Blog

PROJEKT PRUŽANJA POMOĆI DJECI UZ OBUČENOG PSA

DND Sisak započeo je 2012. godine Projekt pružanja pomoći djeci, uz obučenog psa  prema smjernicama inozemnih centara, te ga čini inovativnim na području EU. U program su do danas uključena tri vodiča pasa – Renata Fridrih, prof.  defektolog- logoped (predsjednica udruge i voditeljica projekta), Bojan Iličić, mag. prim. obrazovanja, te Iva Maćešić, mag. prim. obrazovanja, a od kolovoza ove godine i – Dubravka Rozer, studentica studija socijalnog rada   i Ankica Sučić, dipl. socijalni pedagog, uz suglasnost Ministarstva pravosuđa. Dva psa Evie i Heidi uspješno su završile polaganje ispita 2014. godine u Hrvatskoj, a 2015. godine uključena je i Nia koja upravo prolazi školu za obuku pasa kod Vladimira Bolhe u Rijeci.

Obzirom na visoke zahtjeve programa, psi su obučeni uz primjenu holističkog pristupa, uz poticanje empatije koja doprinosi boljoj interakciji psa i djeteta. Službeni početak projekta bio je 2013. godine, tijekom koje su stvoreni neophodni preduvjeti za realizaciju svih programskih zahtjeva. Projekt je u realizaciji uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih, preporuku Ministarstva zdravlja, te suglasnost Ministarstva pravosuđa. Zavidna razina projekta rezultat je potrebe uvođenja novih pristupa u neposrednom radu s djecom socijalno ranjive skupine kao nadopuna različitim dijagnostičkim i terapijskim oblicima rada stručnjaka različitih profila.

Prilikom realizacije projekta ostvarena je izvrsna suradnja s gospodinom Vladimirom Bolha, međunarodnim kinološkim sucem i instruktorom radnih sportskih pasmina, koji uz aktivan doprinos i rad sa psima već punih četrdeset godina predstavlja apsolutni autoritet nacionalne kinologije.

Do sada obučeni psi, uz socijalizaciju i potrebnu obuku u Zagrebu i Rijeci, sudjelovali su u brojnim aktivnostima (logopedski rad uz poticanje govorno-jezičnog razvoja djece; boravak na nastavi; gostovanje u dječjoj igraonici ). Projekt je također predstavljen na stručnim predavanjima za djelatnike osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova, roditelja djece s teškoćama u razvoju u gradu Sisku i području Sisačko-moslavačke županije.

Od 2015. godine partneri u realizaciji projekta su i – SMŽ Grad Sisak; osnovnoškolske i predškolske ustanove; Centar za rehabilitaciju Komarevo; Pedijatrijska ambulanta dr. A. Persoglia Petrac; udruge – GD Crvenog križa grada Siska, POU Petrinja, Savjetovalište za djecu i obitelj, Dom za djecu Vrbina – Sisak. Ove hrabre psiće i vodiče koncem ove godine očekuje licenciranje i certificiranje u SAD-u, a sve s ciljem olakšavanja složenih situacija u životu djeteta i doprinos boljem i potpunijem izričaju potreba traumatiziranog djeteta.