Nagrada "Grigor Vitez"

Godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Osim Nagrade autorima i autoricama, svake godine dodjeljuju se i posebne Pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn.

Doprinos Nagrade „Grigor Vitez“ domaćoj književnosti i ilustraciji

Hrvatska dječja književnost se tradicionalno, kako u prošlosti, a nažalost često i danas, smatrala marginalnim područjem književnosti. To se odnosi podjednako na djela kao i autore. Razlog tomu je kasna pojava dječje književnosti, u odnosu na razvoj književnosti za odrasle, kao i činjenica da je to područje književnosti određeno svojim čitateljem-djetetom, a kroz povijesti dječje književnosti  prve knjige za djecu se bilježe tek u sedamnaestom i osamnaestom stoljeću. Devetnaesto i dvadeseto stoljeće vrijeme je punog razvoja  dječje književnosti kada se pojavljuju mnogi značajni dječji pisci, razvijaju se i dječje književnosti, a i brojni nakladnici uspješno posluju s dječjim knjigama. Hrvatska dječja književnost znatno kasni u odnosu na svjetske trendove, tako da svoj puni procvat doživljava tek u dvadesetom stoljeću.

A upravo je dvadeseto stoljeće i proglašeno stoljećem djeteta. Javlja se svijest, među stručnjacima posvećenim radu s djecom i za djecu, kako je važno djetetu pružiti kvalitetnu slikovnicu i knjigu, primjerenu djetetovoj dobi, s maštovitim ilustracijama usklađenih boja, te, naravno, originalnim, logičnim i razumljivim tekstom te kvalitetnom tehničkom izvedbom.

Roditeljima/starateljima i djeci Nagrada pomaže u odabiru kvalitetnog štiva još od prve svečanosti i uručenja Nagrade „Grigor Vitez“, održanog 13. listopada 1967. godine u Zagrebu, čiji su prvi laureati bili književnici Gustav Krklec i Ratko Zvrko te likovni umjetnici-ilustratori Cvijeta Job i Vilko Selan Gliha. Od tada do današnjih dana, nagradu «Grigor Vitez» primilo je 57 književnika/ica za svoje književne tekstove te 37 likovna umjetnika/ca za ilustracije u knjigama za djecu.

Dana 24. travnja 2018. u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog obilježili smo 50. godišnjicu Nagrade „Grigor Vitez“. Kroz cijelu 2018. godinu provodimo niz aktivnosti povodom ove vrijedne obljetnice.

Tijekom 50 godina dodjele Nagrade preko stotinu nagrađenih knjiga za djecu i mlade uvršteno je u sam vrh umjetničkih ostvarenja za djecu, a mnogi od nagrađenih autora postali su klasicima naše dječje književnosti ili lučonoše najvećih kvaliteta koje je dostigla ilustracija knjiga za djecu u nas.

Važnost čitanja za djecu

Već od najranijih dana, dijete posredstvom prvih knjiga-slikovnica, otkriva svijet i pisanu riječ. Dijete proširuje svoj spoznajni svijet, otkriva nove emocije, razvija govor, obogaćuje rječnik, razvija  sposobnost  pamćenja  i zapamćivanja logičkih odnosa te stalno saznaje nešto novo, odnosno otkriva dotad nepoznate pojave u ljudskom okruženju, a sve to na prikladan način, primjeren dobi djeteta.

Dijete putem priča i slikovnica upoznaje sebe i svoju okolinu, a slušanje priča koje mu roditelj/staratelj čita, doprinosi stvaranju bliskosti i povezanosti roditelja/staratelja i djeteta. Roditelj/staratelj bolje upoznaje dijete čitajući mu jer ima priliku uočiti djetetove strahove, sposobnosti, način razmišljanja i njegove interese, dok dijete osim verbalne, prima i neverbalnu poruku da je ono roditelju/staratelju važno što kod djeteta razvija samopouzdanje te povjerenje prema osobi koja mu čita.

U kasnijoj dobi, razlike u vještini čitanja kod djece povezane su s kasnijom razlikom u inteligenciji, a i novija svjetska istraživanja pokazuju da čak i najranija sposobnost čitanja može utjecati na djetetov intelektualni razvoj. Zašto mu onda ne pružiti vrhunsku slikovnicu i knjigu koja će ga potaći na razmišljanje i pobuditi njegovu kreativnost? Odaberite vrhunske naslove dječje književnosti praćene vrsnim ilustracijama iz bogate povijesti Nagrade „Grigor Vitez“.

Široka podrška kulturne javnosti Nagradi „Grigor Vitez“ i stvaralaštvu za djecu

U vrijeme osnivanja Nagrade „Grigor Vitez“, osim javnih knjižnica, malo je koja institucija provodila programe u kojima je dječja knjiga bila u središtu pozornosti. Malobrojni nakladnici su u svojim programima imali izdavanje knjiga domaćih autora (pisaca i ilustratora) za najmlađe. Želeći pozitivni utjecaj na kvalitetu knjige proširiti i na stvaraoce knjiga za djecu, Savez DND 1966. pokreće akciju među kulturnim i prosvjetnim radnicima Hrvatske za osnivanje priznanja autorima koji žive i djeluju na tlu Hrvatske pa je tako svoju podršku nagradi dalo 40-ak priznatih književnika, umjetnika i kulturnih djelatnika.

Uz podršku stručne javnosti, od samoga početka, Nagradu „Grigor Vitez“ podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (nekad Fond kulture RH). Od 2002. godine potpori se pridružuju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje uz suradnju Zagrebačkog kazališta lutaka, a od 2018. Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“.

Svečanost dodjele Nagrade za 2017. godinu

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u promociji kvalitetne dječje knjige

Svaka književna nagrada javna je pohvala književnosti. Nagrada promiče umjetničke vrijednosti i potiče interes javnosti, stručne i čitateljske, za književno djelo i njegova tvorca. Ove ciljeve imao je na umu i Savez društava „Naša djeca" Hrvatske, utemeljitelj Nagrade „Grigor Vitez", još davne 1967. godine.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, Savez DND  organizira brojna savjetovanja o knjizi za djecu, pokreće Bilten za dječju knjigu i štampu, započinje s analizama tržišta dječje knjige, pokreće putujuće izložbe po gradovima i selima, organizira predavanja te objavljuje brošurice s preporukama za roditelje i stručnjake s popisom dobrih knjiga za djecu.

Također, u želji da domaći književnici i ilustratori stvaraju kvalitetne knjige za djecu i mlade, 1967. godine  Savez DND osniva Nagradu „Grigor Vitez“ za dječju književnost i ilustraciju dajući joj ime po književniku, pjesniku, uredniku koji je cijeli svoj život posvetio pišući i stvarajući za djecu – Grigoru Vitezu. Bila je to, ustvari, prva hrvatska nagrada za dječju knjigu. Njome se željela skrenuti pozornost javnosti na specifičan segment hrvatske književnosti - književnost namijenjenu djeci i mladeži.

Utemeljenje prve hrvatske nagrade za dječju knjigu prije pola stoljeća korespondira sa svjetskim trendovima. Godine 1950. osniva se IBBY, međunarodna organizacija koja okuplja ustanove i pojedince koji se bave dječjom knjigom. Ubrzo IBBY utemeljuje Andersenovu nagradu, najveću svjetsku nagradu za dječju knjigu, koja se od 1956. dodjeljuje piscima, a od 1966. i ilustratorima. Najveći svjetski sajam dječje knjige u Bologni utemeljen je 1963. godine a prvi svjetski bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB) 1965. Govoreći o suvremenosti odnosno svevremenosti Nagrade, važno je istaknuti i to da su mnoge od nagrađenih knjiga već desetljećima na popisu obavezne ili izborne lektire, da su doživjela brojna izdanja, postavši nezaobilazni dio svih antologija hrvatske dječje književnosti.

A nakon pola stoljeća postojanja, u suradnji sa Hrvatskim centrom za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, osniva se Dječji žiri Nagrade „Grigor Vitez“. Nagrada „Grigor Vitez“ tako postaje prva hrvatska nagrada za tekst i ilustraciju koju uz stručnjake dodjeljuju i djeca.

Autori tekstova:

dr.sc. Emil Paravina, Antonija Posilović, prof., Snježana Krpes, prof., Ranka Javor, komparatist i povjesničar umjetnosti, knjižničarska savjetnica.

Tekstovi o nagradi prilagođeni su i skraćeni za potrebe internetske stranice osnivača Nagrade „Grigor Vitez“, Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.