Blog

ODRŽANA EDUKACIJA ZA VODITELJE IZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA – „BUDI NEOVISAN“

U petak 15. i u subotu 16. veljače 2013. godine u Chillout hostelu u Zagrebu u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih održana je edukacija namijenjena voditeljima iz Društava Naša djeca za radionice forum-kazališta i juice radionice sa ciljem edukacije voditelja za uspješnu prevenciju svih vrsta ovisnosti kod djece i mladih.

Edukacija se održala u okviru projekta “Budi neovisan” – prevencija ovisnosti kod djece u Društvima Naša djeca čiji je cilj promicanje zdravih stilova života kroz kreativne aktivnosti u lokalnim društvima Naša djeca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na edukaciji su se okupili voditelji iz 22 Društva Naša djeca: iz Čačinaca, Čakovca, Donje Stubice, Križa, Kutine, Malog Lošinja, Našica, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Ravne Gore, Rovinja, Slatine, Splita, Tuhlja, Varaždinskih Toplica, Vinkovaca, Virja, Virovitice, Zaboka i Zagreb – Maksimira. Na početku edukacije sve sudionike srdačno su pozdravile predstavnice organizatora Sanja Škorić, tajnica Saveza DND Hrvatske, iSnježana Krpes, organizacijsko-programska savjetnica Saveza.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

doc.dr.sc. Valentina Kranželić

U prvom dijelu edukacije doc.dr.sc. Valentina Kranželić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu održala je nadasve informativno i zanimljivo predavanje pod nazivom „Razvoj i evaluacija preventivnih programa za djecu i mlade“ u kojemu je naglasila važnost prevencije različitih vrsta ovisnosti i pojasnila koji su rizični, a koji zaštitni čimbenici koji utječu na odabir da li participirati ili ne u nekoj vrsti ovisničkog ponašanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

prof. Ksenija Rožman

Ksenija Rožman, dramska pedagoginja iz Centra mladih Ribnjak, ukratko je predstavila povijest, dosege i metodu forum kazališta posebno naglasivši moć forum kazališta kao sredstva ili poticaja za mijenjanje neke društvene sredine. Forum kazalište najraširenija je metoda kazališta potlačenih koje je razvio brazilski redatelj Augusto Boal. U predstavi forum kazališta odigravaju se scene u kojima se protagonist ne može oduprijeti tlačenju koje ga muči. Prilikom druge izvedbe predstave publika može zamijeniti protagonista i pokušati riješiti problem na svoj način. Na taj način u predstavi aktivno sudjeluju i gledatelji s ciljem pokušaja rješavanja problema tlačenja. Na taj način publika više nije pasivni promatrač nepravde već se aktivno društveno angažira u raznim problemima pa tako i u problemima ovisnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matea Vidulić

Matea Vidulić, iz DND-a Mali Lošinj, predstavila je okupljenima projekt pod nazivom „Juice projekt“ kojeg je sama osmislila kada je bila učenica 8. razreda. Projekt zabave bez alkoholnih pića već se niz godina uspješno provodi u DND-u Lošinj gdje se pokazalo kako je dobra zabava bez alkohola uistinu moguća. U sklopu projekta djeca i mladi Lošinja osvijestili su što je alkohol, kako djeluje, te kako ga izbjeći. Sudjelovali su i u parlaonicama na temu alkohola, a usput su se i dobro zabavili na juice partyjima na kojima su sudjelovali poznati hrvatski pjevači. Matea nam je pokazala kako se uz malo mašte i truda te puno dobre volje može ostvariti veliki pozitivni utjecaj na svoju sredinu.

Nakon informativnih predavanja o prevenciji ovisnosti, forum kazalištu i juice projektu, voditelji iz Društava Naša djeca imali su prilike sudjelovati u radionicama forum kazališta i juice radionicama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Juice party” radionice

Sve što su naučili ukratko su prezentirali drugog dana edukacije. Tako smo imali prilike pogledati 3 predstave forum kazališta na temu ovisnosti o drogama i alkoholu pri čemu je publika uistinu sudjelovala u rješavanju problema s kojima su se suočavali naši protagonisti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forum kazalište

Nakon predstava polaznici radionice juice party sudjelovali su u raspravi na temu „dobre zabave bez alkohola“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parlaonica “Je li moguća dobra zabava bez alkohola”

Pri kraju edukacije organizatori su svim predavačima i sudionicima uručili zahvalnice odnosno potvrde o sudjelovanju na edukaciji pri čemu su naglasili kako se posebno vesele ovako velikom odazivu voditelja na edukaciju „Budi neovisan.“

 

Ostale fotografije s ovog događanja pogledajte na našoj Facebook stranici.