Blog

ODRŽIVI RAZVOJ – ŠTO JE TO?

Članovi i članice Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok tijekom mjeseca lipnja bavili su se proučavanjem teme Održivi razvoj i 17 globalnih ciljeva održivog razvoja.

Projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“

Društvo „Naša djeca“ Zabok partner je Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske na projektu „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama“ zajedno s osnovnim školama dr. Jure Turića iz Gospića i Eugena Kumičića iz Slatine te njihovim društvima „Naša djeca“. Cilj projekta je edukacija, jačanje kompetencija i podizanje svijesti učenika i djelatnika u školama, kao i djece i volontera iz organizacija civilnoga društva o područjima kao što su razvoj volontiranja, održivih lokalnih zajednica te aktivno sudjelovanje djece (dječja participacija).

 

Radionice za djecu

Voditeljice Dječjeg foruma i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok, Jana Borovčak, Neda Novosel i Jasenka Borovčak tijekom mjeseca lipnja s članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma provodile su interaktivne radionice na temu održivog razvoja i 17 globalnih ciljeva održivog razvoja povezanih s dječjim pravima i aktivnim dječjim sudjelovanjem. Radionice su dodatno obogaćene temama odgoja za volontiranje i osmišljavanjem volonterskih akcija usmjerenih održivom razvoju.

 

Održivi razvoj

Pojam koji na prvu izgleda vrlo apstraktno i djeca za njega nisu čula, ali kada krene razgovor i diskusija te koristeći različite multimedijske materijale i dublje analizirajući 17 globalnih ciljeva održivog razvoja onda, u stvari shvatimo, zajedno s djecom, da se održivim razvojem već bavimo obrađujući dječja prava i Konvenciju UN-a o pravima djeteta čiji se članci mogu povezivati s 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. U DND-u Zabok mi to već radimo godinama na našim radionicama – dodaje voditeljica DGV-a Jasenka Borovčak. Također smo došli do zaključka da je održivi razvoj, zapravo, obrazovanje za život i da su to teme s kojima se susrećemo svakodnevno, ali da je nažalost sam čovjek „glavni krivac“ za štetu koju je prouzročio Zemlji i njezinim stanovnicima, odnosno sam sebi, i sada nažalost iz tog razloga dolazi i do klimatskih promjena, elementarnih nepogoda, nejednakosti među ljudima i slično. Održivi razvoj i 17 globalnih ciljeva osmišljeni su sa svrhom vraćanja Zemlje u ravnotežu, koju je narušio sam čovjek.

Kroz radionice djecu se osvještavalo da su za Održivi razvoj važne tri komponente: ravnoteža između gospodarskih, društvenih i okolišnih zahtjeva. Ako želimo očuvati PRIRODNI OKOLIŠ PLANETA, moramo osigurati pristup čistoj vodi i odgovarajućim sanitarnim uvjetima, suzbiti posljedice klimatskih promjena, zaštiti morske resurse i spriječiti daljnji gubitak biološke raznolikosti. Za DRUŠTVENI RAZVOJ, moramo suzbiti siromaštvo i glad, postići blagostanje, osigurati kvalitetno obrazovanje, rodnu ravnopravnost i pristup održivoj energiji; učiniti gradove i naše zajednice održivima, osigurati socijalnu pravdu te izgraditi odgovorne institucije. Ako želimo postići GOSPODARSKI RAZVOJ koji ne šteti okolišu i vodi brigu o društvu, potrebno je osigurati dostojanstven rad za sve, poticati održivu industriju i inovativnost, smanjiti nejednakost unutar i između država te osigurati modele održive potrošnje i proizvodnje.

Posjet reciklažnom dvorištu

U sklopu Projekta posjetili smo Reciklažno dvorište koje se nalazi u Općini Bedekovčina i koje služi za odlaganje otpada koji ne možemo baciti u kante koje se nalaze u kućanstvima, zgradama ili na zelene otoke poput glomaznog otpada, elektroničkog otpada ili nekog štetnog i opasnog otpada.  Na samom reciklažnom dvorištu djeca su upoznata s postupkom razvrstavanja otpada, a doneseni otpad od kuće djeca su pravilno nakon obilaska i razvrstala.

 

Eksperiment sadnje i uzgoja hrane

Vrlo specifičan način učenja je eksperiment i jako je važno da djeca sama iskuse određeni proces. Napravljen je eksperiment s ostacima hrane, odnosno povrća i voća pa su iskorišteni ostaci mrkve, celera, zatim slanutak i paradajz, koštice višnje, trešnje, jabuke i limuna, začinsko bilje. Dijelovi povrća, voća koje inače bacamo namočeni su i ostavljeni na vlažnom da puste korijenje ili proklijaju te su ih zatim djeca presadila u zemlju. Na taj način im se pokazalo kako se u vlastitom domu može uzgojiti hrana i ujedno pozitivno utjecati na okolinu jer proizvodimo svoju hranu, a djeci je to bilo posebno zabavno i edukativno.

 

KONCEPT 5R Zero Waste pokreta

Jako zanimljiv pristup za smanjenje stvaranja otpada je Koncept 5R, a djeca su ga prikazala crtežima s ciljem da se u Društvu „Naša djeca“ i u svakodnevnom životu vodimo tim načelima: RAZMISLI, REDUCIRAJ, REMANUFAKTURIRAJ, REUPOTRIJEBI i RECIKLIRAJ.

 

Održiva zajednica očima djece – REAGIRAJ!

Djeca su jako osviještena po pitanju zaštite okoliša, razvrstavanja otpada, zagađivanja mora, oceana i rijeka te promišljaju na koji način bi oni mogli doprinijeti smanjenju zagađenja te što i kako mijenjati u svojoj zajednici. Djeca se zalažu za čišćenje okoliša, očuvanje prirode i čiste vode, razvrstavanje otpada, korištenje obnovljivih izvora energije, konzumiranje zdrave hrane koju sami možemo uzgojiti na ekološki način, a umjesto plastičnih koristiti platnene vrećice. Također se zalažu za ravnopravnost svih ljudi i djece, a posebno za rodnu ravnopravnost, odnosno da bi svi trebali biti jednaki bez obzira na spol i uloge koje nam društvo nameće.

Djeca se žele angažirati u volonterskim akcijama kroz odgoj za volontiranje te su predložili nekoliko akcija u koje bi uključili ostalu djecu i građane grada Zaboka te u široj javnosti osvijestili važnost Održivog razvoja i međusobne suradnje i partnerstva. Jedna od osmišljenih akcija nosi slogan „Smeće u rijeci pluta dok ga riba ne proguta“ s ciljem čišćenja rijeke Krapinice i njezine okolice, zatim „Drvo posadi i ljepši okoliš izgradi“ s ciljem sadnje drveća na području vodospreme u Zaboku i akciju „STARO U NOVO – novi proizvod napravi i uređenje obavi!“ s ciljem uređenje malog parka kod City Caffea reciklirajući stare predmete te sadeći cvijeće i zelenje. Tijekom lipnja obilježili smo i nekoliko važnih datuma vezanih uz Održivi razvoj i dječja prava: 5. 6. – Svjetski dan zaštite okoliša, 8. 6. – Svjetski dan oceana, 12. 6. – Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada i 18. 6. – Dan održive gastronomije.

Djeca Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća tijekom ljetnih praznika i dalje će se baviti temom Održivog razvoja, dječjih prava, aktivne dječje participacije i odgoja za volontiranje te nastojati podići svijest i produbiti razumijevanje o svim pitanjima koja se odnose na održivost, kritički razmotriti moguća rješenja i načine djelovanja usmjerene na održivost, uskladiti s tim ponašanje u svakodnevnome životu u zajednici te njegovati vještine i osobine koje pridonose razvoju pravednoga i ravnopravnoga društva i djelovati u smjeru da naša zajednica i društvo budu osvješteniji o svim aspektima Održivog razvoja.

A za kraj djeca nam poručuju:

Kada stari papir dobiješ u ruke, ti ga u plavu kantu ubaci bez muke!

Biootpad pokraj zgrade ćeš nać’, u tu kantu ubaci drač!

Ako bi želio vidjeti ribu kako skače vesela u vodi, pazi da ništa moru ne škodi!

Otpad se razvrstavati mora da ga ne bi bila puna gora!

Otpad nije smeće, ne bacaj sve u iste vreće!

Priroda se smije kada se u njoj smeće ne krije!

Recikliraj i ti, jer nove proizvode ćeš dobiti!

Kompost u svoj vrt stavi da ti krumpir naraste zdravi!

Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj!

Kompost uvijek možeš napraviti, a zemlji i tlu će to jako dobro poslužiti!

Recikliranje može postati zabava kad naučiš što kojoj kanti pripada!