Blog

TRADICIJA I KULTURNA BAŠTINA DRUŠTAVA „NAŠA DJECA“ PREDSTAVLJENA NA SKUPŠTINI SAVEZA DND HRVATSKE

U subotu, 14. travnja 2018., održana je prva tematska i izvještajna Skupština Saveza DND u 2018. godini na kojoj je sudjelovalo 50-ak članova iz Društava „Naša djeca“ diljem Hrvatske. Skupštinu je vodila predsjednica Saveza DND-a, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, dok je drugi dio moderirala dopredsjednica Saveza DND-a, gospođa Sonja Borovčak.

Kako i priliči organizaciji za djecu, ovu su Skupštinu uljepšala djeca iz Društva „Naša djeca“ Tuhelj odnosno Dramske skupine „Gumbeki“ s monologom Sare Fekeža „Lepo bi pozdravil“ i uz dramsko-scensku igru „Kak se temu negda reklo“. Djecu je pripremila njihova voditeljica, gospođa Pavica Iveković, a djeca su sve prisutne oduševila svojom izvedbom.

Mr.sc. Anuška Deranja Crnokić, nacionalna koordinatorica programa obilježavanja „Europske godine kulturne baštine“

Glavna tema ovogodišnje Skupštine bila je „Tradicija i kulturna baština u Društvima „Naša djeca“ u okviru Europske godine kulturne baštine 2018.“ O programima i aktivnostima Europske godine kulturne baštine ispričala nam je mr.sc. Anuška Deranja Crnokić,  voditeljica Službe za dokumentaciju i registar i nacionalna koordinatorica programa obilježavanja „Europske godine kulturne baštine“ pri Ministarstvu kulture. Podijeljeni su i letak te plakat na ovu temu, a koje možete naći na mrežnim stranicama Ministarstva kulture. Tema je pobudila veliki interes članova te su mnoga društva već najavila dječje projekte i aktivnosti vezane uz očuvanje baštine.

Gđa Jadranka Lakuš, predsjednica DND Koprivnica

Dosadašnje projekte i aktivnosti Društava „Naša djeca“ na temu tradicija i kulturna baština u radu s djecom predstavila su društva iz Koprivnice, Križa, Lovrana, Rajića, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća i Zaboka. Tako smo doznali od gospođe Jadranke Lakuš, predsjednice DND Koprivnica, da se u Koprivnici redovito održava „Renesansni festival“ koji je po sadržajima, broju sudionika i zahtjevnosti organizacije, najveća srednjovjekovna turistička manifestacija u ovom dijelu Europe. U njegovoj organizaciji sudjeluje Društvo „Naša djeca“ Koprivnica te brojni njegovi volonteri koji se brinu da se djeca zabave na renesansni način, bez moderne tehnologije i modernih pomagala.

Jana Krivec i gđa Ivana Posavec Krivec

U Križu se kroz „Malu školu kekavice“ radi na očuvanju jezične baštine moslavačkog kraja što su nam kroz prezentaciju i recitaciju predstavile Ivana Posavec Krivec i njena kći Jana. Tako smo čuli za neke nove izraze poput špilhoze na tufne, prčim rasta, šprukaci, čikačoka, fučkalin, musolini, koprivnača, žufko, ogrizek, sladoledar i štrk, štrk, štrkovača, no više ćemo doznati u „Kajkavskoj čitanci“ Božice Brkan, gospođe koja je inspirirala ovaj projekt, a koja se bavi očuvanjem kajkavskog idioma Okešinca, rodnoga sela autorice u kriškoj općini, kao i u ostalim aktivnostima projekta koji će se nastaviti u 2018. godini.

Gđa Marina Barišić, Društvo „Naša djeca“ Opatija

Društvo „Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran još od 2006. organizira „Miću marunadu va našen Lovrane“, a o njoj nam je govorila Marina Barišić. Ova manifestacija posvećena je lovranskom kestenu (marunu), a okuplja i djecu i odrasle na radionicama i popratnim događanjima. Djeca su osmislila i bojanku „Lovranski marunić“, a koja je nastala je u suradnji Društva „Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran i Općine Lovran. Specifičnost prve lovranske bojanke za djecu je u tome što se njome njeguje tradicijska baština i prenosi sljedećim naraštajima kao dragocjeno blago. Edukativni tekstovi o Lovranu, marunu i legendi sv. Jurja osim što su napisani na hrvatskom jeziku, prevedeni su i na engleski, čime je ova bojanka postala pravi suvenir iz Lovrana.

Video Društva „Naša djeca“ Osmijeh Rajić

Društvo „Naša djeca“ Osmijeh Rajić predstavio nam se videom u kojem smo vidjeli aktivnosti njihove tamburaške skupine, folklorne skupine, odlazak na smotre dječjeg stvaralaštva te aktivnosti iz područja tehničke kulture (robotika i informatika). Nismo znali, ali sada znamo, da njihov mbot baš lijepo pleše hrvatske narodne plesove, a to nam je svima izmamilo osmijeh i veselje na lica.

Gđa Nevenka Sinković, predsjednica Društva “Naša Djeca” Sveti Križ Začretje

Društvo “Naša Djeca” Sveti Križ Začretje pokazao je radionicu tradicijskih umijeća „Kinč moje babice“ koja se izvodi od 2006. godine. Radionicu je predstavila predsjednica Društva, gospođa Nevenka Sinković. Na njoj je oduševljenih 70 sudionika iz 8 DND-ova i dvije OŠ Krapinsko-zagorske županije učilo i naučilo prošle godine kako se radi nakit za bor na tradicionalan način od krep papira. Volonterke DND Sveti Križ Začretje vrijedno su poučavale i  djeci objasnile da  “kinč”  znači na tradicionalan način okićeni bor. Bor su oktili “rožicama”, “mašljinima”, “orehima”  te na taj način dočarali zanimljiv dio prošlosti Zagorja.

Gđa Gordana Pavlinić, predsjednica Društva “Naša Djeca” Veliko Trgovišće

U organizaciji Društva naša djeca iz Velikog Trgovišća i 2017. je godine održan „Mali dječji sejem“ na kojemu su se okupili djeca i roditelji kako bi se zabavili, družili, ali i okušali u nekim vještinama starih zanata. Kao gosti svoje su zanate i vještine lončarstva, licitarstva, heklanja, izrade cvijeća od papira pokazali marljivi volonteri, a posebnu pozornost plijenila je simpatična „Najbabica“, gospođa Zdenka Ljubić, pobjednica ovogodišnje manifestacije „Babičini kolači“, koja je s djecom imala malu pekarsku radionicu, a sve prisutne počastila svojom „najtortom“ od oraha i jabuka.

Gđa Jasenka Borovčak, tajnica Društva “Naša Djeca” Zabok

Starinske/tradicijske igre djedova i baka u Zaboku, izvornu zdravu prehranu tog kraja te planove za obilježavanje Europske godine kulturne baštine u Zaboku predstavila nam je gospođa Jasenka Borovčak, tajnica Društva „Naša djeca“ Zabok. Doznali smo da su se nekada igrale igre poput skakanja u vreći, bacanja potkove, tko je jači, vučji rep, čvorak, kamena s ramena, Jakove, gdje si, slijepi kosec, ali i mnoge druge. Saznali smo i da su zagorski štrukli stekli status nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske te da DND Zabok priprema nove radionice, tradicijske igre i pjesme (jedna od kojih je i „Ljepo Zagorje“) u 2018. godini.

Prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza, i gđa Renata Dolenec, predsjednica Nadzornog odbora Saveza

U izvještajno-programskom dijelu Skupštine, prof.dr.sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza ukratko je predstavila prijedlog Narativnog izvještaja za 2017. godinu, a gospođa Renata Dolenec, predsjednica Nadzornog odbora, podnijela je Financijski završni izvještaj te izvijestila da je Savez DND završio 2017. godinu pozitivnim rezultatom. Oba izvještaja su usvojena od članova Skupštine.

Dario Petračić i Iva Mandić, Stručna služba Saveza DND Hrvatske

Informacije o aktualnosti u radu Saveza DND na području weba i društvenih mreža predstavili su Dario Petračić i Iva Mandić iz Stručne službe Saveza DND Hrvatske, dok je gospođa Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza DND-a, govorila o pravima i obvezama članova, kao i važnosti kvalitetne komunikacije između Saveza DND, kao krovne udruge i osnovnih Društava Naša djeca te promidžbe naših akcija s djecom i za djecu.

Gđa Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske

Ovim putem svim članovima Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, osnovnim društvima i pojedincima, želimo zahvaliti na podršci u brizi za dobrobit djece jer bez njihova zalaganja ne bi bilo moguće ostvariti ovoliki broj aktivnosti i postići sve što smo postigli u 2017. godini.

Foto: Mirko Cvjetko.