Naši ljudi

Prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić
Predsjednica

Prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić je predsjednica Saveza DND-a od 1996. godine i tu funkciju volonterski obavlja. Od 1999. predsjednica je i središnjih koordinacijskih odbora akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ i „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Redovita je profesorica u trajnom zvanju na Sveučilištu u Zagrebu, u Zavodu za fiziologiju Medicinskog fakulteta, za grane Fiziologija čovjeka i Neuroznanost. Bavi se istraživanjima u području zastoja u rastu fetusa, patofizioloških mehanizama nastanka perinatalnih oštećenja mozga te fetalnog ponašanja. Objavila je više od 100 publikacija, od čega 55 znanstvenih radova zastupljenih u međunarodnim indeksnim publikacijama, a koji su citirani više od 500 puta. Autorica je brojnih poglavlja iz fetalne i neonatalne fiziologije, te neurofiziologije fetusa, u domaćim i međunarodnim knjigama, te autorica ili koautorica 6 priručnika (3 sveučilišna), 2 sveučilišna udžbenika i jedne znanstvene knjige. Dopredsjednica je Hrvatskog društva fiziologa. Od 1991. do 1995. godine bila je predsjednica odbora međunarodne dobrotvorne akcije “Srcem za djecu Hrvatske” (akcija liječnika, studenata, suradnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Saveza društava Naša djeca Hrvatske, čiji cilj je bio pomoć ranjenoj, bolesnoj, u ratu stradaloj djeci). Bila je voditeljica radne skupine za područje zdravlja i prehrane u izradi Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece (2006.-2012.), a 2012. članica programskog odbora te lokalnog organizacijskog odbora 6. Međunarodne konferencije “Child in the City“. Sudjelovala je 2000. godine na Svjetskom sastanku na vrhu posvećenom djeci (Posebno zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda), te aktivno sudjeluje na domaćim i međunarodnim savjetovanjima, simpozijima, kongresima posvećenim djeci. Članica je Vijeća za djecu Vlade RH. Za svoj društveni i volonterski rad dobitnica je Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta u našoj domovini.

Sonja Borovčak
Dopredsjednica

Sonja je  dopredsjednica Saveza DND-a ,   dugogodišnja članica Izvršnog odbora Saveza i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Više od 35 godina aktivna je članica i volonterka u Društvu Naša djeca Zabok, u kojemu je i predsjednica. U DND-u Zabok ostvarila je brojne akcije i aktivnosti s djecom i za djecu u njihovom slobodnom vremenu. Svojim ugledom i zalaganjem utjecala je da Grad Zabok postane dobitnikom naziva „Grad Zabok – prijatelj djece“. Zaslužna je za pokretanje nekoliko  akcija Saveza DND, među kojima je i  uvođenje (od 2001. godine) redovnih godišnjih zajedničkih sjednica djece iz Dječjih foruma Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru. Bila je vijećnica u Zaboku i u županijskoj Skupštini te zastupnica u Hrvatskom saboru, a u dva navrata obnašala je i funkciju županice Krapinsko-zagorske županije do odlaska u mirovinu. I dalje veliki dio svoje profesionalnog i slobodnog vremena posvećuje dobrovoljnom radu za djecu, uvijek u potpunosti predana potrebama djece, imajući na umu iznad svega dobrobit svakog pojedinog djeteta te šire zajednice.

Sanja Škorić
Dopredsjednica

Moje ime kaže sve o meni:

Snježana Krpes
Tajnica saveza

Volontiranje i profesionalni rad u DND-ovskoj obitelji započela je  1995. godine i to traje, i traje...  Većinu toga što radi, osmišljava, stvara vezano je uz djecu i za djecu i to je jako veseli. Voditeljica je mnogih projekata u Savezu DND, potiče osnivanje novih DND-a i razvoj projekta “Gradova i općina prijatelja djece”, vodi radionice o dječjim pravima i dječjoj participaciji, dramskom odgoju, udrugama, projektima za djecu … Piše i režira dramske tekstove i priredbe za djecu, uređuje knjige, a u novije vrijeme podučava djecu i odrasle o zdravoj prehrani. Voli se smijati, pjevušiti, verati se po vrhovima planina, udisati svježi zrak i gledati horizonte, čitati, kuhati za obitelj i prijatelje. Učenje od djece, prirode te mudrih i plemenitih ljudi najljepša su joj  životna iskustva.

Ana Kolobarić

Ako nazovete Savez DND-a Hrvatske, najvjerojatnije će Vam se javiti Ana. Anu svi volimo jer je uvijek srdačna, draga, strpljiva i brižna. Ana brine o organizaciji tekućih poslova Saveza – od komunikacije i primanja stranaka do ostale tehničke podrške. Ponosna je na svoju obitelj, a posebno na svoje četiri unučice, čije slike joj krase radne površine. 

Vesna Dimitrijević

Živahna i glasna, Vesna nam u ured unosi veselje. Uvijek je spremna na šalu i zna neki novi vic. U poslu, kako kaže, voli sve imati pod kontrolom, i onda s Vesnom nema šale. Spretna pregovaračica s okom za detalje, rješava izazove i brine o Savezu i kada se stvari zakompliciraju. Zato je Savez sretan što ima Vesnu!

Iva Mandić

Iva je prava povjesničarka i voli filozofirati. Ali ne i bez pokrića jer je diplomirala na Filozofskom fakultetu – Sveučilište u Zagrebu, a potom magistrirala povijest u Budimpešti na „Central European University.“ Od Ive ćete uvijek čuti nešto zanimljivo ili duhovito, a maherica je za engleski i portugalski.

Marina Žilić
Asistentica na projektima

Marina je magistra komparativne književnosti, a uz posao asistentice na projektima u Savezu studira bibliotekarstvo na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Godinama se bavi volonterskim radom u raznim udrugama, a ujedno je i članica organizacijskog tima Kotar Teatra u Delnicama. Svestrana, proaktivna, kreativna, voli film, kazalište, a u slobodno vrijeme bavi se tajlandskim boksom.

Lana Kassim

Lana je diplomirana sociologinja i filozofkinja. Svoj rad u Savezu započela je kao asistentica na projektima, nastavila je kao koordinatorica volontera i raznih projektnih aktivnosti, a trenutno radi kao službenica za odnose s javnošću i projektna asistentica na projektu “Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za ostvarivanje prava djeteta” te kao koordinatorica na projektu “100 ljudi, 100 ćudi”. Godinama se bavi volonterskim radom, a započela je u udruzi “ADHD i ja” gdje je radila na poslovima u učenju s djecom s posebnim potrebama. U slobodno  vrijeme bavi se organizacijom humanitarnih događanja i koncerata te daje instrukcije djeci kojoj su one potrebne. Voli učenje stranih jezika, trenutno uči ruski.

Karolina Grgić

Karolina je prava pravcata zagrebačka Slavonka, iako ne izgleda baš kao tipična snaša. Ima sve karakteristike konzervatorice i antropologinje. Skromna i samozatajna,  pedantna, pouzdana, odgovorna, uglađena i na prvu vrlo ozbiljna dok vas ne razoruža neka njezina fora i dječji osmijeh. „Karolina je cura fina“ ili još bi se za nju moglo reći i „Tiha voda brege dere“.