradnje, želimo djeci prezentirati prostore u kojima mogu provoditi svoje slobodno vrijeme na kvalitetan način, odnosno od malena ih upoznavati s kulturnom baštinom njihova kraja.

Pod određeni oblik suradnje možemo navesti i onu sa npr. Dječjim vrtićem, Osnovnom školom, Domom zdravlja – jer među ostalim mjestima, i tamo redovito stavljamo plakate kojima najavljujemo naša događanja.

  1. Jeste li imali kakve poteškoće u provedbi aktivnosti. Opišite koje?

Iako je realizacija radionica trebala biti u srpnju i kolovozu, uz prethodnu obavijest i dopuštenje Saveza DND Hrvatske, prebacili smo ih za rujan jer tijekom ljetnih mjeseci škola ne radi, a vrtić radi u vrlo smanjenom opsegu pa bi nas to limitiralo s obzirom na promociju radionica jer kroz obavijesti preko tih ustanova, najviše korisnika sazna za naša događanja.

Ozalj nema svoj web portal niti radio ili TV pa nam je jedina mogućnost promoviranje preko plakata koje stavljamo na navedene i neke druge ustanove te preko naše facebook stranice i stranica Grada Ozlja, odnosno web ili facebook stranica ustanova s kojima surađujemo.

S obzirom da je u Ozlju odaziv na ovakva događanja prilično mali, odgodom do rujna željeli smo povećati šanse za što brojnijim dolaskom roditelja i djece.

  1. Jesu li radionice bile korisne za Vaše ciljane skupine?

Smatramo da jesu jer je komentar većine bio da im je bilo zabavno i odmah su nas pitali kad ćemo organizirati opet ovakve radionice.

  1. Želite li još nešto dodati, komentar, zapažanje, sugestije za razvoj projekta?

Smatramo da bi se projekt trebao nastaviti jer postoji potreba za osvještavanjem roditelja u pogledu važnosti igre za dječji razvoj. Nama uglavnom dolaze više-manje isti roditelji koji su bar u određenoj mjeri svjesni važnosti igre ili čitanja ili sličnih aktivnosti, no zanima nas kako doprijeti do onih koji su toga manje svjesni ili uopće nisu? Jer oni i jesu oni radi kojih se ovakvi projekti provode.