Blog

REVIJA JEDNOMINUTNOG FILMA 2012.

U okviru projekta prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, “Otroci in mladi ne priznaju mejo/Djeca i mladi ne priznaju granice”, Savez društava Naša djeca Hrvatske organizirao je Natječaj za prijavu filmskih ostvarenja djece i mladih na temu “Život uz granicu“, u suradnji s Građanskom organizacijom za kulturu “Gokul“ iz Zaboka i Društvom Naša djeca Zabok.

Na svečanom otvaranju Revije u Zaboku prikazano je dvadeset naslova koji su na dječje originalni, zaigran i iskren način prikazali teme suživota i života vršnjaka iz Hrvatske i Slovenije. Ovi dječji filmski radovi pokazali su da prijateljstvo i tolerancija ne poznaju granice među djecom i ljudima bez obzira na različitosti. Na Reviji je sudjelovalo 49 djece i 23 voditelja/mentora iz Hrvatske i Slovenije. Najbolji uratci osvojili su i prigodna priznanja i nagrade, a to su:

– Dokumentarni film “Življenje ob mejni reki Kolpi” (Filmski tabor Kolpa, Črnomelj) kao najbolji kratki dokumentarni film

– Animirani film “Zajedno” (Filmsko-kreativni studio Vanima, Varažin) za  najbolju tehničku realizaciju

– Igrani film “Čez Muro” (OŠ Gornja Radgona) za najbolji igrani film koji zagovara slobodu kretanja i druženja mladih kroz sport.

– Film “Djeca iz susjedstva” (Društvo Naša djeca Vladimir Nazor iz Križa) za najbolju ljubavnu priču

– Animirani film “Borderman i Freeman“ (Društvo Naša djeca Opatija) za vrlo kreativno promišljanje o problemu granice, odnosno rušenju istih. Ovaj film dobio je i nagradu publike.

revija4

 

revija5

U radnom dijelu Revije djeca i voditelji/mentori sudjelovali su u filmskim radionicama. Za djecu su bile organizirane tri radionice na temu stop animacije koje su vodile iskusne multimedijalne umjetnice i animatorice Jasminka Bijelić Ljubić, Vana Gaćina i Dina Rončević dok je za voditelje/mentore bila organizirana “Scenaristička radionica“ koju je vodila Irena Krčelić, dramaturginja i scenaristica, utemeljiteljica scenarističkih radionica “Palunko“ pri Hrvatskom filmskom savezu.

revija7

Fotografije: Mirko Cvjetko.

Djeca iz Zveza prijateljev mladine, Društava Naša djeca te školskih filmskih družina marljivo su sa svojim mentorima sudjelovali u radu radionica te su stekli korisna znanja koja će im poslužiti u njihovom daljnjem kreativnom radu.

revija_kolko_nas_ima