Blog

ODRŽAN PANEL POTICAJ

Predstavljeni programi psihosocijalne podrške socijalno osjetiljivim skupinama  djece i njihovim obiteljima u Čakovcu, Petrinji i Vinkovcima

U Zagrebu, 3. svibnja 2023. u dvorani Nezavisnog sindikata u Zagrebu održali smo panel  “POTICAJ – programi psihosocijalne podrške socijalno osjetljivim skupinama djece i njihovim roditeljima”.

Panel je bio radnog karaktera te smo predstavili dosadašnja iskustva i rezultate trogodišnje provedbe u području razvijanja novih socijalnih usluga u Društvima “Naša djeca” Čakovec, Petrinja i Vinkovci, kao i aktivnosti Saveza DND.

Panel je započeo pozdravnim riječima, Snježane Krpes, glavne tajnice Saveza DND i voditeljice programa, pri čemu je istaknutna njegov utjecaj koji ima na korisnike te koliko je važno osigurati njegovu održivost budući da u ove tri godine djeca i roditelji iz socijalno osjetljivih skupina su pozitivno reagirali na njih, te su ojačali svoje kompetencije.

U prilog tomu koliko su potrebni preventivni i psihosocijalni programi podrške s obiteljima govorila je u uvodnom tematskom izlaganju dr. sc. Maja Laklija sa Studija za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu. Izvaninstitucionalni programi koje provode udruge jačaju obiteljsku otpornost, pomažu članovima obitelji rješavanje njihovih ciljanih potreba, a posebno su potrebne u zajednicama koje imaju naglašene rizike, kao što su siromašne obitelji,krizne situacije, inkluzivnu ulogu socijalno ranjivih skupina djece i roditelja.

Svoje aktivnosti, rezultate, iskustva izvoditelja, kao i korisnika predstavile su voditeljice iz partnerskih Društava. Ispred tima DND Čakovec (Marijana Sabo, Damira Tisaj, Valentina Mesarić, Zdenka Đurđević, Snježana Horvat, Gordana Šoltić Siladi) program igraonice “Poticaj” za djecu romske nacionalne manjine i njihove roditelje iz romskog naselja Kuršanec iznijela je voditeljica Marijana Szabo. Radionice Poticaj, doista su bile poticaj djeci da u dobi od dvije godine prije početka školovanja, prolaze radionice socijalizacije, učenja hrvatskog jezika, stjecanja higijenskih navika, igre i zajedničkih aktivnosti s vršnjacima i roditeljima. Djeca su dobila podršku, kako bi ostvarila svoje potencijale i jednake šanse, što bez rada s djetetom i roditelja, te međusobnog povjerenja i poštovanja, ne bi bilo moguće. Svoja pozitivna iskustva roditelja o tome kako njen najmlađi sin voli ići u igraonicu “Poticaj” iznijela je na panelu mama Dragica Oršuš.

Tijek provedbe aktivnosti Društva “Naša djeca” Petrinja predstavila je voditeljica Martina Boltužić Dževerlija. Zbog razornog potresa, zajedno sa Savezom društava “Naša djeca” Hrvatske i Centrom za podršku roditeljstvu Rastimo zajedno provodio je krizni program “Zajedno za djecu Banovinu” putem kojega je pružena psihosocijalna podrška za 300 odgojitelja i roditelja u 6 dječjih vrtića na Banovini, te 200 djece je sudjelovalo u radionicama kreativnih timova iz DND-ova. U sljedeće dvije godine provedbe Poticaja DND tim iz Petrinje (Martina Boltužić Dževerlija, Antonija Ćosić i Mona Kasaić) dodatno su se educirale za terapiju igrom te danas provode tretmane terapije igrom za više od 30-ak djece s poremećajima u ponašanju, i to u jednom od kontejnera uređenim u sobu za terapiju igrom, kao i niz aktivnosti na otvorenom, čime pokazuju snagu da život u Petrinji se mora nastaviti kad su djeca i obitelji u pitanju.

Posebnost aktivnosti Poticaj u Društvu “Naša djeca” Vinkovci imao je izvrsnu suradnju s Domom za nezbrinutu djecu sv. Ana i njihovih 20-30 štićenika, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Djeca su prolazila brojne radionice „Mala škola životnih vještina s elementima ekspresivne art terapije”, a njihov rad tijekom ove tri godine predstavila je ispred tima DND Vinkovci, predsjednica Društva Helena Crnjak, dok je radionice s djecom provodila Anita Blažević Jurković, mag.educ.philol.croat. Osim njih, u stručnom izvoditeljskom timu bila je prve godine Iva Tadić, a svih ovih godina i likovni umjetnici iz Vinkovaca. Radionice „Male škole“ su bile socijalizacijske, uz likovni, kreativni, glazbeni, plesni i dramski izričaj (elementi ekspresivne art terapije), kao i forum-kazalište. Radionice su značajno povećale iskustveno učenje djece, stvaranje pozitivne slike, kao i osjetilne, moralne i emocionalne funkcije, razbijanje predrasuda, te međusobno povjerenje među domskom djecom.

U završnom dijelu panela, izneseni su zaključci i prijedlozi kako program Poticaj održati, da se nastavi provoditi i dalje, kroz natječaje resornih ministarstava, europskih fondova, gradskih i županijskih sredstava, sponzorskih sredstava, do donacija građana, jer bez tih izvora financiranja, uz veliki entuzijazam izvoditelja, kontinuirana provedba programa neće biti moguća.

Uz tu želju, zatvoren je panel, a sudionici panela nastavili su neformalne dogovore i potencijalne suradnje, tako da nas je posebno razveselilo sudjelovanje i predstavnika iz suradničkih udruga (SOS dječjeg sela Hrvatska, Centra rastimo zajedno, HURID-a), županija Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Međimurske, kao i gradova Vinkovca, Dugog Sela, Čakovca te općine Donja Dubrava, kojima zahvaljujemo na dolasku i podršci.

Panelom je moderirala iskusna stručnjakinja na području socijalnog rada i dječje participacije, sveučilišna profesorica dr. sc. Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, a organizacijom panela koordinirale Marina Žilić, programska koordinatorica i Lana Kassim, voditeljica odnosa s javnošću iz Saveza DND Hrvatske.

Provedbu trogodišnjeg programa POTICAJ financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru poziva “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge za razdoblje od 2020. do 2023. godine”, na čemu zahvaljujemo, a program provodi Savez DND-a Hrvatske u partnerstvu s Društvima “Naša djeca” iz Čakovca, Petrinje i Vinkovaca.