Blog

SVAKOM DJETETU DOBRA KNJIGA

Dragi naši voditelji Društava „Naša djeca“, roditelji i odgajatelji, književnici, ilustratori, volonteri,

na našu veliku radost pripreme za ovogodišnju dodjelu Nagrade „Grigor Vitez“ u punom su jeku. Naše Stručno povjerenstvo vrijedno radi kako bi izabralo najbolja djela koja svojom kvalitetom dostižu vrhunac književne i/ili ilustracijske produkcije u ovogodišnjoj književnosti za djecu i mlade na području RH. Ove godine prijavljen je do sada rekordan broj knjiga što je značajan pokazatelj važnosti i vrijednosti Nagrade.

Prisjetili smo se stoga brošure „Svakom djetetu dobra knjiga“ iz davne 1979.g. koju je izdao Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u povodu „Dječjeg tjedna“. U nastavku Vam donosimo dijelove iz spomenute brošure koji su naravno svojim savjetima i želji da nadahnu aktualni i danas:

KNJIGE KOJE DAJETE VAŠOJ DJECI ODRAZ SU VAŠEG UKUSA, POZNAVANJA I UVAŽAVANJA DJETETA

Djeca se knjigom počinju služiti i družiti već u drugoj godini svoga života. Prvu knjigu za djecu odabiru odrasli. Zato pažljivo birajte samo najbolje, imajući u vidu da je i to uzor koji će naći traga u ponašanjima vaše djece. Nije potrebno djecu okružiti mnoštvom knjiga u istom trenu. To ne potiče poštivanje knjige i ne gradi vrijednosti. Zato knjigu unosite u život djeteta postepeno.
Koliko vi prvi cijenite knjigu, toliko će je cijeniti i vaše dijete. Važno je prepoznati dobru prvu knjigu djeteta — slikovnicu, jer se na njoj gradi pozitivan ili negativan odnos prema knjizi, formiraju osnovni kriteriji dobrog i lošeg, razvijaju prve vrijednosti.
Pripazite da vas ne zavara vanjsko blještavilo i unutarnje šarenilo luksuznih slikovnica. Listovi natrpani s lutka-djevojčicama i dječacima u modno-revijskim odorama, mačkicama i pesekima s mašnicama, šarenim papagajima, prinčevima i princezama, kulama i dvorcima, nisu uvijek, ili nisu većinom i sadržaji koji će nešto reći vašem djetetu, koji će ga obogatiti i dati mogućnost da samo dograđuje priču.

POMOGNITE SEBI I DJETETU DAJUĆI MU PRAVU KNJIGU U PRAVO VRIJEME

Evo jedne orijentacije za izbor:

Za najmlađe (čak već od 0 — 3 godine)

Slikovnice bez teksta, tvrdih kartonskih listova koji se savijaju poput harmonike, čistih boja, jednostavnih crteža ili slika predmeta, životinja, ljudi, bez suviše detalja. Radi specifičnosti uveza djeci služe i kao igračka.

Za djecu od 3 — 4 godine

Slikovnice bez teksta u kojima poredak slika čini priču koju dijete samo stvara, ili s vrlo malo teksta i to u stihu.

Za djecu od 5 — 6 godina

Ilustrirana knjiga (još uvijek više ilustracija nego teksta) i to priče, bajke, basne, narodne priče, tekst u stihu, poezija.

Za djecu od 7 do 8 godina

Knjiga s ilustracijama (manje ilustracije — više teksta), a kao i tekst i dalje priče, bajke i poezija.

Za djecu od 8 — 10 godina

Knjiga (s minimalno ilustracija koje nisu neophodne) i realističkim pričama o stvarima i pojavama iz života, pričama o životinjama i djeci kao glavnim junacima, poezija.

Za djecu od 10 — 13 godina

Knjige putopisa, avanturističke priče i romani, junačka djela, poezija.

Za djecu od 13 godina i dalje

Povijesni roman, biografije, naučno-popularna literatura iz područja prirode i tehnike, te za dječake više avanturistička literatura, a za djevojčice više roman s ljubavnom tematikom i pričama iz života porodice i druženja djevojčica i dječaka.

Ove granice nikada nisu definitivne i čvrste. Vi ćete ih pomicati poznajući najbolje interese i potrebe vaše djece.

 

ČITAJTE DJECI I NAVIKAVAJTE IH DA ČITAJU SAMA

Sva djeca ne vole jednako knjigu. Nekima je ona radost, nekima igračka, a nekoj djeci, u određenoj dobi, čak i teret.
Osim toga, neka su istraživanja pokazala da su baš roditelji oni koji (predškolske dobi) čitaju u najvećem postotku. Tek iza njih su braća, sestre, rođaci i odgajatelji.
Znači, o vašoj navici čitanja danas zavisi interes vaše djece za knjigu i čitanje sutra.
Navikavanjem već predškolskog djeteta da „čita“ sliku u svojoj prvoj knjizi-slikovnici, da se zadrži duže vremena na jednoj stranici otkrivajući još nešto u nekom detalju, razvijamo naviku i interes da se kasnije u pravoj knjizi pročita svaka misao.
Čitajte  s djetetom, naučite dijete gledati knjigu.

DRUŠTVA „NAŠA DJECA“

  • Programima svojih akcija pružite sve što je korisno za djecu, a to znači i najbolju knjigu za njih.
  • Okupite i roditelje oko knjige na predavanjima o ulozi knjige u životu djeteta i njenim vrijednostima.
  • Organizirajte susrete djece s književnicima i ilustratorima.
  • Organizirajte izložbe odabranih knjiga za djecu.
  • Održavajte literarna druženja djece i odraslih.
  • Povedite akciju solidarnosti „Knjiga za prijatelja“ za djecu kojoj knjiga nije dostupna u poželjnoj mjeri.

Preuzeto iz: brošura “Svakom djetetu dobra knjiga”, Zagreb, 1979.g., Savez društava “Naša djeca” Hrvatske

U duhu kontinuiranog i dugogodišnjeg nastojanja Saveza DND-a da djeci približi kvalitetnu knjigu i razvije ljubav prema čitanju pokrenut je prošle godine i projekt „Grigorijanci u metropoli“. Ovim projektom omogućen je susret nagrađenih književnika i ilustratora Nagradom „Grigor Vitez“ i djece osnovno-školskog uzrasta. Podsjećamo da je uz njega bila postavljena i izložba naziva „50. godina Nagrade Grigor Vitez“ na kojoj su bila nagrađena djela Nagradom od 1967. godine do danas.