Blog

ODRŽANO GODIŠNJE SAVJETOVANJE AKCIJE GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE I PROGLAŠENI NOVI GRADOVI/OPĆINE PRIJATELJI DJECE

U utorak, 21. studenoga 2017. održano je Savjetovanje akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba na kojem je proglašeno pet novih gradova i općina prijatelja djece.

Savjetovanje je otvorila predsjednica Saveza DND Hrvatske i predsjednica koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić. Istaknula je kako se akcija Gradovi/općine prijatelji djece već 18 godina razvija, raste i unapređuje novim sadržajima i aktivnostima. Ova akcija koju Savez DND provodi u suradnji s Hrvatskim društvom za socijalnu i preventivnu pedijatriju i uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a svojim primjerom pokazuje koliko veliku i značajnu ulogu imaju lokalne zajednice u poticanju i provedbi projekata usmjerenih djeci i mladima.

Predstavnice iz Dječjeg vijeća Grada Splita, Ana Vrkić i Dorotea Filipović pozdravile su okupljene i predstavila naj-projekt koji su provodili u Splitu „BI-PI-TRI: Budi pokretač, budi poduzetnik, budi pobjednik“. Također, kao bivša i sadašnja predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita, ukazale su na važnost dječje participacije u zajednici.

Uzvanicima su se obratile i dječja pravobraniteljica dr.sc. Ivana Milas Klarić, Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a, državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dr.sc. Marin Strmota, te u ime gradonačelnika Grada Zagreba mr.sc Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Tematski dio Savjetovanja započeo je izlaganjem na temu „Novi strateški plan akcije „Gradovi i općine –prijatelji djece“ za period 2018.-2020. mr.sc. Maje Horvat, direktorice tvrtke MAP Savjetovanja d.o.o. Predstavnici Društva „Naša djeca“ Opatija, Petra Deranja, Katija Knežević i Karlo Škorić predstavili su glavne smjernice Strategije za djecu europske organizacije Eurochild u čijoj su izradi i sami aktivno sudjelovali.

Treći je dio Savjetovanja bio posvećen domaćim i međunarodnim aktualnostima. Tako je predstojnica UNICEF-ova Ureda za Hrvatsku, Valentina Otmačić održala izlaganje na temu „Inkluzija u zajednici kroz dječje stvaralaštvo na primjeru Festivala prava djece“. Na tome su festivalu, jedinstvenom na ovim prostorima, svi sadržaji za djecu prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, osobama s invaliditetom, slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama.

Prof. dr.sc. Josip Grgurić  predstavio je još jednu uspješnu suradnju Saveza DND i Ureda UNICEF-a, a to je projekt „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“. Voditeljica Radne skupine za izradu kriterija „Županija – prijatelj djece“, gospođa Sonja Borovčak informirala je okupljene o tome što je napravljeno vezano uz projekt i predstavila novi vizualni identitet „Županije – prijatelj djece“ koji je pobijedio na natječaju.

Primjere dobre prakse i inicijative iz gradova i općina predstavile su Senka Vorih iz Svetog Križa Začretja na temu smanjenja težine školske torbe, Dijana Marković iz Križevaca je pokazala kako se obilježio Dječji tjedan u Križevcima, a Martina Boltužić Dževerlija iz Petrinje kako je Dječji tjedan postao Dječji mjesec u znaku promocije čitanja i kvalitetne dječje knjige i slikovnice. Na kraju radnog dijela Savjetovanja sudionici su pogledali izložbu fotografija „Konvencija o pravima djeteta“ koju su pripremili učenici iz Srednje škole u Petrinji.

U svečanom dijelu Savjetovanja mr.sc. Giovana Armano, predsjednica Povjerenstva za odabir Naj-akcija iz gradova i općina i mr.sc. Katarina Milković su dodijelile priznanja, pohvale i zahvalnice prijavljenima za naj-akcije kojih je ove godine bilo 50 prijavljenih. Povelje je primilo 30 gradova i općina, pohvale 17, a zahvalnice tri.

Uslijedio je najsvečaniji dio Savjetovanja, proglašenje novih gradova i općina – prijatelja djece. Ovaj status zaslužili su gradovi Lepoglava, Ludbreg i Petrinja, te općine Lokve i Sračinec. Delegacije novoproglašenih gradova i općina – prijatelja djece iz redova gradonačelnika, načelnika, koordinatora, volontera te djece iz Dječjih vijeća, Dječjih foruma, škola i vrtića su se obratili okupljenima s riječima zahvale i ponosa što su dobili priznanje za svoj rad s djecom i za djecu. Ovim proglašenjem ukupno 67 gradova i općina nosi naslov prijatelja djece.

Povodom 18-te obljetnice akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ Središnji koordinacijski odbor je odlučio dodijeliti priznanje svim goranskim gradovima i općinama na ostvarenju inicijative „Gorski kotar-prijatelj djece“, budući da je proglašenjem općine Lokve-prijateljem djece svih devet gradova i općina u Gorskom kotaru doseglo status „Grad/općina-prijatelj djece“. Također, Središnji koordinacijski odbor Akcije je zahvalio dvjema županijama koje dosad imaju najveći broj gradova i općina – sudionika Akcije te dobitnika titule „Gradovi i općine – prijatelji djece“, a to su Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska županija.

Svečanost su zatvorila djeca trećih razreda iz Lepoglave pod mentorstvom učiteljice Štefanije Dretar koja su izvela skeč „Pri doktoru“.

Ovim putem čestitamo novim dobitnicima statusa Grad/općina prijatelj djece i zahvaljujemo svim prisutnima što su uveličali ovogodišnje Savjetovanje svojim dolaskom. Također zahvaljujemo gospođi Valeriji Šagovac, domaćici Dverca i gospođi Sandri Mataković iz Gradske skupštine Grada Zagreba na pomoći i susretljivosti.