Blog

MALI OPATIJCI HABLAN ESPANOL-UPOZNAVANJE ŠPANJOLSKOG JEZIKA KROZ IGRU I RADIONICE

Volonteri su pripremili dvotjedni program tijekom kojeg će djeca upoznati španjolsku prirodu, kulturu i kuhinju, ali i naučiti ponešto o očuvanju okoliša. Sve aktivnosti će se provoditi u suradnji s djelatnicima i volonterima DND Opatija koji će osigurati potrebne materijale i podršku – rekla je Sandra Turkalj, stručna suradnica DND Opatija.

Opatija – EVS volonteri Udruge Žmergo upoznat će djecu, polaznike ljetnih aktivnosti Društva “Naša djeca” Opatija, kroz zabavne radionice i igre sa španjolskim jezikom i kulturom, ali ih istovremeno i naučiti kako čuvati okoliš.

EVS ili Europska volonterska služba dio je programa Erasmus+, a omogućuje mladima od 18 do 30 godina da volontiraju u drugoj europskoj zemlji te time steknu neprocjenjivo životno i radno iskustvo. U sklopu programa Udruga Žmergo provodi projekt European Friends for Green trends te dvoje mladih volontera, Marta Bilska iz Poljske i Samuel Cebreiro Fernandez iz Španjolske sudjeluju u promociji zelenih trendova. Želja volontera da prenesu španjolsku kulturu najmlađima dovela je do još jedne suradnje Žmerga i Društva “Naša djeca” Opatija. Volonteri su pripremili dvotjedni program tijekom kojeg će djeca upoznati španjolsku prirodu, kulturu i kuhinju, ali i naučiti ponešto o očuvanju okoliša. Sve aktivnosti će se provoditi u suradnji s djelatnicima i volonterima DND Opatija koji će osigurati potrebne materijale i podršku – rekla je Sandra Turkalj, stručna suradnica DND Opatija.

– Bio sam jako iznenađen koliko ljudi u Opatiji i Rijeci zna osnovne riječi španjolskog jezika. Svaki dan netko me pozdravlja na ulici ”Buenos dias“. Također, tijekom radionica u školama, djeca su bila vrlo zainteresirana za Španjolsku i moj jezik. Stoga smo odlučili s Martom učiti djecu španjoloski – rekao je 27-godišnji Samuel, koji dolazi iz As Pontesa u Španjolskoj.

– I za nas i za njih bit će to vrlo interesantno iskustvo. Djeca na ovaj način mogu upoznati druge kulture, a naš je cilj naučiti ih i kako čuvati okoliš na španjolski način. Buduće da ja znam hrvatski bit ću posrednik između njih i Samuela – nadodala je 26-godišnja Marta iz Krakowa u Poljskoj.

Program će se održavati od 14 do 16 sati s početkom od 6. srpnja u prostorijama DND Opatija, a rezulatati programa će biti dostupne u formi fotografija i videa koji će se nalaziti na internetskoj stranici Žmerga (www.zmergo.hr).

Volonteri borave u Opatiji već od veljače, a Žmergo, kao akreditirana organizacija pri Europskoj volonterskoj službi, kao pošiljatelj, organizator i domaćin, ima sve više upita iz EU zemalja za dolazak, ali i odlazak mladih na volontiranje u EU zemlje.