Blog

S REDOVNE IZVJEŠTAJNE SKUPŠTINE DND POREČ

Na redovnoj izvještajnoj skupštini DND Poreč jednoglasno su usvojeni izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2016. godinu.

Dokumente je predstavila tajnica udruge Snježana Lehman. Istaknula je da je prošlu godinu bitno odredila činjenica da od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva DND nije dobio čitav ugovoreni iznos institucionalne potpore, što je prouzrokovalo linearno smanjenje odobrenih potpora udrugama. Za DND Poreč to je značilo smanjenje od gotovo 50.000 kn za „hladni pogon“. Tražeći najbezbolniji izlaz iz te situacije, u dogovoru s voditeljicama plesnih radionica, Upravni odbor je odlučio da djeca iz svih dotadašnjih plesnih radionica prijeđu u udrugu mladih USB zajedno s voditeljicama i nastave raditi na dobrobit djece i voditeljica s kojima je dogovoren prekid radnog odnosa. Na korištenje smo im dali i prostor plesne dvorane u starom remontu koji smo svojim sredstvima i volonterskim radom uredili i osposobili još 2011. U drugom dijelu godine DND Poreč nije više imao šest, nego tri zaposlene osobe.

U prošloj je godini pored standardno dobrih rezultata rada bilo za istaknuti i niz novih poticajnih rezultata. Prvenstveno se to odnosi na izvrstan, zapažen i pohvaljen nastup dramske grupe s voditeljem Valentinom Gašpartinijem na Smotri DND-a Hrvatske u Našicama, te činjenica da su se dosadašnjim donatorima i volonterima pridružili novi, a grupa mladih koji su odrastali kroz radionice DND-a čeka da ih se uključi kao volontere, prvenstveno u kamp Zabavnu ljetnu bazu. Godinu je obilježilo i podizanje streličarske radionice te provođenje Dječjeg foruma s dijelom 2d razreda Osnovne škole Poreč, početak suradnje sa srednjim školama kroz zajednički projekt s TUŠ Anton Štifanić i prigodne radionice s učenicima Srednje škole Mate Balote.

U uredu DND-a izmijenilo se u dvije godine, pomoću mjere HZZ-a,  dvoje mladih ljudi na osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Nekoliko programa organizirano je u povodu 20-e obljetnice rada udruge, a DND je aktivno sudjelovao i u programu  Adventa. Osim potpore Nacionalne zaklade, u 2016. godini udruga je provodila osam projekata odobrenih na natječajima: po tri Grada Poreča i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, te po jedan Općine Tar i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Smanjenje iznosa institucionalne potpore i dospjele režije za prostor starog remonta bitno su otežale funkcioniranje udruge na kraju prošle i početkom ove godine, a financijski rezultat poslovanja održiv je tek nakon konačnog odobrenja gradonačelnika od prije nekoliko dana o pokrivanju 30.000 kuna plaćenih režija. Članovi/članice Skupštine su negodovali što ovakvi problemi dovode u pitanje i samo funkcioniranje udruge, kao i na činjenicu da se Društvu Naša djeca konstantno iz godine u godinu iz proračuna Grada odobrava sve manje sredstava za rad, bez obzira na to što se povećava broj i kvaliteta aktivnosti. Naglasili su i da to ostavlja ozbiljnu sumnju u nejednak tretman udruga kod odobravanja sredstava iz gradskog  proračuna.

S druge strane, članovi/ce Skupštine pohvalili su količinu, raznolikost i stručnost programa za djecu i s djecom, naglašavajući da niti jedna druga udruga u Poreču ne provodi tako širok spektar aktivnosti s djecom, te sugerirali da se cjelovit izvještaj o radu pošalje službeno u gradsku upravu, s nadom da će ga netko pročitati i vidjeti koliko se ozbiljnog posla odradi tijekom godine u DND-u.

U prvom dijelu godine u udruzi je vježbalo 11 plesnih grupa, ukupno 162 djece, a od jeseni plesaonica s 10 djece. U breakdance radionicama ukupno je kroz godinu bilo 70 djece s jedinim voditeljem, Valentinom Gašparinijem, u likovnoj 6 djece. Dramska grupa ustalila se na devet redovitih polaznika/ca s kojima radi Valentin Gašparini, u dječjem forumu bilo je 14 djece, u streličarskoj radionici 10-ak, a ukupno je u cjelogodišnje radionice bilo uključeno 291 dijete. Tome treba dodati 23 djece u radionicama za vrijeme zimskih praznika i  25 djece za vrijeme proljetnih praznika. U ljetnom kampu bilo je 350 djece. Organizirano je pet javnih programa: DND-ijada je okupila više od 100 djece iz plesnih radionica, u programu 20-te obljetnice sudjelovalo je 30 djece, ne računajući vrtićarce koji su slikali svoje najdraže igračke i čiji su radovi bili prikazani uz izložbu starih igračaka u Maloj galeriji POUP-a. U adventskim svečanostima program su izveli breakeri i dramska grupa s posebno uvježbanim skečem, a breakeri su u prosincu gostovali u tarskoj školi. Djed Mraz DND-a obišao je čak i mališane u Tinjanu, Motovunu, Vrsaru, a družio se i s našom djecom u teatrinu Zajednice Talijana Poreča. Mali streličari već su u prvoj godini donijeli medalje s državnog streličarskog prvenstva u Rijeci. U karneval se uključilo 466 djece u 19 grupa, u programu Stihovi ne priznaju granice sudjelovalo je 150, a u programu Gradu s ljubavlju 60-ak djece. Biciklijada za Dan obitelji okupila je 30-tak djece i roditelja, a na Danu igara imali smo 50-ak djece i gotovo isto toliko roditelja koji su se igrali. Europski dan jezika na Trg slobode doveo je školsku djecu, u suradnji s nastavnicom Dunjom Klarić, a u Aleji dječjih prava postavljenoj u povodu Dječjeg tjedna organizirano je sudjelovalo nekoliko razreda hrvatske i talijanske osnovne škole, organizirana je radionica tkanja vunenih spirala s etnologinjom Vltavom Muk iz Zavičajnog muzeja Poreštine. DND je bio partner pomagač Lion’s clubu Poreč u njihovoj akciji „Svjetla dobrote“ u kojoj je prikupljeno 18.000 kuna za obnovu kuće obitelji Liović iz Funtane – volonteri DND-a prodavali su lampione i sudjelovali u večernjem programu na pozornici. Pedesetak djece i poneki roditelj odazvali su se i na parti za Noć vještica, a u obilježavanju Dana Konvencije UN o pravima djeteta sudjelovala su tri srednjoškolska razreda. Godina je zaključena organiziranjem 16. dječjeg festivala Veseli glasi/Voci allegre na kojem je nastupilo 31 dijete u 29 točaka.

U rad s ukupno 1248 djece kroz projekte i programe DND-a u prošloj godini bilo je uključeno 116 volontera koji su poklonili 1.727 volonterskih sati (sve prijavljeno nadležnom Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku). Ako svaki volonterski sat pomnožimo s 35 kuna, koliko priznaje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, pa i Grad Poreč, volonteri su pridonijeli DND-u sa 60.445 kuna u svom dobrovoljnom angažmanu, a udruzi su pomogli i brojni stalni i novi donatori, mahom s područja Grada Poreča.