Blog

U PETAK SMO PROSLAVILI 20 GODINA RADA NA HUMANIZACIJI BOLNIČKOG LIJEČENJA DJECE U HRVATSKOJ

Prošli petak, 17. svibnja 2019. Središnji koordinacijski odbor obilježio je 20 godina akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva, znanosti i obrazovanja te demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Uz brojne dužnosnike i uzvanike iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku , Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ureda Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, Grada Zagreba i gradskih ureda za obrazovanje, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, članove Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ iz partnerskih organizacija: Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara, nazočni su bili i brojni koordinatori iz 39 bolnica/dječjih odjela sudionika u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“, ravnatelji i predstojnici bolnica i klinika za djecu, volonteri iz Društava „Naša djeca“, stručnjaci iz suradničkih organizacija i institucija, udruga roditelja čiji volonteri svakodnevno volontiraju na dječjim bolničkim odjelima kao i predstavnici lokalnih zajednica i sponzori koji podupiru Akciju već 20 godina.

U umjetničkom dijelu savjetovanja nastupali su mladi glazbeni gosti Ema Boljevčan i David Biro, koji su izveli na violini i harmonici „Tri plesa“ i „Rock-toccatu“. Svečanost je vodila poznata voditeljica Doris Pinčić Rogoznica.

Ispred Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“, prva je pozdravila predsjednica Odbora i predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, nakon čega su uslijedili pozdravni govori i čestitke ispred Hrvatskog pedijatrijskog društva prof. dr. sc. Aida Mujkić, gospođa Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba ispred Grada Zagreba te pravobraniteljica za djecu RH gospođa Helence Pirnat Dragičević u ime Ureda Pravobraniteljice za djecu.

Pomoćnik Ministrice znanosti i obrazovanja gospodin Momir Karin u svojem govoru je istaknuo važnost škola u bolnici, a ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić istaknuo je da upravo program „Za osmijeh djeteta u bolnici“ treba biti vizija buduće nacionalne dječje bolnice, čestitajući svim sudionicima u akciji.

U nastavku svečanog programa, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić predstavila je sva dosadašnja dostignuća Akcije i što je sve napravljeno kako bi se dostigli suvremeni  standardi bolničkog liječenja djece. Taj put i ta dostignuća nezamislivi su bez znanja, stručnosti, empatije, humanosti, bez svih vas – istaknula je profesorica Salihagić Kadić.  Ona se zahvalila u ime organizatora Središnjeg koordinacijskog odbora svim sudionicima Akcije za iznimni doprinos u humanizaciji bolničkog liječenja djece u RH te su podijeljene zahvalnice pokroviteljima, partnerskim organizacijama i donatorima, a u ime Odbora uz predsjednicu Salihagić-Kadić uručili su ih članovi prof. Josip Grgurić i Milka Valpotić, koji su od samih početaka u Akciji.

Središnji koordinacijski odbor posebno se zahvalio svim nekadašnjim i današnjim članovima i članicama Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“, timovima ocjenjivača, svim 39 bolnicama i dječjim odjelima, medicinskom osoblju, stručnom osoblju, svim stručnjacima koji su na bilo koji način u ovih dvadeset godina bili dio ove lijepe priče „Za osmijeh djeteta u bolnici“, brojnim volonterima iz Društava „Naša djeca“ i srodnih udruga, organizatorima vrtića, škola i igraonica u bolnicama.

U drugom dijelu svečanog programa glavni urednik prof. dr. sc. Josip Grgurić predstavio je priručnik „Dijete u bolnici – bolnice koje promiču zdravlje“. Novi priručnik sadrži 27 tema napisanih i iznesenih od strane 29 relevantnih stručnjaka (liječnici, pedijatri, sveučilišni profesori, medicinske sestre, socijalni pedagozi, pedagozi, psiholozi, defektolozi, nutricionisti, odgajatelji, učitelji, komunikolozi, umjetnici,  koordinatori volontera i volonteri, ravnatelji bolnica/dječjih odjela). Recenziju za ovaj priručnik napisale su prof. dr. sc. Anka Jurčević Lozančić i prof. dr. sc. Aida Mujkić koja se obratila u ime recenzenata.

Priručnik sadrži različita iskustva svih koji svaki dan žive i rad s malim pacijentima i njihovim roditeljima, a osim stručne vrijednosti priručnika, njegova vrijednost je i u tome što su svi autori volonterski napisali svoje tekstove.

Nakon svečanog dijela savjetovanja održana su dva panela na važne i aktualne teme holističkog pristupa bolničkog liječenja djece, kao i poruke za dalje. Na njima su govorili renomirani zdravstveni i socijalni stručnjaci, predstavnici resornih tijela, medicinsko osoblje iz bolnica/dječjih odjela, volonteri te predstavnici djece i roditelja o svojim iskustvima tijekom hospitalizacije. Govorilo se o zdravstvenim i psihološkim aspektima hospitalizacije djece, kao i igri, obrazovanju, volonterstvu, filantropiji i smijehu, kao dodanim društvenim vrijednostima.

Doneseni su i zaključci o novim trendovima i primjeni europskih standarda u humanizaciji bolničkog liječenja djece koje je iznio u svojem završnom predavanju prof. dr. sc. Josip Grgurić, dok je predsjednica Saveza DND-a Hrvatske prof. Aida Salihagić-Kadić zatvorila savjetovanje i još jedanput zahvalila svima koji su svoja znanja, iskustva i nadahnuća podijelili te svakodnevno rade na ostvarivanju visokih standarda u liječenju i promociji zdravlja djeteta. U panelima su sudjelovali i ovom im se prilikom zahvaljujemo: prim. dr. sc. Diana Butković, dr. sc. Marina Grubić, Milka Valpotić, bacc. med. tech., prim. dr. sc. dr. med. Marija Hegeduš Jungvirth, prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, Višnja Biti novinarka, mr. Ivanka Gregurinčić, mag. paed. soc. Alma Rovis Brandić, dr. med. Sanja Predavec, Snježana Krpes tajnica Saveza DND i Mladenka Majerić izvršna direktorica Crvenih nosova te djeca, roditelji i volonteri svojim iskustvima: Ema i Ivona Boljevčan, Ema i Marijana Turčin te Nikolina Buzov, čija su sjećanja na boravak u bolnicama-prijateljima djece bila vrlo dojmljiva za sve prisutne te motivirajuća za sve što je akcijom postignuto.  

Još uvijek smo pod dojmom svečanosti, nastavljamo s obilježavanjem 20 godina akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” aktivnostima kroz cijelu godinu, naši vrijedni volonteri u bolnicama i Društvima „Naša djeca“ su u završnim pripremama za manifestaciju “Hrvatska volontira 2019.”, nema stajanja ni odmora i hvala još jednom svima koji su dio ove lijepe priče koja traje već 20 godina, i nastavlja se, zajedno sa svima vama.

Fotografije: Mirko Cvjetko