Blog

ODRŽANA 5. EUROPSKA ŠKOLA SOCIJALNE PEDIJATRIJE U ZAGREBU

U Zagrebu je u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ od 16. do 18. lipnja 2016. održana 5. Europska škola socijalne pedijatrije na kojoj su se uz predavanja domaćih stručnjaka našli i predavači iz Europe.

U organizaciji Međunarodnog društva za socijalnu pedijatriju (International Society for Social Pediatrics and Child Health), Europske mreže gradova prijatelja djece (European Network Child Friendly Cities), Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi – općine prijatelji djece“, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centra za zdravlje djece, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Saveza društava Naša djeca Hrvatske ovogodišnja Škola pod nazivom „Dijete u gradu“ bavila se temom gradova prijatelja djece.

Ispred grada Zagreba Školu je otvorio dr. Slavko Antolić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo dok se u ime organizacijskog odbora okupljenima video porukom javio i profesor Nick Spencer.

Uvodno predavanje održao je prof. Josip Grgurić, a zatim su uslijedila predavanja ostalih stručnjaka iz područja pedijatrije, zdravstva i prava djece. Luis Martin Alvarez održao je predavanje o zdravlju djeteta u promjenjivom gradskom kontekstu viđenom od strane socijalnog pedijatra, dok je profesor Jan Van Gils govorio o važnosti igre i mobilnosti za zdravlje djeteta. Profesor Milivoj Jovančević okupljenima je održao predavanje o utjecaju kemijskih toksina na razvoj i rast djeteta, a prof. Aida Mujkić nastavila je s temom o sigurnosti i zaštiti djece. Zadnje predavanje prvog dana Škole održala je Pravobraniteljica za djecu, gospođa Ivana Milas Klarić koja je govorila o povećanoj svijesti o pravima djece na sudjelovanje u pitanjima zajednice, nakon čega je uslijedila stručna i kvalitetna rasprava. U Palači Dverce za sve je sudionike organiziran koktel dobrodošlice pod pokroviteljstvom grada Zagreba, a prisutne su pozdravili prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo i predsjednik Organizacijskog odbora Škole prim., dr. sc. Milivoj Jovančević.

Drugog dana Škole, pred auditorijem su se izmijenili predavači koji su fokus svojih predavanja ponajviše stavili na gradove prijatelje djece. Tako je profesor Jan Van Gils predstavio Europsku mrežu Gradova prijatelja djece, dok je Ariene-Matthieue Nougoua, predstavnica UNICEF-a Francuske predstavila francuski model akcije Gradovi, odnosno Departmani prijatelji djece te približila rad UNICEF-a Francuske. Na tome tragu, svoje je predavanje održala i Lucia Losoviz Adani, predstavnica UNICEF-a Španjolske koja je okupljenima prikazala španjolski model provođenja akcije. Profesorica Aida Salihagić Kadić svojim je predavanjem svim prisutnima približila rad Saveza društava Naša djeca Hrvatske te govorila o postignućima i izazovima hrvatske akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“. Mr. sc. Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu predstavila je metodologiju istraživanja evaluacije akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ dok je dr.sc. Ivana Jeđud Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta održala predavanje na temu ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje kroz akciju „Gradovi i općine prijatelji djece“ . Zadnje predavanje toga dana održala je profesorica Selma Šogorić koja je govorila o zdravim gradovima.

Drugog dana Škole organizirano je i studijsko putovanje pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije. Zainteresirani su posjetili grad Zabok – grad prijatelj djece, gdje je domaće i strane goste pozdravila zamjenica gradonačelnika grada Zaboka, gospođa Nevenka Gregurić, a prisutnima su se obratile i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, gospođa Jasna Petek i predsjednica Društva Naša djeca Zabok i Koordinacijskog odbora akcije Zabok – grad prijatelj djece, gospođa Sonja Borovčak. Mnogobroje akcije Koordinacijskog odbora grad Zabok – prijatelj djece i programe DND-a Zabok sudionicima Škole predstavila je tajnica DND-a Zabok, Jasenka Borovčak. Okupljeni su se zatim uputili u Muzej krapinskih neandertalaca gdje su uz stručno vodstvo na engleskom jeziku obišli muzej te putovanje završili na OPG Kos gdje su u neformalnom druženju izmijenili iskustva i dogovorili buduće suradnje.

Treći su dan Škole nastavljena predavanja na kojima je Mirela Šentija Knežević, viša stručna savjetnica iz Gradskog ureda za zdravstvo predstavila program za promicanje i unapređenje dojenja na području grada Zagreba. Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok i Snježana Krpes, tajnica Saveza društava Naša djeca Hrvatske predstavile su projekt „Zdravo i fino“ dok je Ivan Tancabel govorio o aktivnoj dječjoj participaciji u gradu Opatiji – gradu prijatelju djece. Doktor Sven Pal, iz Opće bolnice Čakovec održao je predavanje o racionalnoj upotrebi antibiotika i važnosti rane edukacije djece o toj temi, a o fizičkoj aktivnosti vrtićke i predškolske djece koja žive u urbanim sredinama govorila je Iris Sečen, stručna suradnica logopedinja iz Dječjeg vrtića Radost iz Jastrebarskog. Teodora Not iz Centra za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Sloboština predstavila je programe svoje institucije i govorila o dječjim pravima djece s teškoćama u razvoju, dok je mr. Amra Mehmedbegović-Živanović iz Zavoda za javno zdravstvo SBK-a iz BiH govorila o zdravstvenim rizicima djece i mladih na području općine Travnik.

Tijekom tri dana Škole izmijenjena su mnogobrojna iskustva  i ideje, prikazani primjeri dobre prakse te su otvorene neke nove teme i iznjedrila su neka buduća partnerstva. Govorilo se o ulozi šire i lokalne zajednice u ostvarivanju prava djece iz Konvencije UN-a, interdisciplinarnosti te važnosti povezivanja i jačanja suradnje svih dionika u provedbi dječjih prava na razvoj i zdravlje, a posebice  stručnjaka s područja zdravstva, pedijatrije, edukacije i organizacija koje se bave djecom, dječjim pravima i aktivnim sudjelovanjem djece u životu zajednice. Posebno će ova Škola koristiti u razmjeni iskustva Radnih skupina za revidiranje kriterija za ocjenjivanje gradova prijatelja djece u Hrvatskoj, Francuskoj i Španjolskoj jer je to posao koji sve članice očekuje te je najavljena i 6. Europska škola na temu „Indikatori dobrobiti za djecu“.

5. Europsku Školu socijalne pedijatrije podržali su grad Zagreb, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, Turistička zajednica grada Zagreba, grad Zabok i Krapinsko-zagorska županija.

Slike s 5. Škole pogledajte u galeriji: