Blog

KONFERENCIJA „ULOGA ŽUPANIJA U STVARANJU ZAJEDNICA PRIJATELJA DJECE“ ODRŽANA U ZABOKU – GRADU PRIJATELJU DJECE

Dana 7. prosinca 2016. godine održana je konferencija Uloga županija u stvaranju zajednica prijatelja djece u Velikoj galeriji Grada Zaboka. Konferencija je organizirana u okviru projekta: „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta“ kojeg vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Ovu su konferenciju podržali Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Hrvatska zajednica županija.

Konferencija je okupila 75-ero sudionika – djece i odraslih, brojne stručnjake iz 13 županija i Grada Zagreba, iz županijskih upravnih odjela, centara za socijalnu skrb, domova zdravlja, policijskih uprava, županijskih bolnica, dječjih vrtića, osnovnih škola, sportskih saveza, gradova i općina, volonterskih centara te nevladinih udruga za djecu i mlade.

sonja-borovcak

Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske

Konferenciju je u ime Saveza društava Naša djeca Hrvatske otvorila gospođa Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza i predsjednica Društva Naša djeca Zabok. U obraćanju sudionicima istaknula je: „Čast mi je pozdraviti Vas u ime Saveza društava Naša djeca Hrvatske koji zajedno sa Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku vodi široku društvenu akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ još od 1999. godine. Ova nadasve vrijedna i korisna društvena akcija provodi se već 17 godina, no naš kontinuirani rad s djecom i za djecu neprestano nas obvezuje da uložimo još više napora i brige u pogledu ostvarivanja prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. Ovom se akcijom, projektom i konferencijom žele podržati svi koji na lokalnim razinama u Hrvatskoj rade za dobrobit djece u tom radu.“

df-djeca

Članovi Dječjeg vijeća i Dječjeg foruma Zaboka

Kako sve ono što radimo, radimo na korist djece, na konferenciji su nam se obratila i djeca iz Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća DND-a Zabok: Eva Vrgoč, Nika Augustinović, Lada Iveković, Igor Jadan, Sara Tršinski, Dora Vranić i Doris Tkalčević. Djeca su nam poručila: „Akcija Gradovi i općine prijatelji djece za djecu znači slušanje njihovog glasa u gradovima i općinama, poboljšanje komunikacije između Gradske uprave i djece, samim time i ugodniji život za djecu, pruža osjećaj sigurnosti u gradu, djeca znaju komu se mogu obratiti ako imaju kakav problem u gradu ili općini. Na sličan način trebale  bi i Županije, ako se uključe u Akciju, sa svojim programima utjecati na poboljšanje života djece i kvalitetnu skrb o djeci te svakako pitati nas djecu što mi mislimo.“

marijana-salinovic

Marijana Šalinović, voditeljica programa socijalne politike, Ured UNICEF-a za Hrvatsku

U ime Ureda UNICEF-a za Hrvatsku sudionicima se obratila gospođa Marijana Šalinović, voditeljica programa socijalne politike, izrazivši zadovoljstvo što su se okupili u tolikom broju te što su spremni raditi za dobrobit djece. Takav se rad odvija i izvan ureda, u slobodnom vremenu, često volonterski i nesebično. U radu za djecu često se nađemo na putu prepunom izazova i pouka, no sretni smo jer prepoznajemo da svatko od nas vlastitim sposobnostima i zalaganjem može ostvariti pozitivne promjene za djecu u našim zajednicama. Te su promjene onaj cilj kojem Savez DND Hrvatske i UNICEF teže pa su stoga i krenuli u projekt „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta“. U okviru projekta posebna će se pažnja posvetiti jačanju kapaciteta lokalnih zajednica za dosljednu i cjelovitu brigu o djeci, unapređenju metodologije akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kojom se procjenjuje stanje dječjih prava i skrbi za djecu u pojedinoj zajednici, što je važno i za dodjelu priznanja grad/općina prijatelj djece, te radu na održivosti i unapređenju same akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

ivan-hanzek

Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka

Grad Zabok je grad – prijatelj djece koji tu prestižnu titulu nosi još od 2005. godine te koji neprestano dokazuje kako su djeca u Zaboku uistinu na prvom mjestu. Da je tome tako potvrdio nam je i gradonačelnik Zaboka, gospodin Ivan Hanžek. Grad podupire sve aktivnosti s djecom i za djecu, bilo da se radi o uređenju igrališta na inicijativu dječjih vijećnika, uređenje okoliša ispred osnovne i srednje škole, ili pak pomoć djeci slabijeg imovinskog stanja. U veoma inspirativnom govoru, gradonačelnik Hanžek posebno je istaknuo kako rad za djecu ne prestaje onoga časa kada se dobije naslov grada – prijatelja djece, već da tek počinje jer lakše je dobiti, a teže održati taj status.

zeljko-kolar

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

Od prosinca 2015. godine akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ podupire i Hrvatska zajednica županija, a među njima i Krapinsko-zagorska županija kao aktivna članica zajednice županija. Ispred Hrvatske zajednice županija i Krapinsko-zagorske županije u svojstvu domaćina i partnera konferencije, prisutne je pozdravio g. Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. Župan je tom prigodom izjavio: „Naša je županija jedna od prvih županija koje su se uključile u projekt „Županija – prijatelj djece“ te očekujemo kako ćemo ovom akcijom potaknuti i naše općine i gradove da se uključe u projekt te da kruna svega bude da Županija i da sve općine i gradovi na području županije steknu ovu prestižnu titulu, što će značiti da smo svi zajedno napravili dobar i velik posao i unaprijedili skrb za djecu u našoj županiji.“

josip-grguric

prof.dr.sc. Josip Grgurić, član Središnjeg KO Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“

Nakon pozdravnih obraćanja uslijedio je središnji dio konferencije u kojem se, kroz tematska predavanja, pokušalo odgovoriti na pitanje i prezentirati model postizanja kvalitetne regionalne skrbi i usluga za djecu na regionalnoj razini. Tematski je dio započeo izlaganjem pod nazivom “Uloga regionalnih i lokalnih vlasti u uspostavi zajednica prijatelja djece” koje je održao prof.dr.sc. Josip Grgurić, osnivač i počasni predsjednik Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Profesor Grgurić se ukratko osvrnuo na ono što smo već obećali djeci (međunarodne dokumente, agende, strategije i nacionalne planove), naveo opće smjernice za dobrobit djece u zajednici, istaknuo korake koje zajednica mora poduzeti da postane prijatelj djeci te izdvojio mjere za djecu koje se mogu poduzeti u zajednici. Kao dugogodišnji promicatelj dječjih prava posebno je istaknuo kako se program za zajednice prijatelje djece upravo pokreće u uvjetima nedovoljnih financijskih sredstava sa svrhom da se u društvu redefiniraju prioriteti (poboljšanje položaja djece) jer se svaka kuna uložena u djecu sedmerostruko vraća.

img_7435

Okvirne kriterije projekta „Županija-prijatelj djece“ predstavila je gospođa Sonja Borovčak, voditeljica Radne skupine za izradu kriterija projekta „Županija – prijatelj djece“. Gospođa Borovčak posebno je naglasila kako su se članovi radne skupine vodili načelom da treba ocjenjivati županije prema onome što one mogu učiniti u skrbi za djecu prema svojim nadležnostima u 7 tematskih područja (Zdravlje djece;  Sigurnost i djetetovo okruženje; Odgoj i obrazovanje, kultura, sport i slobodno vrijeme djece; Socijalna zaštita, udruge, roditeljstvo; Promocija dječjih prava i aktivno sudjelovanje djece; Poticanje, uključenost i partnerstvo županije u međužupanijskim i regionalnim programima i projektima usmjerenima zaštiti i promociji dječjih prava i aktivnog sudjelovanja djece; Financijska izdvajanja za djecu), ali da će se kod sudionika projekta posebno bodovati nastojanja za djecu koja predstavljaju nad-standard u brizi za djecu.

img_7519

Mr.sc. Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije

Mr.sc. Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, predstavila je “Ulaganja i skrb za djecu u Krapinsko-zagorskoj županiji” s osvrtom na strateški plan ulaganja u djecu, dječju participaciju, socijalnu skrb za djecu, usluge u zajednici i razvoj ljudskih potencijala. Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ proširio se i na druge županije putem donacije tradicijskih igračaka vrtićima u Vukovaru i Rijeci. U županiji su nadalje svjesni kako mnogo sredstava odlazi na održavanje i sanaciju objekata, no uvijek postoji mogućnost prijave projekata na EU natječaje za sve one usluge koje nisu dovoljno zastupljene u proračunima.

Nakon izlaganja magistre Petek, sudionici su se uputili na ukusan domjenak kojeg je pripremila srednja Ugostiteljska škola Zabok. Na jelovniku su bila domaća, tradicionalna, ali i zdrava jela jer već nekoliko godina škola sudjeluje u projektu „Zdravo i fino“ kojim se promovira značenje pravilne prehrane u rastu i razvoju djece.

img_7524

Doc.dr.sc. Rajko Fureš, OB Zabok

Okrijepljeni zagorskim specijalitetima, nastavili smo s temom „Kako do kvalitetne skrbi i usluga za djecu i s djecom u županijama“. U tom su dijelu predstavljeni primjeri dobre prakse u Krapinsko-zagorskoj županiji. Doc.dr.sc. Rajko Fureš govorio je o Ranom razvoju djece kroz promicanje dojenja. „Dojenje i majčino mlijeko, bili su, jesu i bit će nam poticaj za daljnja nastojanja za podizanjem kvalitete, za poboljšanjem ozračja za bolji i kvalitetniji odnos prema trudnoći, porodu, babinju, majčinstvu i roditeljstvu, te vodilja za demografski  procvat Krapinsko – zagorske županije i Republike Hrvatske.“ Zato je i osnovan Koordinacijski tim za promicanje dojenja Krapinsko-zagorske županije koji inicira i usmjerava aktivnosti s ciljem mijenjanja okružja te podizanje svijesti i senzibiliziranje stanovništva Krapinsko-zagorske županije za vrijednost dojenja. U ovoj županiji čine sve kako bi se njihova rodilišta ponosila „novim nazivom“ Rodilišta – prijatelji majki i djece.

img_7536

Krapinsko-zagorska županija pruža podršku razvoju djece kroz usluge rane intervencije, osiguranje asistenata u nastavi i osnivanje logopedskih kabineta, o čemu nas je također izvijestila mr.sc. Jasna Petek. Kroz primjer logopedskih kabineta i projekta „Baltazar“ kojim se osiguravaju asistenata u nastavi djeci s teškoćama u razvoju, u situaciji nedostatnih financijskih sredstava za razvoj socijalnih usluga u zajednicama, predstavljeno je kako se kroz međusektorsku suradnju može doći do gotovo optimalnog broja stručnjaka u županiji (suradnja gradova, općina, nevladinih udruga).

img_7554

Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok

Gospođa Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok i djeca iz DGV-a Zabok predstavila su nam rad jedne nevladine udruge u gradu Zaboku u temi pod nazivom Uloga programa Društva Naša djeca Zabok u jačanju kapaciteta zajednice za podršku djeci i ostvarivanje njihova prava na sudjelovanje. Ukratko predstavivši rad i postignuća Društva kao i suradnju s gradskim, županijskim i civilnim institucijama, ispričali su nam kako su ostvarili dva uspješna projekta s djecom i za djecu. Radi se o projektima „Zdravo i fino“ i „Prebaci na volontiranje“. Projektom „Zdravo i fino“ su osposobljena djeca iz Dječjeg gradskog vijeća za pripremu jednostavnih, zdravih i ukusnih obroka, poboljšane prehrambene navike kod ove i druge zabočke djece te je informirana šira javnost i odgojno-obrazovne ustanove o važnosti zdrave prehrane te o posljedicama pretilosti za djecu. U sklopu projekta izdane su dvije kuharice i jedan CD s pjesmama o zdravoj hrani. Sudionici konferencije imali su prilike čuti i vidjeti njihov promotivni spot „Ne treba nam šećera niti puno soli“. DND Zabok aktivno promiče volonterizam pa su u projektu „Prebaci na volontiranje“ educirali učitelje i stručne suradnike za organiziranje školskih volonterskih programa i osnažili one postojeće u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije. U projektu su sudjelovali nastavnici i učenici 11 osnovnih škola te ukupno 130-oro djece u zajedničkoj volonterskoj akciji.

img_7580

Prim.mr.sc. Marija Čatipović

Nakon ovih izlaganja uslijedila je rasprava s osvrtima sudionika. Predstavnici Saveza i UNICEF-a obvezali su se ostvariti prijedloge djece i njihove poticaje na suradnju djece i odraslih. Organizatore je zanimalo jesu li predloženi modeli potaknuli sudionike na razmišljanje s kojim se institucijama povezati u vlastitim županijama te su pozvali sudionike da im svoje prijedloge dostave elektronskim putem. Prim.mr.sc. Marija Čatipović u ovom je dijelu predstavila inicijativu „Bjelovarsko-bilogorska županija – prijatelj dojenja“ kao primjer brige za rani razvoj djece u toj županiji. Dr. Mirjana Kolarek-Karakaš je istaknula kako je zadovoljna što vidi toliko pojedinaca koji su spremni raditi za djecu i preuzeti inicijativu u tom poslu, dodavši kako će joj pomoći primjer rada na osnivanju logopedskih kabineta u motiviranju zajednice oko povećanja broja defektologa u njenoj županiji.

img_7608

Dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, spec. pedijatrica

Ovim putem organizatori konferencije žele najsrdačnije zahvaliti svim sudionicima na odazivu te na spremnosti rada na stvaranju zajednica prijatelja djece. Te zajednice stavljaju naglasak na sretno djetinjstvo u središte svojih kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, demografskih i drugih radnji i društvenih politika, poštujući načelo jednakih mogućnosti za svu djecu jer su svjesne da su sretna i zadovoljna djeca naša budućnost.