Blog

AKCIJA GRADOVI I OPĆINE-PRIJATELJI DJECE SLAVI PUNOLJETNOST!

Približava nam se godišnje Savjetovanje akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“, koje će se održati u utorak 21. studenoga 2017., s početkom u 10,00 sati u Starogradskoj vijećnici Grada Zagreba, Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb.

Već 18 godina provodimo akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece“, kojom gradove, općine te, od iduće godine i županije, potičemo na sustavnu i dugoročnu brigu i ulaganje u svoje najmlađe stanovnike. Na Savjetovanju budite među prvima koji će saznati kojih je to novih pet gradova i općina-prijatelja djece u Hrvatskoj, koje sve lokalne Naj-akcije za djecu u 2017. godini su proveli brojni gradovi i općine-prijatelji djece te kako će izgledati ploče s natpisima Županija-prijatelj djece.

Vas ovim putem molimo da medijski popratite Savjetovanje, kao i cjelokupnu osamnaestogodišnju priču o gradovima i općinama-prijateljima djece u Hrvatskoj.  Akcija je pokrenuta 1999. godine i ove godine slavi punoljetnost. Impresivna brojka od 67 Gradova i Općina-prijatelja djece u Hrvatskoj govori da je to hvalevrijedna Akcija kojom se potiču lokalne zajednice da ulažu u djecu, u njihovo sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme, podršku roditeljima, glas djece kroz njihovo aktivno uključivanje i uvažavanje mišljenja. 

Akciju provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske s partnerima Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a i ona je dio Nacionalne strategije za prava djece u RH te se ističe među tri najbolja europska programa za djecu.

Na savjetovanjima iz godine u godinu poboljšavamo okvir za djelovanje lokalnih jedinica: na ovogodišnjem Savjetovanju očekujemo više od 120 sudionika, koordinatora akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ iz brojnih gradova i općina iz cijele Hrvatske, uzvanike državnih tijela i partnera Akcije, djece iz Dječjih foruma i Dječjih vijeća, gradonačelnike, načelnike, predstavnike ustanova, udruga, volontera, kao i predstavnike odgojno-obrazovnih ustanova Grada Zagreba.

Ovogodišnji program Savjetovanja bit će raznovrstan, a glavna tema u radnom dijelu Savjetovanja bit će u znaku Strateškog planiranja za djecu i novog Strateškog plana akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za period 2018.-2020.

Svečani dio programa –  proglašavanje Naj-akcija 2017. i dodjeljivanje titula Gradova/Općina-prijatelj djece u 2017. godini započeti od 12:30 sati, a Savjetovanje završiti domjenkom od 14:00 do 15:00 sati.