Blog

OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA Djeca OKO nas – To je naše, na to smo ponosni u Etnografskom muzeju

Nakon mjeseci snimanja i terenskog rada diljem RH, stiglo je vrijeme za otvorenje izložbe fotografija Djeca OKO nasTo je naše, na to smo ponosni, u utorak, 5. rujna 2023. u 18.00 sati, u Etnografskome muzeju, Trg Mažuranića 14. Na svečanom otvorenju nastupit će mlađa i srednja dječja skupina KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Izložba je ostvarena u suradnji najstarije organizacije za djecu u Hrvatskoj, Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Etnografskoga muzeja, i nastavak je prošlogodišnjeg uspješno realiziranog projekta Djeca OKO nas  kojim se, s novim konceptom, predstavljaju fenomeni baštine i kulturnog identiteta različitih krajeva Lijepe naše.

Autor fotografija je poznati i nagrađivani hrvatski fotograf i putopisac Saša Pjanić.

Za vrijeme trajanja izložbe održat će se prezentacijske radionice na teme hrvatske kulturne baštine za učenike osnovnih škola. Izložba je otvorena do 17. rujna 2023. (ulaz slobodan).

OPŠIRNIJE O IZLOŽBI

Svoje mjesto u ovoj lijepoj priči o kulturnom identitetu našli su lokaliteti: Gradište, Gajić, Čigoč, Donja Lomnica, Zagreb, Đurđevac, Marija Bistrica, Otočac (Kuterevo), Hum, Betina, Sinj i Konavle.  Zastupljena su kulturna dobra: Umijeće šaranja tikvica na području Slavonije, Umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova, Povijesna seoska cjelina naselja Čigoč, Jurjevski ophodi Turopolja, Legenda o picokima, Umijeće izrade coklji, Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice, Umijeće gradnje betinske gajete i Umijeće izrade konavoskog veza (Lista zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske); Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja i Viteška igra Sinjska alka (UNESCO-ova Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine čovječanstva). Pažljivom promatračkom oku neće promaknuti ni prepoznatljivi detalji koji se odnose na umijeće izrade tradicijskih ženskih frizura s područja Slavonije, Baranje i Srijema, umijeće suhozidne gradnje ili pak tradicijsko umijeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana, kao ni kolorističke vizure glavnoga grada ili nadaleko poznatog Utočišta za medvjede u Kuterevu u Lici.

Odabir mjesta, sudionika, kompozicije, odjeće (narodna nošnja ili suvremena odjeća), rekvizita i svih drugih detalja prepušteni nadahnuću umjetnika-fotografa, uz kreativni doprinos terenskih suradnika i same djece koja su fotografirana. Nastale su tako zanimljive i živopisne slike koje, kao svojevrsna lepeza bogatstva i raznolikosti kulturno-povijesnoga naslijeđa i prirodnih ljepota pojedinih krajeva, predstavljaju Hrvatsku u malom – našu prošlost i budućnost.

Hvala svim suradnicima na terenu, a pogotovo najmlađima.

Posjetite izložbu do 17. rujna u Etnografskom muzeju i upoznajte “Djecu OKO nas”.