Blog

KNJIŽNICE LIPIKA ISPUNILE DJECA I VESELI DJEČJI GLASOVI

Petu godinu otkako se održava manifestacija „Noć knjige“ u Hrvatskoj među 223 grada i mjesta iz cijele zemlje 22. travnja, uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava i na Dan hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Lipik te Gradska knjižnica Pakrac otvorila su svoja vrata te tijekom poslijepodneva i noći tog dana u Lipiku i Pakracu u suradnji s prijateljima održali brojne programe posvećene 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa te 100. obljetnici od objave prve „Priče iz davnine“ koju je napisala Ivana Brlić-Mažuranić.

Ovogodišnja „Noć knjige“ u Lipiku i Pakracu započela je već u poslijepodnevnim satima, a protekla je kroz brojne aktivnosti u kojima su najviše uživali naši najmlađi sugrađani, vrtićke dobi i osnovnoškolci.

Brojne aktivnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Lipik započele su na otvorenom, u dvorištu Multikulturalnog centra. Brojni roditelji i djeca okupili su se te uživali u igri i radionicama. Djeci su na raspolaganju bile razne društvene igre, a tijekom poslijepodneva s roditeljima su kredama u boji oslikali pločnik ispred zgrade knjižnice šarenim bojama i crtežima. Mirsada Madžarević iz Udruge slijepih Pakraca i Lipika predstavila je djeci razna pomagala za slijepe osobe i Braillevo pismo koje omogućuje slijepima čitanje. Volonteri iz Koordinacijskog odbora „Grad Lipik-Prijatelj djece“ na radionici su s djecom izrađivali narukvice s kojima će se prikupljati donacije za osobe i djecu s posebnim potrebama. Irina Matijević iz Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva Lipik s djevojčicom Ninom i dječakom Kristianompročitali su nekoliko ukrajinskih priča za djecu prevedenih na hrvatski jezik. Djevojčice Ana,Ema i Patricija iz Dječjeg vrtića „Kockica“ Lipik izvele su nastup kojim su djeci pokazale kako nastaju priče. Igrokaz na češkom jeziku „Sluničko a ptaček Zpivaček“ izvele su Marijana i Staša.

Kako se istog dana obilježava Svjetski dan planeta Zemlje manifestaciji „Noć knjige“ pridružio se i Palijativni tim „LiPa“ koji svojim aktivnostima tijekom travnja podiže razinu svijesti za očuvanje našeg okoliša. Tako je u prostoru galerije Multikulturalnog centra  dr.med. Goran Čičin Radin Sarajlić održao demonstraciju vježbi za relaksaciju nakon čega je prikazan film „Gea oprosti“ te su Zoran i Karmen Malin Mravunac tijekom meditativnog koncerta i zvučne kupke gonganjem poveli slušatelje na putovanje kroz prostor i vrijeme.

Središnji dio večeri bila je dodjela priznanja naj-čitateljima godine koja su ove godine prvi put uručena za naj-čitatelje Gradske knjižnice i čitaonice Lipik. Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i ravnateljica knjižnice Jasna Molnar-Kukić uručili su priznanje i nagradu Gregoru Ljevakoviću, najboljem čitaču s dječjeg odjela, te Snježani Maljković koja je najviše čitala među odraslima članovima knjižnice. Prije nego je održana kino-projekcija igranog filma „Bezvremenska Adaline“ jedni od prvih članova knjižnice, a sada srednjoškolci, Marijana iDavid predstavili su život i stvaralački rad Williama Shakespearea  dok su učenici osmog razreda Osnovne škole „Lipik“ Elena Tutić, Marijan Horvat, Gabrijela Klaić, Marta Nikić,Tara Dašek i Lucija s mentoricom Jadrankom Šimunović-Katunar izveli recital iz djela velikog pisca i dramatičara na engleskom jezika te recitirali njegove najpoznatije citate.

U Pakracu priče iz davnine za najmlađe, a Shakespeare za one starije

Večer knjige u Gradskoj knjižnici Pakrac započela je promocijom knjige „Bez osjećaja“, u izdanju Udruge Essegg iz Osijeka, koju je napisala mlada Pakračanka Vedrana Harak. Priče iz davnine od Ivane Brlić-Mažuranić na dječjoj radionici najmlađim sugrađanima čitale suBožidarka De Zan i Ljerka Major. Tomislav Petrač, pročelnik pakračke gradske uprave, i ravnateljica knjižnice Monika Lucić-Fider podijelili su kao nagradu knjige, besplatne članarine i priznanja za najbolje čitatelje u 2015. godini. Najmlađi najčitatelj bio je Deni Lapaš, u kategoriji osnovnoškolca nagrađena je Kristina Skorupa, Katarina Lapaš najbolja je čitateljica među srednjoškolcima, među odraslima najviše knjiga pročitala je Mirsada Madžarević, najčitateljica među umirovljenicima je Ivanka Čulina, a ove godine po prvi put nagrađena je i najčitateljska obitelj gdje su zaslužene nagrade primili članovi četveročlane obitelji Prenkepalaj. Prije kino-projekcije ekranizacije Shakespearove „Oluje“ odigran je kviz na kojem su svoje znanje o Shakespearu i Cervantesu pokazali članovi četiri ekipe. Knjige i čokolade na kvizu za kojeg su pitanja sastavile profesorice hrvatskog jezika iz Srednje škole „Pakrac“ Tanja Španjić i Gorana Vukadinović osvojila je ekipa što se nazvala „Zahrđanci“.