Blog

17 GLOBALNIH CILJEVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ – CILJ 9: INDUSTRIJA, INOVACIJE I INFRASTRUKTURA

U sklopu kampanje “17 globalnih ciljeva za održivi razvoj” koju smo povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2016. najavili prvim videom na temu Odgovor na klimatske promjene i Pitka voda i higijenski uvjeti, četvrtim promo-videom želimo skrenuti pažnju na važnost izgradnje održive infrastrukture, promociju održive industrijalizacije i poticanje inovativnosti.

Ulaganja u infrastrukturu ključna su za postizanje održivog razvoja te pokretač gospodarskog rasta i razvoja. Tehnološki napredak također je ključan za pronalaženje trajnih rješenja za ekonomske i ekološke izazove i temelj za postizanje ciljeva zaštite okoliša. Promoviranje i razvitak održivih gospodarskih grana i investicija u znanstvena istraživanja i inovacije predstavljaju važne načine poticanja održivog rasta. Bez tehnologija i inovacija, neće se dogoditi industrijalizacija, a bez industrijalizacije neće se moći dogoditi ni razvoj.

Više od četiri milijarde ljudi danas nema pristup internetu, od čega njih 90% živi u zemljama u razvoju. Rješavanje ovog digitalnog jaza neophodno je za jednak pristup informacijama i znanju, što zauzvrat potiče inovacije i preduzetništvo. Razviti kvalitetnu i održivu infrastrukturu znači podržati ekonomski razvitak, s fokusom na jeftin i jednak pristup za sve te stoga treba podržati razvoj domaće tehnologije, istraživanje i razvoj, posebice u zemljama u razvoju te povećati pristup informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, uključujući i pristup internetu u najnerazvijenijim zemljama.

Video-kampanjom Savez društava Naša djeca Hrvatske sudjeluje u Razvojnoj Agendi 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj usvojenoj na Summitu o održivom razvoju, održanom 25. rujna 2015. godine. Države članice Ujedinjenih naroda usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Čelnici zemalja ističu da se globalni ciljevi za sljedećih 30 godina ne odnose samo na zemlje u razvoju i siromašne zemlje, već da su one obveza i odgovornost svih zemalja u suzbijanju nejednakosti, siromaštva, neravnopravnosti i odgovora na klimatske promjene i održivi razvoj općenito.

Savez DND-a prepoznao je takav globalan Program održivog razvoja kao izuzetno važan i vrijedan jer promiče i stvaranje održivih vrijednosti za djecu te bolji položaj djece u društvu. Stoga smo se odlučili na  aktivno zagovaranje Programa kroz svoje promotivne aktivnosti kako bi se svijest o njegovoj vrijednosti proširila i na prostore RH.

Četvrti video, cilj br. 9– Industrija, inovacije i infrastruktura pogledajte i ovdje.

Na realizaciji ovog videa zahvaljujemo Rimac automobilima i OŠ Ivan Gundulić iz Zagreba.