Blog

ODRŽANO SAVJETOVANJE „KAKO SE UKLJUČITI I VODITI AKCIJU: „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

U Zagrebu, 24. travnja 2014. godine, održano je tematsko Savjetovanje „Kako se uključiti i voditi akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece kojeg čine Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, Ured UNICEF-a te predstavnici gradova i općina. Ovo je jubilarno Savjetovanje jer ove godine obilježavamo 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina od početka akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Savjetovanje je održano s ciljem informiranja, senzibiliziranja i osnaživanja lokalnih jedinica kako bi se uključili i proveli akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u svojim sredinama te tako povećali broj gradova i općina sudionika Akcije u Hrvatskoj. Na Savjetovanju je sudjelovalo 50 sudionika i predavača iz 25 gradova i općina: iz Bedekovčine, Bjelovara, Daruvara, Drniša, Ivanca, Ivanić-Grada, Jastrebarskog, Lipika, Ludbrega, Novigrada, Nove Gradiške, Novog Marofa, Ozlja, Pazina, Pregrade, Pule, Rijeke, Samobora, Splita, Svetog Križa Začretja, Varaždinskih Toplica, Vidovca, Viškova, Zadra i Zlatar Bistrice.

IMG3137

 Prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić i dr. sc. Arijana Mataga Tintor

Dr. sc. Arijana Mataga Tintor, predstavila je Nacionalnu strategiju za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020. godine, s naglaskom na ulogu lokalnih zajednica u provedbi Strategije.

IMG3145

Marijana Šalinović, predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

IMG3189-001

 Prof. dr. sc. Josip Grgurić

Gospođa Marijana Šalinović iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku govorila je o socijalno isključenoj i siromašnoj djeci u Hrvatskoj, dok je prof. dr. sc. Josip Grgurić predstavio Rotterdamsku deklaraciju u dijelu u kojem se govori o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u uspostavi zajednica prijateljskih djeci. Profesor Grgurić osvrnuo se i na metodologiju ocjenjivanja Akcije kako bi budućim sudionicima Akcije pojasnio vrednovanje napretka gradova i općina u poboljšanju života djece.

Prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece, govorila je o povijesti i načinu provedbe Akcije u Hrvatskoj. Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Trenutno je u Akciju uključeno 97 gradova/općina, a počasni naziv je dostiglo 44 gradova i općina, s trendom rasta. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca. Hrvatski je program se nalazi među tri najbolja programa u Europi te smo članovi Europske mreže gradova – prijatelja djece.

IMG3162

 Mr. sc. Katarina Milković

U drugom dijelu Savjetovanja su stručnjaci i koordinatori Akcije iz gradova i općina –prijatelja djece predstavili primjere iz prakse gradova i općina. O planiranju za djecu u Zagrebu izvijestila je mr. sc. Katarina Milković, predstavnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

IMG3175

 Sanja Škorić, dopredsjednica i v.d. tajnica Saveza DND

Dopredsjednica Saveza i v.d. tajnica DND, gospođa Sanja Škorić, ujedno i generalna tajnica DND Opatija predstavila je ulogu i važnost dječje participacije u gradovima i općinama.

IMG3181

Anica Perhat, koordinatorica projekta Rijeka, zdravi grad i koordinator akcije Grad Rijeka – prijatelj djece

Gospođe Anica Perhat, koordinatorica projekta Rijeka zdravi grad i koordinator akcije Grad Rijeka – prijatelj djece, Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok, i zamjenica gradonačelnika Grada Pule, gospođa Elena Puh-Belci, osvrnule su se na financijska izdvajanja i ulaganja u djecu, volonterski rad i medijsku promociju u Akciji.

IMG3191

 Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok

IMG3223

 Elena Puh-Belci, zamjenica gradonačelnika Grada Pule

U okviru Savjetovanja organizirana je i radionica „Kako pokrenuti i uključiti se u akciju Gradovi i općine – prijatelji djece“ s nizom praktičnih savjeta o uključivanju u Akciju, pripremu dokumentacije, rada lokalnih koordinacijskih odbora, izvještavanja koju je održala profesorica Snježana Krpes, programska i organizacijska savjetnica u Savezu DND.

IMG3246

 Prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić i profesorica Snježana Krpes, programsko-organizacijska savjetnica Saveza DND.

Sudionici Savjetovanja stekli su mnoge korisne spoznaje o tome kako svoje sredine učiniti prijateljima djece, a nadamo se da će se broj sudionika u Akciji povećavati na dobrobit odraslih i djece u svim dijelovima Hrvatske. Imajući u vidu taj cilj pozivamo vas:

PRIDRUŽITE NAM SE U STVARANJU GRADOVA I OPĆINA – PRIJATELJA DJECE U HRVATSKOJ!