Blog

OBILJEŽENO 65 GODINA SAVEZA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

Savez društava Naša djeca Hrvatske je prošloga tjedna obilježio 65 godina postojanja i rada dokumentarnom izložbom u Muzeju Mimara. Cjelokupno događanje je uključivalo i multikulturne radionice pod nazivom „Vremeplov dječje igre”. Na svečanom programu otvorenja izložbe, kojeg je vodila Karmela Vukov Colić, nastupili su Zabočki mališani iz DND-a Zabok te zbor OŠ Remete u suradnji s DND-om Maksimir.

Predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić izjavila je: “Ovom se izložbom želi prikazati dio djelovanja Saveza u više od šest desetljeća te predstaviti dio aktivnosti po kojima je ova najstarija organizacija za djecu prepoznatljiva. Svojim radom i aktivnostima Savez DND-a Hrvatske u ovih 65 godina obogatio je i uljepšao djetinjstva brojnih generacija djece u stvaranju svijeta po mjeri djece. Sretna, zdrava, samosvjesna i zadovoljna djeca izvor su radosti i snage obitelji, društva i Saveza društava Naša djeca Hrvatske”.

Ivan Vitez, voditelj likovnog postava izložbe ovim je povodom istaknuo da su eksponati igračaka, plakata, fotografija i publikacija Saveza društava Naša djeca samo manji dio desetljećima stvarane i prikupljane građe jedne ugledne organizacije u zemlji i cijelom svijetu čije djelovanje s djecom i za djecu ostavlja zalog budućim naraštajima.

Ravnatelj Muzeja Mimara, Tugomir Lukšić naglasio je kako je Muzej Mimara otvorio svoja vrata Savezu društava Naša djeca te im omogućio da dio njihove bogate arhivske građe ugleda svjetlo dana. Partnerstvo sa Savezom istaknuo je kao početak revitalizacije fundusa koji je čvrsto urastao u kulturni, stvaralački i društveni život djeteta i šire javnosti.

Program „Vremeplov dječje igre“, iskoristio se i kao platforma za održavanje multikulturalnih radionica u kojima su partneri programa – Francuski institut, Francuska Alijansa, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, Udruga za promicanje afričke kulture – Dyalli, Nacionalna zajednica Bugara u Hrvatskoj, Makoto hrvatsko-japansko društvo, ABC škola za talijanski jezik i talijansku kulturu, Udruga za ruski jezik i kulturu te Društvo Naša djeca Zabok, imali priliku predstaviti svoju bogatu kulturu, običaje i igre. Na tome im, iz svega srca – hvala! Hvala i svim školama, ravnateljima, pedagozima, logopedima, učiteljima, roditeljima i učenicima što su se odazvali i sudjelovali na radionicama!

Također, zahvaljujemo svim partnerima koji su se priključili ovom projektu te pomogli u realizaciji aktivnosti vezanih uz 65 godina Saveza, a to su: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Dialog komunikacije Zagreb, Podravka,  Juicy Hrvatska, Etnografski muzej u Zagrebu te brojni volonteri i volonterke.

Nadamo se da ćete i dalje pratiti i podupirati rad Saveza te se veselimo budućim programima, projektima i aktivnostima u godinama koje slijede!

Fotografije: Mirko Cvjetko, Marina Žilić