Neka odrastanje bude dječja igra

Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s tvrtkom Beiersdorf i robnom markom NIVEA provodi društveno odgovorni projekt s ciljem da se obiteljima diljem zemlje omogući kvalitetno druženje kroz igru. Projekt provodimo petu godinu zaredom jer razumijemo kolika je važnost igre za dječji razvoj i jer želimo doprinijeti stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske.

Podršku projektu još 2014. godine dala je i psihologinja Sanja Ivanušević Grgas, praktičarka terapije igrom koja je naglasila važnost igre za dječji razvoj i odnose unutar obitelj: “Igra ima presudnu ulogu u dječjem razvoju jer predstavlja glavni način na koji djeca uče o svijetu oko sebe, uče kako se družiti, razvijaju fizičke vještine, ali i inteligenciju. Što se djece više igraju, sigurnija su u sebe, lakše rješavaju probleme i uspješnija su u ostvarivanju svojih potencijala. Osim djetetu, igra pridonosi cjelokupnoj obitelji, čineći je snažnijom i sretnijom. Podržavam ovaj projekt jer ulažući u igru SAVEZ DND-a i NIVEA zaista ulažu ne samo u djecu nego i u cijelu obitelj.”

 NIVEA je samo u ovom projektu donirala ukupno 750.000 kuna Savezu DND za raznovrsne programe, aktivnosti i edukaciju djece.

GODINA 2018.

Godine 2018. nastavlja se širenje kutića pripovijedanja – Bajkaonica jer smo prepoznali važnost pripovijedanja djeci. „Čitanjem ili pričanjem priča doprinosi se ostvarivanju različitih razvojnih zadaća: razvoju pozitivnih emocionalnih stanja, razvoju sposobnosti prepoznavanja emocija, razvoju empatije, razvoju tolerancije, razvoju jezičnih kompetencija, bogaćenje rječnika, razvoju vještine slušanja i diskriminaciji glasova, razvoju mašte itd. … Čitanjem ili pričanjem priča dijete se uvodi u svijet književnosti te se odgaja za budućeg čitatelja.“ (dr.sc. Branimir Mendeš, docent je na Filozofskom fakultetu u Splitu, član Izvršnog odbora Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske).

Na ovogodišnjoj edukaciji pripovjedača sudjelovalo je 20 Društava “Naša djeca” s 34 polaznika koji su saznali više o važnosti priča i bajki u odgoju, obrazovanju i odrastanju djeteta, te su dobili mnogo praktičnih savjeta, poput toga što je to dobro pripovijedanje, koja umijeća kvalitetan pripovjedač mora posjedovati, kako zapamtiti priču te najvažnije, kako priču što bolje prenijeti slušatelju/djeci. Polaznici su ušli u svijet bajki uz pomoć zanimljivih i inspirativnih predavačica i voditeljica: Jasne Held, profesionalne pripovjedačice narodnih priča i bajki, Ksenije Rožman, dramske pedagoginje te Đurđice Dropuljić, voditeljice i pokretačice projekta “Svijet bajki u Muzeju anđela”, te Vladimire Velički, izvanredne profesorice na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

GODINA 2017.

Tema projekta društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” 2017. bila je  pripovijedanje. O važnosti pripovijedanja na predstavljanju projekta pričao je poznati glumac i pripovjedač Zijah Sokolović u posebno osmišljenom kutiću Bajkaonici. “Pripovijedanje je važan dio odrastanja svakog djeteta. Drago mi je što mogu podržati ovaj projekt jer sam svjestan važnosti pripovijedanja u svakodnevnom životu, a posebno me veseli što će djeca u posebno osmišljenim kutićima Bajkaonicama uz pomoć volontera Društava moći i sama sudjelovati u ovom svijetu priča.”, rekao je Zijah Sokolović.

Pripovijedanje je aktivnost koja potiče djecu na razmišljanje, upoznaje ih sa svijetom oko njih, pomaže im u učenju slova i brojki te razvija socijalno-kognitivne vještine. Kako pripovijedanja nema bez pripovjedača, ovom projektom omogućena je edukacija 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca. Oni su kroz dva programa usvojili znanja i vještine pripovijedanja koje će provoditi u svom svakodnevnom radu s djecom. Uz edukacije, Društva su dobila potrebnu opremu za provođenje tih aktivnosti, a posebno osmišljeni kutak za pripovijedanje nazvan je Bajkaonica. Dizajn je osmislila dizajnerica i kostimografkinja Goranka Vlahović iz studija Pleat pls. Sastoji se od nekoliko ključnih elemenata – stolca, tepiha, lampe, vizuala projekta, posebne opreme za pripovjedača i dodatnog rekvizita Pu(T)ne torbe priča dizajnerice Tee Janković te šarenih jastučića za djecu. Posebnog ovog kutka je u njegovoj mobilnosti, što omogućava Društvima naša Djeca Hrvatske da program pripovijedanja provode u svojim lokalnim zajednicama izvan matičnog Društva (u vrtićima, školama, knjižnicama, bolnicama).

U sklopu projekta pokrenut je kreativni nagradni natječaj na internetskim stranicama robne marke NIVEA. Na tom natječaju predstavljeno je 15 priča koje su nastale u sklopu prvih Bajkaonica, a održali su ih vrijedni volonteri koji su prošli edukacije. Potrošači su svojim glasovima najboljom proglasili priču Leopard i dječak Društva „Naša djeca“ Zabok, a upravo nju je ilustrirala poznata dječja ilustratorica Ivana Guljašević u istoimenoj slikovnici.

U studenom 2017. održan je i NIVEA mjesec pripovijedanja s nizom besplatnih Bajkaonica diljem Hrvatske. Kao poseban doprinos društvu i obiteljima diljem Hrvatske, u sklopu projekta pokrenut je proces verifikacije programa pripovijedanja pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te izdan priručnik za voditelje Bajkaonice. Verifikacija podrazumijeva dugoročnu održivost programa koji se može razvijati i provoditi na području cijele Hrvatske, uključujući škole i vrtiće te daljnje ulaganje sredstava kroz projekte Ministarstva obrazovanja.

Projekt “Neka odrastanje bude dječja igra” nastavlja se i petu godinu zaredom, čime je NIVEA donirala ukupno 750.000,00 kuna Savezu društava Naša djeca Hrvatske za raznovrsne programe, aktivnosti i edukacije koje uključuju rad s djecom na temu pripovijedanja, igre te opremanje prostora u kojima će se te aktivnosti provoditi.

GODINA 2016.

Glavna tema projekta 2016. godine bila je igračka. Na predstavljanju projekta u Etnografskom muzeju u Zagrebu javnost je upoznata s prototipovima igračaka koje su sudjelovale na nagradnom natječaju u sklopu projekta. Igračke su predstavile njihove dizajnerice Slavica Farkaš, Tea Janković, Iva Risek i Adriana Pavelić. U sklopu predstavljanja projekta održana je i tribina o igri i igračkama, a koliko su igra i igračka važne za psihofizički razvoj djece istaknuli su stručnjaci s područja psihologije, pedagogije i kulture. Likovni umjetnik i ilustrator Ivan Vitez, psihologinja i praktičarka terapije igrom, dipl. psih. Sanja Ivanušević Grgas, i predsjednica OMEP Hrvatska (podružnica Svjetske organizacije za predškolski odgoj) Adrijana Višnjić Jevtić sudjelovali su na tribini u sklopu projekta namijenjenoj odgojno-obrazovnim djelatnicima u vrtićima, školama, fakultetima, socijalnim i zdravstvenim ustanovama, studentima, volonterima te svima koji igru i igračku koriste kao metodu rada s djecom ili kao kulturološki fenomen.

Na mrežnim stranicama nivea.hr/djecja-igra predstavljeni su ideja, dizajn i funkcija svake igračke, a obitelji su putem prijavnog obrasca mogle glasovati za najbolje rješenje. Pobjednički prototip igre „Čiri-biri bajka“ predstavljen je na posebnoj izložbi igračaka u studenom 2016. te je produciran u limitiranom izdanju. Pobjednička igračka koristit će se u edukativne svrhe u Društvima „Naša djeca“ s ciljem promicanja igre i igračke sastavnim dijelom odrastanja svakog djeteta.

GODINA 2015.

Edukaciju volontera iz Društava „Naša djeca“ proveli su psiholozi i stručnjaci specijalizirani za rad s djecom koji su upoznali volontere s najnovijim saznanjima, tehnikama i metodama stručnog i kreativnog rada s djecom predškolske i osnovnoškolske dobi. Edukacija je obuhvatila četiri cjeline: likovno-kreativno, dramsko i plesno izražavanje te razvoj djece kroz igru. Nakon edukacije volontera, uslijedile su besplatne radionice za roditelje na kojima su im volonteri prenijeli svoja znanja i vještine kako bi u obiteljskom okruženju poticali djecu na zajedničko druženje i kreativno stvaralaštvo kroz igru.

„Ove godine odlučili smo omogućiti edukaciju volonterima koji svakodnevno ulažu puno ljubavi, vremena i truda u rad s djecom, a posebno me veseli što ćemo organizirati i radionice otvorene za sve zainteresirane roditelje. I dalje je okosnica našeg projekta dječja igra, a inspiraciju za ovogodišnju temu pronašli smo u omiljenim igrama djece Europe kojima smo, osim kroz radionice, posebnu pažnju posvetili i na našoj internetskoj stranici“, izjavila je Nela Zadrodirektorica marketinga Beiersdorf Hrvatska.

U sklopu ovog projekta na internetskoj stranici nivea.hr svi su posjetitelji mogli doznati više o poznatim igrama djece Europe s posebnim naglaskom na one igre koje su u izvornom ili prilagođenom obliku popularne i u Hrvatskoj, a sve s jednim zajedničkim ciljem – kako ne bi pale u zaborav nego se prenijele i na buduće naraštaje djece. U sklopu internetske stranice pokrenut je i nagradni natječaj „Koja je vaša omiljena igra“ putem kojeg je NIVEA pozvala obitelji diljem Hrvatske da navedu svoju omiljenu igru. Najkreativniji odgovori postali su dio Priručnika o igrama koji će poslužiti DND-ovima u njihovom radu s djecom, a na tjednoj bazi najbolji odgovori imali su priliku osvojiti NIVEA-in poklon-paket i poseban set igara koji se sastojao od rekvizita za igranje nekih od omiljenih igara djece Europe.

KAKO JE SVE POČELO – GODINA 2014.

Projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“ u početku je zamišljen kao natječaj u kojem je sudjelovalo deset Društava „Naša djeca“ (DND), koja su odabrali NIVEA i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske. Svi projekti koji su sudjelovali u natječaju predstavljeni su na internetskoj stranici robne marke NIVEA, a glas javnosti je odlučio kojih će pet DND-ova (Križ, Našice, Opatija, Prelog, Zabok) dobiti vrijednu potporu u iznosu od 20.500,00 kn za obnovu zapuštenih prostora Društava „Naša djeca“, kupnju didaktičke opreme, informatičke opreme, sportskih rekvizita, namještaja ili drugog inventara u kojima se u Društvima „Naša djeca“ održavaju aktivnosti za djecu. Preostalih pet DND-ova je također dobilo potporu u iznosu od 5.000,00 kn.

Budući da je Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske glas djece iznimno važan, obitelji diljem Hrvatske pozvali smo da podrže rad Saveza DND i projekt „Poruke djece odraslima“. Na internetskoj stranici nivea.hr roditelji su tako mogli upisivati poruke, stavove i mišljenja svojih najmlađih i najmilijih o temama kao što su ljubav, obitelj, prijatelji, dom, igra itd., a najkreativnije poruke objavili smo u Zborniku Poruke djece odraslima, dok je svakog tjedna najbolja poruka upisana putem internetske stranice nivea.hr bila nagrađena poklon paketom NIVEA.