Blog

U Zaboku održano Savjetovanje na temu: Prevencija pretilosti djece

Povodom obilježavanja 20 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 10 godina akcije Gradovi i općine prijatelji djece, Koordinacijski odbor akcije Grad Zabok – prijatelj djece tokom prosinca u suradnji sa svim institucijama i udrugama koje djeluju za djecu organizirao je brojne programe za djecu i roditelje, a sve vezano uz 10. Programsko područje Akcije: Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Tako su u Dječjem vrtiću i jaslicama Zipkica, Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog i Društvu Naša djeca Zabok organizirane radionice za roditelje, kreativne radionice, igraonice, izložbe, prijem za roditelje novorođenih Zabočana, priredbe povodom Sv. Nikole, Djeda Mraza, predstave gostujućih kazališta, predstave roditelja za djecu, a sve s ciljem podrške i pomoći roditeljima u skrbi i odgoju djece.

SAVJETOVANJE

Među svim tim programima osobito značajno bilo je Savjetovanje na temu: Prevencija pretilosti djece što se održalo u subotu 19. prosinca u Dječjem vrtiću i jaslicama Zipkica.

Na savjetovanju su bila predstavljena postignuća u Gradu Zaboku – prijatelju djece u proteklih deset godina.

Savjetovanju je prisustvovao gradonačelnik Ivan Hanžek, a o postignućima i značajnim rezultatima u ovih 10 godina govorila je predsjednica Koordinacijskog odbora Grad Zabok-prijatelj djece Sonja Borovčak, tajnica DND Zabok Jasenka Borovčak i voditeljica Logopedskog kabineta Tamara Miletić Damjanović.

Prehrambene navike djece DVJ Zipkica i učenika OŠ K.Š. Gjalskog prezentirale su psihologinja Silvija Dugorepec i pedagoginja Ružica Kotarski

 

PREVENCIJA PRETILOSTI DJECE

Na temu o prevenciji pretilosti djece govorili su eminentni stručnjaci prof. dr. sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i doc. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Prof. dr. sc. Aida Salihagić-Kadić govorila je o tome zbog čega je pretilost opasna te da pridonosi preranoj smrti zbog povišenja razine kolesterola u krvi, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti itd. Govorilo se o metodama određivanja različitih parametara tjelesne maseo tipovima pretilosti, uzročnim čimbenicima pretilosti, a da su prekomjerni unos energije hranom i smanjena tjelesna aktivnost najvažniji uzroci pretilosti.        

Govorilo se također i o piramidi prehrane te da treba jesti integralne žitarice, povrće voće, mlijeko, meso i mahunarke.

Jedna od važnih otkrića je da se već u prenatalno doba može utjecati na debljinu te se došlo do zaključka da prevenciju pretilosti treba provoditi u svim razdobljima života, posebnu pozornost posvetiti prvim godinama života, a započeti već u prenatalno doba.

Doc. dr. sc. Milivoj Jovančević osvrnuo se na nove spoznaje i zadaće vezano uz pretilost djece te da učestalost dječje pretilosti u razvijenim zemljama raste, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za djecu i mladež je bavljenje tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta dnevno. Debljina je teška bolest, jer dovodi do niza drugih zdravstvenih problema, teško se liječi te traži angažman cijele obitelji i promjenu životnog stila. Iako je usvajanje pravilnih životnih navika djece uglavnom roditeljska odgovornost, u današnjim prilikama značajan utjecaj ima i sredina u kojoj djeca provode veliki dio vremena izvan roditeljskog doma, počevši od vrtića do osnovne i srednje škole, te fakulteta, a i lokalne zajednice u kojoj žive. Stoga je važno da svi iz društvenog okruženja u kojem dijete živi pozitivno utječu na usvajanje pravilnih životnih navika.

Nakon zanimljive rasprave savjetovanje je završilo s nekoliko konkretnih zaključaka koji bi potaknuli roditelje, odgajatelje, stručne suradnike u vrtićima, školama i širu zajednicu da zajedno daju svoj doprinos prevenciji pretilosti djece.

Prihvaćen je prijedlog da se u vrtićima, školama i DND-u organiziraju stručna predavanja za roditelje, a da se u vrtićima nastavi s pripremom i stvaranjem navike zdrave prehrane kod djece predškolske dobi.

S rezultatima istraživanja prehrambenih navika kod osnovnoškolaca upoznat će se ravnatelji škola uz prijedlog da se uz pomoć struke predloži jelovnik za školske kuhinje, a da se aparati s gaziranim pićima i različitim slatkišima ne bi više smjeli nalaziti u prostoru škole.

Učesnici savjetovanja su svjesni da rezultate ne možemo očekivati preko noći, ali i ovdje vrijedi ona stara poslovica „Bolje spriječiti nego liječiti“.

Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok