Blog

VOLONTERI OŠ BOGUMILA TONIJA

Cijela je školska godina u OŠ Bogumila Tonija bila obilježena volontiranjem. Konačno je u školu stigla promjena pokrenuta od društva, a tražena od škole. Škola se uključila u projekt kojim se kroz promicanje vrijednosti volonterstva učenici pripremaju za suživot s drugima te razvijaju kvalitetan sustav vrijednosti i odgovornosti za zajednicu. Kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja, škola je  za svoje učenike i njihove roditelje organizirala volonterski rad na način da priprema i organizira volonterske aktivnosti učitelja u prostoru škole. Jedan je od ciljeva ove inicijative osmisliti i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme. Škola se otvorila zajednici i dobila mnogo, kao i zajednica, a djeca, koja su i ovdje u prvom planu,  dobila su najviše.

Niz je akcija, radionica bilo provedeno svaki tjedan tijekom školske godine.
Projekt Školski volonteri projekt je Foruma za slobodu odgoja i omogućuje mladima iskustvo rada u školskom kontekstu, sudjelovanje i pripremu te provedbu  raznih  volonterskih akcija i pružanje pomoći i podrške učiteljima, stručnim suradnicima u radu s učenicima. Projekt financira Europska unija, sufinancira Ured za udruge Vlade RH, a podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih. Osnovne i srednje škole, koje sudjeluju u projektu, ranije su odabrane na temelju iskazane motivacije.

Mladi volonteri odabrani za sudjelovanje u projektu prošli su višednevnu edukaciju, kao i članovi školskog tima koji su zaduženi za određeno područje. Volontiranje je integrirano u cijeli školski život. Nina Savić i Lana Čakanić, dvije pedagoginje po struci, volonterke su koje su učitelje i stručnu službu škole pratile i pružale pomoć i podršku u provedbi baš svih akcija, od organiziranja subotnjih radionica, pomoći u učenju, radu s darovitima do sudjelovanja u organiziranoj tribini Djeca tranzicije. Postale su pravi članovi školskog tima. Tijekom školske godine pridružila im se još jedna volonterka, Mirna Hrenek, studentica razredne nastave koja se vezala uz jedan razred te aktivno sudjeluje u pripremi materijala i radu s djecom.

Projekt je samo počeo bujati, ideje kolega i radionice slobodnog vremena izazvale su val uzbuđenja i kod učitelja i kod roditelja, ali najviše kod djece. Od pokusa, izrade ukrasa, običaja i igara naših starih, šetnje Samoborom, uskrsnih radionica, dramskih i orkestralnih radionica, razgibavanja capoeirom i zumbom i još nizom radionica u kojima su sudjelovali i gosti, iskusni u svom području.

Volonterski programi važni su za učenike i njihov razvoj jer volontiranjem razvijaju samopoštovanje, stječu nova znanja i vještine. Nakon uređenja okoliša u područnim  školama i izrade visećeg vrta ukrasnog i ljekovitog bilja, učenici se pažljivo odnose prema okolini i vode brigu o prostoru u kojem borave, kao i brigu o održavanju biljaka.

Daroviti učenici okupili su se u grupama Mali znanstvenici i Znanje te su tijekom školske godine provodili razne radionice, a najznačajnije su Nasilje na internetu i Ambrozija.

S početkom nove školske godine volonteri Bogumilci nastavljaju sa svojim radom pa se s razlogom radujemo novim volonterskim projektima.