Blog

SEMINAR ZA OCJENJIVAČE U AKCIJI: GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE

Prošli tjedan je u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu održan Seminar za ocjenjivače u akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“. 
Od 2005. godine, otkada su započeli prvi izvidi ocjenjivača u gradove i općine i dodjeljivanje statusa gradovima i općinama za postignute rezultate u ovoj Akciji, ovo je druga edukacija za ukupno dvanaest novih ocjenjivača iz Čakovca, Zaboka, Metkovića, Opatije, Splita, Varaždina, Velike Gorice i Zagreba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priprema izvida

Riječ je o stvaranju timova uglednih stručnjaka i djelatnika iz različitih ustanova, institucija i udruga koji se profesionalno bave skrbi djecom iz područja zdravlja, odgoja i obrazovanja, slobodnog vremena, kulture i sporta, socijalne skrbi te dječje participacije koje obuhvaća program Akcije.

U uvodnom dijelu Seminara, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske Sanja Škorić predstavila je program „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koji se u Hrvatskoj provodi kontinuirano trinaestu godinu te u kojem trenutno sudjeluje 90 gradova i općina, dok je njih 36 dobilo status gradovi/općine – prijatelji djece.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voditelj seminara, prof. dr. sc. Josip Grgurić

Osnovne postavke u metodologiji ocjenjivanja bila je središnja tema edukacije u kojemu su predstavljeni elementi potrebni za dobivanje statusa grad/općina – prijatelj djece, a osnove je predstavio voditelj Seminara, prof. dr. sc. Josip Grgurić.

Osim zadovoljavajućeg i pozitivnog izvida ocjenjivača, gradovi i općine trebaju zadovoljiti 80% kriterija iz Završnog izvještaja o samoocjenjivanju, imati prolazne rezultate u istraživanju stavova djece i građana o kvaliteti i uvjetima života za djecu u gradu/općini, kvalitetnu suradnju sa Središnjim koordinacijskim odborom, dobro koordiniranu Akciju od strane lokalnog koordinacijskog odbora, urednu dokumentaciju o praćenju Akcije, godišnje i dugoročne planove i izvještaje o djeci, medijsku promidžbu te uspješno provedenu godišnju Naj-akciju u svojim lokalnim sredinama. Na osnovu svih tih elemenata, Središnji koordinacijski odbor donosi konačnu odluku o tome je li grad/općina ispunio potrebne kriterije za dobivanje počasnog naziva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Simulacija ocjenjivanja

U drugom dijelu edukacije sudionici su prošli praktičnu radionicu o načinu rada ocjenjivačke komisije.  Vođeni i moderirani od strane dosadašnjih iskusnih ocjenjivača, simuliran je cjelokupan proces ocjenjivanja komisije: analiza Završnog izvještaja prema programskim područjima, priprema izvida u grad/općinu, priprema hodograma za obilazaka ustanova, udruga, organizacija u gradu/općini te pripremu izvještava ocjenjivača o provedenom izvidu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Branka Vesely

Ove godine očekujemo izvide u Buzet, Grubišno Polje, Labin, Split i Stubičke Toplice, a novoeducirani ocjenjivači već će od ove jeseni imati svoje prve izvide te proglašenja novih gradova i općina – prijatelja djece.

U ime domaćina iz Centra mladih Ribnjak skup je pozdravila gospođa Branka Vesely, ravnateljica Centra.