Blog

ODRŽANA KONFERENCIJA „ULOGA LOKALNIH ZAJEDNICA U OSTVARIVANJU PRAVA DJETETA“ U VINKOVCIMA

Dana 7. rujna 2017. u hotelu „Slavonija“ u Vinkovcima održana je konferencija „Uloga lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“ na kojoj se okupilo 80-ak vodećih  domaćih znanstvenika i stručnjaka u području skrbi o djeci, predstavnika lokalnih uprava i regionalnih samouprava iz cijele Hrvatske te organizacija i ustanova koje pridonose ostvarivanju dječjih prava na lokalnim razinama.

Konferencija je organizirana  u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica  za ostvarivanje prava djeteta“ kojeg vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Konferenciju podržavaju Grad Vinkovci, Društvo Naša djeca Vinkovci i Koordinacijski odbor Akcije „Grad Vinkovci-prijatelj djece“.

Na Konferenciji su otvorena ključna pitanja i teme važne za kvalitetan život djece, kao što su: uloga gradova i općina u razvoju usluga za djecu,  gradske i općinske strategije za djecu, dječja participacija, ekonomski aspekti ulaganja u djecu, uloga lokalne zajednice u promicanju zdravlja i sigurnosti djece te važnost međusektorske suradnje i partnerstva.

Dopredsjednica Saveza DND Hrvatske, gospođa Sonja Borovčak

Konferenciju je otvorila dopredsjednica Saveza DND Hrvatske, gospođa Sonja Borovčak srdačno pozdravivši sve prisutne uzvanike u ime Saveza društava Naša djeca Hrvatske koji zajedno sa Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku vodi široku društvenu akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ još od 1999. godine. Gđa Borovčak naglasila je kako se „ova vrijedna i korisna društvena akcija provodi već 18 godina, no naš kontinuirani rad s djecom i za djecu neprestano nas obvezuje da uložimo još više napora i brige u pogledu ostvarivanja prava djece iz Konvencije UN-a o pravima djeteta. Akcija ima svoj put, kontinuirano raste i jača te sada broji 113 sudionika sa 62 grada i općine s počasnim naslovom „prijatelja djece“. Ovom se akcijom žele podržati svi koji na lokalnim razinama u Hrvatskoj rade za dobrobit djece u tom radu.“

Lovro Brčić, zamjenik Dječje Gradonačelnice Vinkovaca

Kako sve što Savez radi, radi u partnerstvu s djecom na početku ove Konferencije u ime Dječjeg vijeća grada Vinkovaca pozdravio nas je Lovro Brčić, učenik 7. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Vinkovaca, zamjenik Dječje Gradonačelnice koji nam je predočio kako je biti dijete u Vinkovcima te kako djeca vide suradnju s odraslima u tom gradu.

Gospođa Antonija Spajić, predsjednica Društva Naša djeca Vinkovci

U velikom broju gradova i općina Hrvatske djeluju Društva Naša djeca, s osnovnim ciljem i zadaćom da organiziranim volonterskim i stručnim radom svojih članova pokreću akcije na korist i dobrobit djece pa tako i u Vinkovcima postoji Društvo Naša djeca, osnovano 1996. radi pružanja pomoći socijalno ugroženoj djeci, radi poticanja dječje participacije u lokalnoj zajednici te organiziranja edukativnih i zabavnih aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi u slobodnom vremenu. Stoga je ispred Društva Naša djeca Vinkovci ovaj uvaženi skup pozdravila njegova predsjednica, gospođa Antonija Spajić, koja je uložila veliki trud kako bi se ova Konferencija održala baš u Vinkovcima.

Gospođa Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

U ime dugogodišnjih partnera Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, sudionike je pozdravila gđa Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koja je potvrdila važnost ovog partnerstva na dobrobit djece te nam se kasnije pridružila u izlaganju važne teme ranog odgoja i obrazovanja djece.

Gospođa Davorka Osmak Franjić, savjetnica Pravobraniteljice za djecu

A osim Ureda UNICEF-a, partner i suradnik Saveza društava Naša djeca Hrvatski na području promocije i ostvarivanja prava djeteta je Ured Pravobraniteljice za djecu RH. Na Konferenciji je, ispred Ureda i Pravobraniteljice gđe Ivane Milas Klarić, uzvanike pozdravila i savjetnica pravobraniteljice gospođa Davorka Osmak Franjić, čiji je rad posebno značajan na području dječje participacije.

Gospođa Kata Krešić, zamjenica gradonačelnika Grada Vinkovaca

Grad Vinkovci je grad – prijatelj djece koji tu prestižnu titulu nosi još od 2012. godine te koji neprestano potvrđuje kako su djeca u Vinkovcima uistinu na prvom mjestu. Grad podupire sve aktivnosti s djecom i za djecu te je uvaženi skup u ime Grada Vinkovaca pozdravila gospođa Kata Krešić, dr. med., zamjenica gradonačelnika Grada Vinkovaca i predsjednica gradskog koordinacijskog odbora akcije „Grad Vinkovci-prijatelj djece“.

Programski dio Konferencije uspješno su vodile: gospođa Marijana Šalinović, voditeljica programa socijalne politike iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, koja je moderirala izlaganja u prvom dijelu Konferencije i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Grada Velike Gorice i članica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u drugom dijelu Konferencije.

U tematskom dijelu posvećenom jačanju kapaciteta lokalnih zajednica gospođa Sonja Borovčak predstavila je postignuća akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u osamnaest godina njene provedbe, osvrnuvši se na njene početke, njen razvoj koji je doveo do toga da se ova akcija smatra jednom od najboljih u Europi te planove za budući rast.

Gospođa Valentina Otmačić, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku održala je izlaganje pod nazivom „Rani odgoj i obrazovanje: pravo ili privilegija?“ Upitavši prisutne misle li kako je predškolski odgoj djeteta pravo ili privilegija, svi su se složili da je to pravo svakog djeteta. Gospođa Otmačić naglasila je kako je svjesna da razgovara s istomišljenicima, ali smatra svojom dužnošću upozoriti na slučajeve u kojima djeca ne ostvaruju to svoje važno pravo u Republici Hrvatskoj.

Doc.dr.sc. Ivana Jeđud Borić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

Doc.dr.sc. Ivana Jeđud Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prisutnima je pojasnila što je uistinu dječja participacija u izlaganju „Poštujmo, uključimo, uvažimo mišljenje djece“. Participacija djece je „kontinuirani proces koji  uključuje  dijeljenje informacija i dijalog između djece i odraslih temeljen na obostranom povjerenju, te u kojem djeca mogu naučiti kako se njihovo viđenje i viđenje odraslih uzima u obzir  i oblikuje ishod tog procesa“ što je i definicija UN-ova Odbora za prava djeteta. Participaciju djece treba promatrati šire od pojmova „reći i biti saslušan“ te se pomaknuti prema aktivnom uključivanju u društvene procese poštujući želje i mogućnosti svakog djeteta.

Mr.sc. Mandica Sanković, koordinatorica akcije „Vinkovci – zdravi grad“

Ulaganje u zdravlje djece kroz partnerstva i suradnju s lokalnom zajednicom predstavila je mr.sc. Mandica Sanković, zamjenica pročelnika UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i gradska koordinatorica akcije „Vinkovci – zdravi grad“. Ono je uvjetovano povezivanjem svih dionika uključenih u sustav zdravlja, skrbi i podrške: sustava zdravstva na svim razinama i zdravlje u zajednici (rana dijagnostika, habilitacija, programi skrbi o trudnicama i mladim majkama te podrške ranom razvoju djeteta i ranom intervencijom), sustava obrazovanja (predškolsko obrazovanje, Montessori), socijalne skrbi (socijalno-ekonomski rizici, podrške roditeljstvu, obiteljima, obiteljima sa socijalnim rizikom), zdravog-urbanog planiranja i mobilnosti (prilagodba prostora potrebama djece i roditelja), politikom zapošljavanja (fleksibilno radno vrijeme roditelja/skrbnika), suradnjom sa predstavnicima sporta, mediji, nevladinog sektora i svih razina uprave. U Vinkovcima se trenutno intenzivno bave politikama ranog razvoja djece o čemu je također bilo riječi u ovom izlaganju.

U trećem dijelu Konferencije predstavljeni su primjeri programa i aktivnosti za podršku djeci u zajednici kroz međusektorsku suradnju. Tako je gđa Antonija Spajić govorila o radu Društva Naša djeca Vinkovci, prepoznato po brojnim humanitarnim akcijama i brojnim kreativnim radionicama čiji članovi godišnje utroše i do 3500 volonterskih sati na rad s djecom i za djecu. Naglasak je stavljen na prepoznavanje, valoriziranje i podršku volonterskom radu od strane nadležnih institucija radi dobrobiti svih članova zajednice. Volonter često puta nije biti lako, ali ispunjeno srce, obostrano zadovoljstvo i volontera i korisnika, iskustvo zajedništva, prijateljstvo s različitih strana, ponos kada dijete nauči vezati tenisice ili boje, samo su jedan mali dio onoga što volontiranje pruža. Ne samo korisnicima, nego i nama samima, jer uloženo vrijeme, trud, znanja i vještine, mogu otvoriti vrata koja nam predstavljaju put prema daljnjoj i još sretnijoj budućnosti.

Prof. Marina Trbus, Udruga roditelja „Korak po korak“

Gospođa Marina Trbus, prof. psihologije, iz Udruge roditelja „Korak po korak“ predstavila je jednogodišnji proces nastanka zelinske Strategije za djecu i mlade. U razdoblju od 2014. do 2016. godine u gradu Sv. Ivan Zelina razvijana je i izglasana Strategija za prava djece grada Sv. Ivana Zeline za razdoblje 2016 -2020. Riječ je o sveobuhvatnom procesu koji je uključivao procjenu potreba djece i djeci važnih odraslih, razvoj politike temeljenju na tim potrebama i opsežno javno savjetovanje s zainteresiranim građanima. Cijelom ovom procesu prethodile su edukacije javne administracije, udruga te ključnih dionika s ciljem pružanja podrške ovom transparentnom i participativnom procesu. Temeljem iznimnih uspjeha gdje su građani Svetog Ivana Zeline više nego ikada do sada sudjelovali u donošenju javne politike gradu je od strane udruge dodijeljena titula: Grad po mjeri djeteta, a u sklopu projekta INpuls koji provodi Udruga gradova, (zajednica koja okuplja gradove u Republici Hrvatskoj) dodijeljena im je nagrada Grad građana. U sklopu istog projekta, istovjetnim procesom su razvijene i izglasane Lokalne strategije za grad Belišće i Vukovar za razdoblje 2016 – 2020 te im je također dodijeljena titula: Grad po mjeri djeteta. U Vukovaru je ovo prva ikad izglasana lokalna politika za područje prava djece, ali i općenito. Ove politike izrađene su u sklopu projekta „Organizacije koje brinu“ koji je provodila Udruga roditelja Korak po korak u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a suradnici na projektu bili su Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova.

Gospođe Zrinka Hafizović i Kristina Sučić iz UO za obrazovanje, kulturu, sport i branitelje i civilno društvo Grada Siska

Projekt Ureda UNICEF-a i Grada Siska „Sisačku šarenu inkluziju“ predstavile su gospođe Zrinka Hafizović i Kristina Sučić iz UO za obrazovanje, kulturu, sport i branitelje i civilno društvo Grada Siska. Vrijedna edukacija „Živjeti različitosti“ polaznike je naučila vrijednostima inkluzije. Edukacija za provedbu i provedba radionica „Poticajnog roditeljstva“ je roditelje budućih učenika pripremila da svojoj djeci budu podrška u prvim danima školovanja, a ujedno im širom otvorila vrata škole u koju bez straha uvijek mogu kročiti. Zapušteni prostor u Područnoj školi Hrastelnica se zahvaljujući radovima i donaciji opreme IKEA-e pretvorio u bajkoviti kutak u koji bi se svatko rado uselio. Studijski posjet Slavonskom Brodu je oduševio i goste i domaćine u prepoznavanju bezbrojnih sličnosti ova dva grada pa su u okviru ove posjete razmijenjena iskustva dobre prakse, ali i poteškoće na koje se nailazilo pri provedbi projekta. Ono što ovaj projekt čini posebnim je to što okuplja različite osobe iz predškolskog odgoja, školstva, kulture, socijalne skrbi, civilnog društva, lokalne samouprave, zdravstva i civilnog društva, koji su jednaki po nepresušnoj energiji, entuzijazmu i velikom srcu kojim se uključuju u brojne aktivnosti. Upravo ta međusektorska suradnja ostaje kao osnova daljnje suradnje unutar mobilnog tima koji provodi svoje aktivnosti s ciljem informiranja svih depriviranih skupina o njihovim pravima i obvezama. Projekt/program Sisačka šarena inkluzija nastavlja se provoditi i u 2017. godini, a sve troškove snosi Grad Sisak.

Gospođa Mirjana Bošnjak Kobaš, Zajednica športskih udruga Grada Vinkovaca

Gospođa Mirjana Bošnjak Kobaš iz Zajednice športskih udruga Grada Vinkovaca govorila je vinkovačkom sportu od najranije dobi u izlaganju „Od malih nogu sportom do zdravlja“. U Vinkovcima se mnoga djeca bave uspješno bave sportom, ali postoji potreba za primjenu individualnog  i stručno pedagoškog  praćenja razvoja djece i mladih uključenih u sport. U sportskim udrugama potrebno je profesionalizirati rad većeg broja osoba stručnih zanimanja, prvenstveno  trenerskog. Sportaše, roditelje i trenere potrebno je sustavno informirati/educirati u što treba uključiti sportske psihologe i ostale osobe stručnih zanimanja vezanih uz sport. Potpora za razvoj sporta ne izostaje u Vinkovcima, no pokazalo se kako je u Strategiju razvoja Grada Vinkovaca koja je u izradi potrebno ugraditi mjere poticanja na edukaciju  i zapošljavanje u sportskim udrugama.

Nakon inspirativnih izlaganja gđa Borovčak zatvorila je i ovu drugu uspješnu konferenciju u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku riječima: „Drago nam je da ste nam se pridružili na ovoj Konferenciji u ovako velikom broju i hvala Vam na tome. Ovakvi stručni skupovi kojima jačamo našu ulogu u ostvarivanju prava djece dokaz su da postoji interes i dobra volja, da smo kao odrasli i kao predstavnici gradskih, općinskih i županijskih službi, ustanova, institucija, udruga spremni na suradnju, komunikaciju, partnerstvo s djecom, te na rad na ispunjavanju njihovih želja, interesa, potreba i prava te stvarati održive i kvalitetne zajednice za život.“

Ovim putem zahvaljujemo našim domaćinima u Vinkovcima, Gradu Vinkovcima, Društvu Naša djeca Vinkovci, Uredu UNICEF-a, Hotelu „Slavonija“ te svim organizatorima i volonterima na doprinosu za održavanje Konferencije. Hvala svim izlagačima na iznesenim iskustvima, informacijama, primjerima dobre prakse. Vjerujemo kako smo i s ovog  skupa otišli osnaženi za svoje uloge u ostvarivanju prava djeteta.