Blog

ODRŽANA LJETNA EDUKACIJA ZA VODITELJE RADIONICA I IGRAONICA U DRUŠTVIMA NAŠA DJECA

Nakon ljetne stanke nastavljeni su programi Ljetne škole Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Tako su od 17.-21. kolovoza 2009. godine u Hostelu Karlovac u Selcima održana četiri seminara za voditelje likovnih, dramskih i plesnih radionica za djecu u Društvima Naša djeca te za voditelje igraonica i animatore igara.

Ovogodišnju stručnu, i isto tako kreativnu edukaciju za stvaralačke aktivnosti s djecom, prošlo je ukupno 56 polaznika iz 23 Društava (Bakra, Bedekovčine, Biograda na moru, Buzeta, Čakovca, Delnica, Ivanca, Karlovca, Kastava, Križa, Kutine, Malog Lošinja, Opatije, Poreča, Ravne Gore, Tuhelja, Umaga, Valpova, Vinkovaca, Varaždina, Vrbovskog, Valpova i Zaboka) što na zadovoljstvo organizatora u odnosu na protekle godine pokazuje porast interesa i prepoznavanje važnosti edukacije za kreativan rad s djecom u DND-u.

Već tradicionalno najposjećeniji likovni seminar pod nazivom „Likovno-kreativni svijet“ uz stručno vodstvo likovne umjetnice Mirjane Kranželić ponudio je opet nekoliko novih tema i likovnih tehnika koje se na praktičan način mogu primjeniti u svakodnevnom radu u DND-u. Sudionicima su posebno bile korisne i atraktivne radionice mozaika na keramičkim pločicama, izrada božićnih jaslica i ukrasa, batik na svili te slike izrađene od sjemenki i žitarica što pokazuje kako se korištenjem raznolikog materijala djecu može potaknuti na kreativnost i likovnu igru. Na kraju likovnog seminara postavljena je prigodna izložba radova nastalih u radionicama u kojoj su mogli uživati i svi ostali sudionici Ljetne škole te gosti Hostela.

selce091

Ovogodišnji dramski program istraživao je mogućnosti poticanja i razvijanja scenskog senzibiliteta kod djece u dramskom i odgojnom radu s djecom. Noseći simboličan naziv „Okvir bez okvira“ uz pomoć senzibilne dramske pedagoginje Ksenije Rožman koja već godinama njeguje i potiče scenski izraz kod generacije voditelja iz Društava Naša djeca polaznici su prošli iskustvo mnogobrojnih dramskih vježbi opuštanja, koncentracije, emotivnih vježbi te verbalnih igara i vođenih improvizacija kako bi svladali različite metode za scenski i odgojni rad s djecom i osnove vođenja dramskih družina. Ujedno su osvijestili scenski rad i ulogu voditelja kao zajednički proces djece i voditelja u kojemu se iskustva, emocije i stavrnost pretvaraju u scenski jezik i ljepotu dječjeg stvaralaštva i scenske igre.

selce093

selce094

Polaznici plesne radionice vođeni iskusnom te domaćom i međunarodno poznatom plesnom pedagoginjom i koreografkinjom Desankom Virant bavili su se plesom kao temeljom scenskog pokreta, ritmom, pokretom, osnovama plesnih tehnika i koreografijom te plesnim improvizacijama. Uz pomno odabranu glazbu koja ilustrira ili sugerira scenski pokret ili pak stvarajući priodni ritam (prirodni zvukovi i ritmovi) tehnikama improvizacije formirane su kraće plesne sekvence namijenjene radu s djecom. Različitošću dobi polaznica ovaj „fizički“ zahtjevniji seminar već tradicionalno pokazuje da se nikada nije kasno početi baviti plesom jer u svakome od nas postoji urođena potreba za pokretom. Ukoliko je osvijestimo i pretvorimo u dječju igru, ona prelazi granice običnosti i postaje stvaralaštvo koje se od najranije dobi može potaknuti kod djeteta.

selce096

selce097

Posebno velik interes  pokazao je seminar „Igraonica i igre“. Uz razigrane polaznice i „najveće dijete među njima“, spontane i jednostavne voditeljice Zvjezdane Balije iz Zaboka i njezine suvoditeljice Jasenke Borovčak ostvaren je zanimljiv program. Teoretsko-praktičnim pristupom preneseno je znanje i iskustvo s nekoliko područja rada u igraonici te igri kao jedne od najkorisnijih metoda učenja i zabave. Tako su date informacije o organizaciji rada u igraonici, psihologiji igre ovisno o dobi djece, ulozi voditelja te različitim vrstama dramsko-lutkarskih, glazbenih, likovnih i drugih aktivnosti koje se mogu provoditi s djecom u igraonici.

U najatraktivnijem dijelu seminara – igrama na otvorenom ponuđen je izbor velikog broja tematskih igara koje se već tradicionalno provode u Društvima Naša djeca organizirajući se uz prigodne datume ili akcije za djecu kao što su Dan igara, Dan obitelji i Dječji tjedan.

selce098

selce099

selce0910

Na iskustvima DND-a Zabok voditeljice su prezentirale i sasvim nove lokalne igre, kao poticaj i ostalim DND-a da osmišljavaju svoje igre. Tako su se zaigrale vještičje igre, igre vodom te sve više popularizirane starinske igre koje današnju djecu vraćaju u vrijeme kako su se nekada igrali naše bake i djedovi.

Program seminara završio je završnom izložbom likovnih radova te atraktivnim plesnim i dramskim prezentacijama koje uvijek kod polaznika izazovu veliko čuđenje i sreću budući da su „biser“ kreativnosti nastao u tako kratkom radu od nekoliko dana.

Iako se vrijedno i intenzivno radilo na vrlo visokim temperaturima tih dana u Selcu, ostalo je još i slobodnog vremena za kupanje, sunčanje, dobro raspoloženje te večernje druženje u ugodnoj i raspjevanoj atmosferi uz mušku klapu „Tić“ iz Novog Vinodolskog koju su za naše seminarce organizirali ljubazni domaćini u Hostelu Karlovac.

selce0911

Pripremila: Snježana Krpes, savjetnica za organizacijsko-programski razvoj Saveza DND