Blog

NA PANELU PREDSTAVLJENE BROJNE AKTIVNOSTI PROVEDENE U OKVIRU PROGRAMA “POTICAJ”

U Zagrebu je u ponedjeljak, 23. svibnja održan panel „POTICAJ – psihosocijalna podrška za rad s djecom u kriznim situacijama“. Panel je organiziran u okviru trogodišnjeg programa PoTiCaJ – program psihosocijalne podrške socijalno osjetljivim skupinama djece i njihovim obiteljima u lokalnim zajednicama. Partneri u programu su Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društva „Naša djeca“ Čakovec, Petrinja i Vinkovci. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a cilj je unaprjeđenje usluge za djecu romske nacionalne manjine u Čakovcu, siromašnu djecu i s emocionalnim problemima u Petrinji te djecu bez adekvatne roditeljske skrbi u Vinkovcima.

Panel je moderirao Krešimir Plantak Večerin, odgajatelj i predsjednik DND Varaždin. Okupljene je pozdravila dopredsjednica Saveza DND Sonja Borovčak koja je zahvalila svim sudionicima projekta na provedenim aktivnostima i sudjelovanju. Izvršna direktorica Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ Blanka Turza je ukratko predstavila partnerstvo sa Savezom DND na kriznom programu „Zajedno za djecu Banovine“, a glavna tajnica Saveza DND, Snježana Krpes je predstavila projekt, partnere i aktivnosti.

Panel su otvorile psihologinje Branka Starc i Ljubica Duspara iz Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ koje su govorile o važnosti psihosocijalne podrške djeci u kriznim situacijama. Progovorile su i o programu „Zajedno za djecu Banovine“ koji je proizašao iz suradnje Saveza DND i Centra „Rastimo zajedno“, a kroz koji su provedene dvije doedukacije stručnih timova za pružanje psihosocijalne podrške odgojiteljima i roditeljima iz dječjih vrtića u Petrinji, Glini, Sisku, Lekeniku i Hrvatskoj Kostajnici.

Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica i predsjednica DND Čakovec i odgojiteljica Marijana Sabo su pričale o svojim iskustvima kroz provedene aktivnosti, programu radionica za djecu i radionica za roditelje. U programu je sudjelovalo 40-ero romske djece u dobi od 5 godina i njihovi roditelji. Cilj provedenih aktivnosti bio je ostvarivanje jednakih šansi i snalaženje u novim situacijama romske djece, jačanje roditeljskih kompetencija kroz razne aktivnosti, upoznavanje roditelja i podizanje njihove svijesti o edukaciji i pripremi romske djece kroz igraonicu, odnosno izvaninstitucionalni oblik brige o njihovom djetetu.

Aktivnosti koje su provedene u Petrinji predstavila je Antonija Ćosić, magistra edukacijske rehabilitacije. Tijekom prve godine provedbe Petrinju je zadesio razoran potres, nakon kojeg je pomoć stizala sa svih strana, a Društva „Naša djeca“ i Savez DND su dali veliki doprinos u pružanju podrške djeci i roditeljima. U posljednjih godinu dana ponovno su ojačali svoje kapacitete, a predsjednica DND Petrinja i prof. logopedije Martina Boltužić Dževerlija, prof. psihologije Mona Kasaić, te Antonija Ćosić su završile Terapiju igrom i na taj način osigurale vid podrške djeci i roditeljima s područja Petrinje. Osiguran im je i prostor za rad od Grada Petrinje, opremljena je i igraonica kroz donacije, volonterski rad i financijska sredstva, a redovito informiraju i javnost.

U Vinkovcima je, kako su nam prenijele Anita Blažević Jurković, mag.edukacije hrvatskog jezika i književnosti i Helena Crnjak, koordinatorica i predsjednica DND Vinkovci u prvoj godini provedena art terapija u domu za djecu bez roditeljske skrbi Sv. Ana. Aktivnost je vodila Iva Krolo, socijalna radnica, a održano je ukupno 36 susreta čiji je cilj bio jačanje slike o sebi i povezivanje grupe. Tokom druge godine provedbe kroz 37 radionica sudjelovalo je 25-ero djece u dobi od 6 do 15 godina. Radionice su osmišljene na način da se kroz igru, glumu, imaginaciju, pantomimu, te kreativne i likovne radionice pomogne djeci da istraže svoje sposobnosti i svoju maštu, izgrade samopouzdanje i  razviju samopoštovanje, te steknu osnovne životne vještine koje će ih voditi i oblikovati njihove osobnosti kroz život. Rezultati ovih aktivnosti su bolja grupna povezanost, veća tolerancija, prihvaćanje različitosti, osobni rast i razvoj, osjećaj pripadnosti i jačanje socijalnih i komunikacijskih vještina.

Pokazalo se kako su korisnici aktivnosti vrlo zadovoljni provedenim projektom i nadaju se da će se ovaj program moći nastaviti provoditi i nakon završetka projekta. Najbolji ambasadori projekta, kako su naglasile panelistice su zadovoljni roditelji i djeca koji se u svoje zajednice vraćaju osnaženi, puni dojmova i pozitivnih iskustava.