Blog

“UČENICI U ŠKOLAMA NEMAJU DOVOLJNO PRILIKE UČITI O ODRŽIVOM RAZVOJU NA OVAKAV NAČIN” – GLAVNA PORUKA ZAVRŠNE TRIBINE PROJEKTA “ODGOJ ZA VOLONTIRANJE I ODRŽIVI RAZVOJ U ŠKOLAMA”

Zagreb, 28. travnja 2021.

Ukupno 100 djece te 15 koordinatora iz škola i volontera iz društava „Naša djeca“ iz Gospića, Slatine i Zaboka sudjelovalo je u dvogodišnjem projektu “Odgoj za volontiranje i održivi razvoj u školama Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i njihovih partnera.

Na završnoj tribini projekta održanoj jučer u Zagrebu u Hotelu Academia, istaknuta je važnost edukacije učitelja, nastavnika i volontera iz udruga civilnog društva koji rade s djecom o temama održivog razvoja, volontiranja i dječje participacije.

U bogatom programu predstavili smo brojne provedene radionice za djecu i volonterske akcije u lokalnim zajednicama u Gospiću, Slatini i Zaboku, evaluaciju projekta iz perspektive djece i odraslih sudionika, a zanimljivi gosti iz National Geographic Hrvatske i Adria medie ispričali su priču o Žutom okviru koji inspirira sve da održivi razvoj žive svakodnevno.

Uz online sudionike iz cijele Hrvatske, poštujući epidemiološke mjere, na tribini su sudjelovali: prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND-a Hrvatske, Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske i edukatorica za dječja prava, mr. sc. Katarina Milković, iz Grada Zagreba, zamjenica pročelnika za obrazovanje, ravnateljica OŠ Eugena Kumičića, Božica Majhen, koordinatori i volonteri partnera iz OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ dr. Jure Turića Gospić, Društva “Naša djeca” Zabok, Ana Rosandić iz Udruga “Priroda za sve”, edukatorica za održivi razvoj, Jasenka Borovčak, DND Zabok, edukatorica za odgoj za volontiranje, dr. sc. Arijana Mataga Tintor, evaluatorica projekta, Hrvoje Prćić, književnik i novinar, glavni urednik National Geographic Hrvatska i moderatorica Mladenka Majerić.

Govoreći o društvenom utjecaju projekta, voditeljica projekta Snježana Krpes i glavna tajnica Saveza DND-a Hrvatske istaknula je da se u pripremi projekta primijetilo da se nedovoljno poznaje koncept održivog razvoja kod nastavnika i samih učenika. Zato nam je drago da je ovaj projekt proširio znanja nastavnika i djece o održivom razvoju koji ne brine samo o okolišu već o održivom planetu i čovječanstvu, gdje je sve međusobno povezano. O društvu pravde, slobode, sigurnosti, zdravlja, inovacija, ravnopravnosti, solidarnosti i očuvanja prirodnih resursa. Zato je vrlo važno djecu poučavati i odgajati za volontiranje i zapaliti u njima iskru za volontiranje, a koje je direktno povezano s edukacijom o dječjim pravima i održivom razvoju”.

U tom cilju u projektu je napravljen jedinstven Priručnik za edukaciju djece o dječjoj participaciji, održivom razvoju i odgoju za volontiranje, autorice: Sanja Škorić, Ana Rosandić i Jasenka Borovčak koje su, svaka iz svoje perspektive, naglasile zašto je važno djecu poučavati o dječjoj participaciji, održivom razvoju i odgoju za volontiranje te koliko su te teme neodvojive jedna od drugih. Kao što je više puta rečeno na tribini, obrazovanje je ključ svega, jer djecu treba obrazovati o dječjoj participaciji, održivom razvoju i volontiranju te im dati mogućnost da preuzmu odgovornost za sadašnjost i budućnost svojih zajednica, gradova, svijeta, planeta.

U okviru projekta provedeno 30-ak radionica za 100 učenika iz partnerskih osnovnih škola „dr. Jure Turić“ iz Gospića, „Eugen Kumičić“ iz Slatine te članova Dječjeg vijeća Zabok i Dječjeg foruma „Mladost“ iz Slatine, kao i 6 volonterskih akcija koje su djeca zajedno s odraslima osmislila, pokrenula i provela (uređivanje školskog prilaza, sadnja cvijeća u školskom okolišu, priprema poklon paketa za djecu bez roditeljske skrbi, podjela platnenih vrećica građanima te izrada čestitki za starije i nemoćne osobe u domovima).

Svoja iskustva putem fotografija, video-snimaka i prezentacija uživo na tribini su podijelile koordinatorice i volonterke iz Gospića, Slatine te Sara i Jakov iz Dječjeg vijeća Zaboka, dok su se djeca iz Gospića i Slatine javila online. Svi su istaknuli da su kroz projekt naučili koliko je važno pomagati i sudjelovati u životu zajednice. Učenici su s velikim entuzijazmom i zanimanjem sudjelovali u radionicama. Zahvaljujući projektu, postali su bogatiji za mnoga znanja, ali najviše od svega postali su svjesni da je briga i sudjelovanje u životu zajednica vrlo važna.

Osim sudjelovanja u radionicama i volonterskim akcijama djeca su smislila brojne snažne poruke i donijela životne odluke: „Smeće odvajaj i Zemlju obnavljaj!“, „Priroda se smije kada se u njoj smeće ne krije.“, „Volontiram jer se osjećam dobro!“, „Kad odrastem i dalje ću volontirati i pomagati onima kojima je to potrebno“.

Evaluatorica projekta dr. sc. Arijana Mataga Tintor istaknula je da su ovaj projekt i djeca i odrasli ocijenili korisnim i zabavnim te da on može biti ne samo primjer dobre prakse, već i poticaj da se ovakvi sadržaji integriraju u institucionalni odgojno-obrazovni sustav i da se provodi u različitim zajednicama. Edukacija o održivom razvoju je prioritetna tema svakog modernog odgojno-obrazovnog sustava, kao što je i dječja participacija pravo svakog djeteta koje smo mi, odrasli, dužni poštivati i ostvarivati.

Kao poseban gost tribine Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographic, predstavio je projekt „Žuti okvir za održivi razvoj, znanosti i obrazovanje – Održiva Hrvatska“ te istaknuo koliko je važno djecu i mlade podučavati o održivom razvoju te ih „gurnuti“ u aktivizam, a to je ono što djeca i rade kroz projekt „Odgoj za volontiranje i održivi razvoj“. Za kraj, djeci je poručio da budu aktivni i da ne dopuste da se njih glas ne čuje. Budućnost djece se gradi danas.

Na tribini je predstavljen i strip za djecu i mlade na temu “17 globalnih ciljeva za održivi razvoj“, svjetski poznatog ilustratora Milana Trenca koji je prvi takav strip u Hrvatskoj, a napravljen je dvojezično na hrvatskom i engleskom jeziku. Strip je na engleski jezik prevela Iva Mandić Seferagić. Ispred nakladnika Saveza DND Hrvatske, strip je predstavila Manuela Kranjec, voditeljica promocije projekta, istaknuvši da je forma stripa odabrana iz razloga što je to jezik koji djeca lako razumijevaju, blizak je njima i može na djeci zanimljiv način predstaviti apstraktne teme kao što su 17 globalnih ciljeva.

Na kraju je prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica, u ime Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske zahvalila Uredu za udruge Vlade RH i njihovim djelatnicima, Gradu Zagrebu, projektnom timu u Stručnoj službi Saveza DND, zatim domaćinima studijskog putovanja: socijalnoj zadruzi Humana Nova iz Čakovca, Udruzi „MI“ iz Splita, Udruzi „Sunce“ iz Splita, Nacionalnom parku Plitvička jezera, Fenomenu Plitvice, Muzejima Ivana Meštrovića, Kreativnim poslovnim rješenjima, National Geography Hrvatska i izdavačkoj kući Adriji media Zagreb, svim današnjim sudionicima tribine i pratiteljima te brojnim pojedincima i divnim ljudima koji su pomogli da ovaj projekt bude i ljepši i uspješniji od planiranog!

Više o projektu OVOR: https://ovor.savez-dnd.hr/

Projekt je financiran u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Foto: Mirko Cvjetko