Blog

“RODITELJI NA ZADATKU” ZA MENTALNO ZDRAVLJE DJECE-RADIONICE ZA STRUČNJAKE I RODITELJE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI

Donosimo kratko opisno izvješće i vijest o održanom predavanju i radionici u dječjem vrtiću „Mali princ“, koja se održala 30.11.2022. u sklopu projekta RODITELJI NA ZADATKU “Za mentalno zdravlje djece-radionice za stručnjake i roditelje djece predškolske dobi”.

U dječjem vrtiću „Mali princ“ u Zagrebu,  roditelji su bili upoznati kako se ponašaju hiperaktivna djeca i djeca s izraženom nepažnjom i impulzivnošću te kako na najbolji mogući način uspostaviti zdravu relaciju između ponašanja djeteta i reakcije odgajatelja i roditelja.

Epidemija koronavirusa zatvorila je škole i vrtiće, djeca su se tek počela privikavati na izolaciju po kućama, a Grad Zagreb je zatresao potres velike snage. Grad i okolicu pogodio je još niz manjih potresa, ali dovoljno snažnih da izazovu strah i nesigurnost i kod djece i kod odraslih.

Vrlo složena, nagla promjena životne situacije u kojoj je ugroženo tjelesno i mentalno zdravlje, socijalno funkcioniranje i egzistencija, dovodi do pojačane količine stresa, anksioznosti, depresije i straha. Život se promijenio preko noći. Karantena kao jedan od načina sprečavanja širenja epidemije je neophodna ali s druge strane dovodi do pojačanog osjećaja straha i osamljenosti zbog nemogućnosti komunikacije. Sve to narušava i troši mentalno zdravlje dovodeći ga u dugotrajnu neravnotežu. Takvom situacijom su posebno pogođene ranjive skupine, a to su i djeca, kojima je potrebna dodatna zaštita.

Djeca se razlikuju po svojim karakteristikama, svojim iskustvima tijekom odrastanja, u načinu suočavanja sa stresom i dostupnosti podrške koju imaju. Neka djeca su sklonija brizi, tjeskobi.

Roditeljima, koji trebaju brinuti o djeci, a teško se i sami nose s emocijama straha i nesigurnosti, potrebno je pružiti podršku, naučiti ih kako uskladiti posao, obiteljski život i odgoj djece.

Mjeseci kontinuiranog stresa, ograničavanje interakcije s obitelji, ograničavanje socijalnih kontakata podjednako se reflektira na mentalno zdravlje svih građana, a osobito na roditelje djece s nekim poremećajima. Roditelji takve djece izloženi su i ugroženi povećanim stresom zbog nedovoljnih socijalnih usluga za djecu i roditelje, otežanog pristupa djece i roditelja zdravstvenim i savjetovališnim uslugama u javnom prostoru.

Zato je od izuzetne važnosti da podrška odraslih, prije svega njihovih roditelja, bude u skladu s njihovim problemima i potrebama. Ako se dogodi da podrška odraslih izostane ili nije dovoljna, važno je da roditelji potraže stručnu pomoć. Stoga je i predavanje i radionica održana u dječjem vrtiću Mali princ u Zagrebu imalo za zadatak upoznati roditelje kako se ponašaju hiperaktivna djeca i djeca s izraženom nepažnjom i impulzivnošću te kako na najbolji mogući naći uspostaviti zdravu relaciju između ponašanja djeteta i reakcije odgajatelja i roditelja, ali i uputiti ih kako i gdje da potraže pomoć. Predavanju i radionici, ali i individualnim razgovorima odazvalo se 22 roditelja, posebno zainteresiranih za temu kako odgajati djecu koja prkose, koja im predstavlja najveći izazov.

U zajedničkoj sinergiji s roditeljima i stručnjacima, u ovoj održanoj radionici  pridonijeli smo da se moderirajući odgovarajuće ponašanje, uz korištenje pohvale i ohrabrenja,  pomaže djeci da razviju dobre društvene vještine. Naime poticanjem pozitivnog ponašanja, razvijanjem dnevne rutine i držanjem dogovorenog rasporeda, uz izgrađivanje dobrih zdravstvenih navika (dovoljno sna i uravnotežene prehrane) te puno fizičke aktivnosti tijekom dana, može pomoći u borbi protiv simptoma hiperaktivnosti i poboljšanju fokusa kod djece.

Predavanja su održale prof. Sonja Vrban i prof. Franca Puškarić, kratki izvještaj objavu su pripremile prof. Sonja Vrban i Lana Kassim, koordinatorica na projektu.

Hvala djelatnicama DV “Mali Princ”, stručnim suradnicima i roditeljima koji su bili uz nas.

 

Ova je sadržaj  i projekt nastao uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.“