Blog

ODRŽANO ZAVRŠNO PREDSTAVLJANJE MEĐUNARODNOG PROJEKTA

ODRŽANO ZAVRŠNO PREDSTAVLJANJE MEĐUNARODNOG PROJEKTA “OTROCI IN MLADI NE PRIZNAJO MEJA/DJECA I MLADI NE PRIZNAJU GRANICE”

Dana 16. ožujka 2013. u hotelu Internacional u Zagrebu održano je završno predstavljanje uspješnog međunarodnog projekta “Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice”.

zavrsna_konferencija_01

Na početku ovog veselog događanja pjesmom su nas pozdravili maleni pjevači Patrik Cerovečki, Gala Perhavec, Nataša Miklaužić i Neža Šauperl koji su otpjevali himnu projekta „Pjevamo o ljubavi“. Prisutne su potom u ime svih projektnih partnera pozdraviliprof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske,Karin Elena Sanchez, generalna tajnica Zveze prijateljev mladine Slovenije, Majda Struc, predsjednica Zveze prijateljev mladine Maribor, Đurđica Dropuljić, ravnateljica Društva Naša djeca Varaždin, gospodin Damir Kušen, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, kao i dječji predstavnici Klemen Petek, predsjednik 22. nacionalnog otroškog parlamenta i Petra Peloza, članica Dječjeg vijeća Opatija. Svojom prisutnošću obradovali su nas i gospodin Ivan Mekinda iz Zajedničkog tehničkog tajništva u Ljubljani kao i gospodin Gregor Klemenčić, prvi tajnik – konzul iz Veleposlanstva Republike Slovenije.

Snježana Krpes, voditeljica projekta u Savezu DND Hrvatske, uzvanike je ukratko upoznala s najbitnijim odrednicama projekta, a zatim je riječ prepuštena predstavnicima projektnih partnera koji su riječju i slikom predstavili svoje provedene aktivnosti.

zavrsna_konferencija_03

Tako smo se prisjetili početka našeg druženja na početnim konferencijama u Zagrebu i Ljubljani 2011. godine koje je predstavila Petra Zega, stručna suradnica u Zvezi prijateljev mladine Slovenije. Iako se nismo poznavali, vrlo brzo smo pronašli zajednički jezik te smo otkrili da i odrasli posvećeni dobrobiti djece ne poznaju i ne priznaju granice.

Teme koje su bile protkane kroz aktivnosti ovog projekta kao uvažavanje različitosti, interkulturalnost i antidiskriminacija provodila se cijelo vrijeme u aktivnosti „100 ljudi, 100 čudi“ koja je trajala kroz cijelo vrijeme projekta i koja je okupila više od 5000 djece i odraslih, a provodila se u 40-ak lokalnih sredina u Sloveniji i Hrvatskoj čiji su korisnici bili djeca i odrasli okupljeni u Društva Naša Djeca te Zveze/Društva prijateljev mladine. Osim Edukacije za mentore u Mariboru održane u listopadu 2011. godine, koordinatorica ove aktivnosti iz Zveze prijateljev mladine Maribor, Tadeja Dobaj, predstavila nam je najvažnija postignuća ove akcije i kroz video materijal s Kampa „Sto ljudi, sto čudi“ održanog u Poreču u listopadu 2012. godine. Kako slike vrijede više od riječi, imali smo prilike i sami osjetiti djelić atmosfere s Kampa u kojem su proglašeni najbolji hrvatski i slovenski slogani protiv netrpeljivosti„Svi smo goli pod oblekami“ i „Ja sam čovjek, ti si čovjek. Budimo zajedno ljudi“. ZPM Maribor snimila je i jinglove s ovim sloganima koji će ostati trajna vrijednost ove akcije te će i širu javnost podsjećati da se „netrpeljivost ne trpi“ (slogan Katje Knežević iz DND Opatija).

zavrsna_konferencija_02

Karin Elena Sanchez iz Zveze prijateljev mladine Slovenije podsjetila nas je nameđunarodni kamp pod nazivom: „Različitost – povezanost i bogatstvo suživota uz granicu/Raznolikost – vezivo in bogastvo obmejnega sožitja“ održanog u svibnju 2012. godine. Kamp je bio namijenjen djeci od 9 do 15 godina koji su u Sloveniji uključeni u Otroške parlamente, a u Hrvatskoj u Dječja gradska i općinska vijeća. Osim kreativnih radionica kamp je bio namijenjen i druženju, međukulturalnom dijalogu, igrama, zumbi i pjevanju, a djeca su o svemu rekla: „Sada bolje razumijem hrvatski; znam slovenski; više nemam predrasuda; posjetit ću Zagreb; vidjet ću Ljubljanu i mnoge druge pozitivne stvari koje je gospođa Sanchez jedva stigla navesti.

U dijelu posvećenom Reviji jednominutnog filma „Život uz granicu“ održanoj u Zaboku i Tuheljskim Toplicama u studenom 2012. vidjeli smo 5 nagrađenih filmskih ostvarenja, filmove „Življenje ob mejni reki Kolpi“ Filmskog tabora Kolpa iz Črnomelja,„Zajedno“ studija Vanima iz Varaždina, „Čez Muro“ OŠ Gornja Radgona, „Djeca iz susjedstva“ DND-a Vladimir Nazor iz Križa te „Borderman i Freeman“ DND-a Opatija koji je dobio i nagradu publike. Na reviji je sudjelovalo 49 djece i 23 voditelja/mentora iz Hrvatske i Slovenije. Osim revijalnog dijela programa bile su organizirane tri radionice animacije za djecu dok je za voditelje/mentore bila organizirana scenaristička radionica. Ovom prigodom naglašeno je kako će se i nadalje nastojati njegovati filmska umjetnost u Društvima Naša djeca.

Leoni Flower Finocchiaro iz varaždinskih Malih slavuja i Maja Berčić iz Dječjeg pjevačkog zbora OŠ Prežihov Voranc iz Maribora izvele su nam dvije pjesme sa Dječjeg festivala „Otroci pojejo/Djeca pjevaju“ pod nazivom „Mama i tata“ te „Raček“. Nažalost, nismo mogli čuti sve pjesme s festivala, no njegova dostignuća ukratko je sažela gospođa Đurđica Dropuljić, koordinatorica Festivala zahvalivši pritom svim umjetnicima kreativcima na doprinosu u realizaciji ovog međunarodnog glazbenog događaja na kojem je izvedena 21 originalna autorska glazbena djela za djecu i mlade koja su izvanredno dobro primljena te stoga s veseljem očekujemo reprizu Festivala u Sloveniji.

Osim kreativnih, edukativnih, interkulturalnih, filmskih i glazbenih radionica, kampova, stripova, jinglova, plakata i svega što je realizirano, izravno u radu s djecom, u projekt se željela uvrstiti i jedna znanstveno-istraživačka aktivnost o tome koja su stajališta djece prema stereotipima i predrasudama prema drugim nacionalnim skupinama koje žive u prekograničnom području dviju susjednih država Slovenije i Hrvatske. Voditeljica istraživanja dr.sc. Aleksandra Huić predstavila nam je preliminarne rezultate ovog istraživanja nakon čega su svim zaslužnim pojedincima uručene zahvalnice za njihov doprinos ovom nadasve važnom međunarodnom projektu.

Najveća vrijednost ovog projekta već je ostvarena, sklopljena su snažna partnerstva, a nove ideje samo čekaju da se pretoče u neki novi projekt na korist i dobrobit djece.