Humanitarne akcije

Savez društava Naša djeca Hrvatske od osnutka je aktivan u provođenju brojnih humanitarnih akcija za socijalno osjetljivu djecu, za djecu pogođenu prirodnim katastrofama te Domovinskim ratom.

KONTINUIRANE AKCIJE

„Kumstvo” za socijalno ugroženu djecu u suradnji s austrijskom organizacijom “Rettet das Kind”

 

Ova  akcija Saveza DND i suradničke austrijske organizacije, Rettet das Kind, provodi se od XY. godine. U toj akciji austrijski građani, u svojstvu kuma određenog djeteta, doznačuju preko Saveza DND-a novčanu pomoć ugroženoj djeci predloženoj od strane osnovnih DND-a u suradnji s lokalnim Centrima za socijalnu skrb. Pomaže se djeci do dobi od 15 godina, koja. dobivaju određeni iznos nekoliko puta godišnje ili pak jednom godišnje ovisno o mogućnostima i preferencijama kumova, a taj iznos Privredna banka izravno doznačuje na djetetovu deviznu knjižicu. Do sada je kumstvom je bilo obuhvaćeno XY djeteta iz Hrvatske, a pomoć je iznosila ukupno XY EUR-a.

PRIGODNE AKCIJE

Prva humanitarna aukcija ilustracija za akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” (2013.)

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ive Josipovića u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske 21. studenoga 2013. godine u 19 sati u Kući Europe održana je humanitarna aukcija ilustracija najuglednijih hrvatskih autora za akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Ovu humanitarnu aukciju je podržalo 20 najpoznatijih hrvatskih ilustratora/ica i likovnih umjetnika/ica nagrađivanih u zemlji i svijetu, a koji su za ovu svrhu donirali 41 ilustraciju (I. Antolčić, Z. Bašić, M. Ćeran, I. Guljašević, M. Hajdinjak, B. Hollingsworth, M. Jelić, D. Jerabek, D. Kolanović, D. Kukić, Ž. Mezić, Ž. Prstec, S. Puntarić, V. V. Radoičić, S. Rešček Ramljak, T. Tomić, T. Torjanac, I. Vitez, P. Vončina i T. Zlatić). Aukcijom je prikupljeno 41.500 kn.

 

„Pun kofer prijateljstva“  za djecu poplavljenih područja – u suradnji s Društvom Naša djeca Vinkovci (2014.)

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Društvo Naša djeca Grada Vinkovaca su se zajedno s Društvom psihologa Vukovarsko-srijemske županije od samog početka proglašenja stanja katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županiji zauzelo za djecu s poplavljenih područja kako bi im se organiziralo kvalitetno provedeno slobodno vrijeme i pružilo adekvatnu psihosocijalnu pomoć. U ovoj akciji prikupljeno je 140 kofera za potrebitu djecu.

 

Uz nas niste sami – Zajedno za osmijeh djeteta u bolnici (2015.)

U velikoj humanitarnoj akciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske “Za osmijeh djeteta u bolnici” koju je podržala Hrvatska radiotelevizija pozivima gledatelja u pozivni centar u svibnju 2015. godine skupljeno je ukupno 781.922  kuna. Ta su sredstva omogućila nabavu sklopivih kreveta i stolaca za roditelje te opremanje prostora za boravak roditelja u bolnici tijekom hospitalizacije djeteta. U akciju opremanja uključene su sve dječje bolnice u Hrvatskoj.

Obojimo osmijeh djeteta u bolnici (2016. – )

Povodom Međunarodnog dana zdravlja, koji se svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije održava 7. travnja, Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s partnerima iz udruge PimpMyPumpProject započeo je 5. travnja 2016. kampanju „Obojimo osmijeh djeteta u bolnici“ oslikavanjem dječjeg odjela KBC-a „Sestre milosrdnice“.

Kampanja je nastavljena u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, gdje je prvo adaptirana, a zatim i kompletno uređena igraonica od 150 kvadrata. Godine 2016. kampanja je zaokružena uređenjem jednog od “kontejnera” koji služe za povremeni boravak djece u  dvorišnom dijelu Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, a 10. ožujka 2017. nastavili smo s uređenjem iste bolnice uz pomoć djelatnika Nizozemske ambasade. Materijal za provođenje kampanje smo osigurali od svih hrvatskih vodećih proizvođača boja i lakova, a sredstva smo i dodatno prikupljali crowdfunding kampanjom na platformi “ČINI PRAVU STVAR”. Partneri su nam udruga PIMP MY PUMP i zagrebačka umjetnica Jasmina Jogić, a u planu je suradnja i s drugim umjetnicima, slikarima i ilustratorima koji će oplemeniti bolničke prostore. Zahvaljujemo se svim partnerima na kampanji, postojećim i budućima. Također se zahvaljujemo našim donatorima materijala JUB, Samoborka, Caparol, Jupol, Buhaus Hrvatska, Bačelić d.o.o. i Obrt “Duga” iz Gornje Bistre te BBDO  Zagreb.