Blog

AKTIVNOSTI DND VARAŽDIN U 2013. GODINI

Početak 2013.- uspješan EU projekt ”Djeca i mladi ne priznaju granice”

Godinu 2013. započeli smo uspješnom organizacijom Dječjeg festivala ”Djeca pjevaju” .

Projekt »Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice« – zajednički je projekt Saveza društava Naša djeca Hrvatske, vodećeg partnera te Zveze prijateljev mladine Slovenije, Zveze prijateljev mladine Maribor i Društva Naša djeca Varaždin s ciljem društvene integracije djece i mladih u pograničnom području Hrvatske i Slovenije.

Festival ”Djeca pjevaju” je organiziran vrlo profesionalno, dana 2. veljače 2013. godine s početkom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Izvedeno je 20 autorskih dječjih pjesama; 14 u izvođenju malih Varaždinaca, 6 u izvođenju pjevača Osnovne škole Prežihova Voranca iz Maribora, te himna festivala pod nazivom ”Pjevamo o ljubavi”.

Na Festivalu ”Djeca pjevaju” izvođači su bili polaznici Glazbene radionice pjevanja Mali slavuji pri Društvu Naša djeca Varaždin, polaznici Glazbene škole u Varaždinu, učenici Osnovne škole Prežihov Voranc iz Maribora te Zabočki mališani iz Zaboka.

Osim na Festivalu, preko stotinu djece se družilo u glazbenim radionicama prilikom snimanja pjesama i pripremama za kreativan nastup i poseban glazbeni doživljaj. Tome su doprinijeli i polaznici stvaralačkih radionica u Društvu Naša djeca Varaždin, koji su svojim kreativnim i originalnim izrazom najavili svaku točku Festivala.

U spomen na Festival nastala je Himna ”Pjevamo o ljubavi” koju će svi sudionici pjevati na hrvatskom i slovenskom jeziku na otvaranju Festivala.

Tijekom 2013. godine okupili smo smo djecu od 3 – 18 godina u radionicama dječjeg stvaralaštva s ukupno 547 polaznika s kojima radi 19 pedagoških voditelja, stručnih suradnika Društva Naša djeca Varaždin.

Za pravilan raspored slobodnog vremena djeci Grada i okolice nudili smo slijedeće sadržaje: Igraonicu, Predškolu, Englesku radionicu, Radionicu sviranja suzuki violine, Plesnu igraonicu i radionicu suvremenog plesa, Plesnu radionicu ritmike i baleta, Plesnu radionicu ”Takt”, Plesnu radionicu Break dance, Likovnu radionicu, Glazbenu radionicu pjevanja Mali slavuji, Radionicu sviranja rock gitare, Gitarističku radionicu Let’s rock, Radionicu bas gitare, Radionicu sviranja sintića i Radionicu sviranja bubnjeva.

Proljetne aktivnosti za djecu

Već po ustaljenom redu ”menuetići” su otvorili Sjajni bal u petak, 1. veljače 2013. godine.

Povodom Valentinova, 14. veljače 2013. godine, članovi Glazbene radionice pjevanja Mali slavuji su izveli program u Teatru Društva Naša djeca. Pjevali su glazbene hitove po osobnom izboru vezane uz ljubav i prijateljstvo.

U utorak, 12. veljače 2013. godine s početkom u 18 sati u dvorani Društva Naša djeca organizirali smo Dječji fašnik. Programu je prisustvovalo 300- tinjak djece. Uz zabavno vođenje animatora, male maškare su se častile krafnama i sokom. Troškove u iznosu od 4.000,00 kn pokrio je Grad Varaždin iz sredstava Upravnog odjela za kulturu.

Tijekom travnja aktivni su bili Dječji forumi za prava djeteta. Uz redovne radionice u svojim forumima, forumaši su pripremili:

– Susret Dječjih gradskih vijeća koji je 2013. godine održan u vremenu od 19. do 21. travnja u Rovinju. Predstavnice DGV Varaždin bile su forumašice i članice DGV Varaždin : Paula, Erika i Hana s voditeljicom Dubravkom Novak. U predstavljanju najboljih projekta u protekloj godini, Varaždinke su predstavile projekt ”Veliko srce Varaždina”.

– SUSRET DGV povodom dana planeta Zemlje dana 22. travnja 2013. godine bio je u znaku uređenja puta od škole do Korza. Uz dijeljenje letaka o uređenju okoliša i brige za čistoću i skupljanje smeća, forumaši su na Korzu poslušali poruku indijanskog poglavice bijelom čovjeku te nakon utrpanih vreća smeća u kamion Varkomovog kombija, forumaši su krenuli put DND na prezentaciju svojih aktivnosti povodom Dana planeta Zemlje.

– Tijekom svibnja DGV je dogovorilo zaduženja Dječjih foruma varaždinskih osnovnih škola u projektu ”Konvencija o pravima djeteta dostupna svima”, koje će realizirati slijedeće godine povodom obilježavanj značajnih jubileja: 25. obljetnice donošenja Konvencije o pravima djeteta, 10 obljetnice DGV Varaždin.

Dan Europe je ove godine obilježen ponovnim okupljanjem svih dječjih vrtića Varaždinske županije, u parku ”V. Jagić” u Varaždinu i to 9. svibnja, ali ovaj puta je svaki vrtić svojoj zemlji koju predstavlja uputio poruku i ”razglednicu Hrvatske”, koja je potom obišla Europu.

U lipnju su održane završne svečanosti svih stvaralačkih radionica. Plesne grupe imale su završnu produkciju 11. lipnja 2013. godine u HNK Varaždin pod nazivom”Krećemo u Europu”. Brojni gitaristi su ove godine završnu priredbu imali u Koncertnoj dvorani HNK 6. lipnja u dva navrata, a završne priredbe imali su predškolci u tri navrata, te posebno Mali slavuji, kao i gitaristi prof. Borščaka kojima se pridružila i bas gitaristica Željka Perkovića.

2013. godine u Dječjem odmaralištu Varaždin na Rabu boravilo je 1.088 djece:

– 531 učenik je boravio u Školi u prirodi ( II. OŠ Varaždin, Osnovna škola Sveti Ilija, VII. OŠ Varaždin, OŠ Voća Donja, III. OŠ Varaždin, Centar za odgoj i obrazovanje ”T.Špoljar”,OŠ Beletinec, OŠ Vidovec, OŠ Veliki Bukovec u proljetnom terminu, te OŠ Bisag, OŠ Sračinec, OŠ Podrute, OŠ Sveti Ilija i V. OŠ Varaždin u jesenskom terminu)

– 258 predškolaca je boravilo u organiziranom odmoru na Rabu iz Predškole Društva Naša djeca, Dječjeg vrtića Bambi Novi Marof i Sračinec, gradskog Dječje vrtića Varaždin, vrtića Bajka, Panda, Pinokio, Potočić i Bubamara.

299 djece školske dobi je boravilo u Kampu otpornosti, Kampu sviranja gitare , Kampu sporta, rehabilitacijskom ljetovanju štićenika Centra za odgoj i obrazovanja Čakovec i ”Tomislav Špoljar” Varaždin

O djeci je brinulo 120 učitelja, odgojitelja, pratitelja, 9 medicinskih sestara i 18 osoba u pratnji osoba s invaliditetom.

Jesenski programi u DND

Listopad je rezerviran za DJEČJI TJEDAN koji je ove godine počeo 7. i obilježili smo ga kao Međunarodni dječji dan i trajao je do 13. rujna. 

U akciji ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI – okupili smo pedesetak novih volontera, organizirali edukaciju i odlazak na bolničke odjele Pedijatriju i Dječju kirurgiju.

Pozivu za nove volontere se odazvalo 54 osobe. Održali smo 3 seminara na kojima smo upoznali nove osobe s akcijom ”Za osmijeh djeteta u bolnici”, razmijenili iskustva dugogodišnjih volontera: Radojke Benčik, Ane Herceg i Biserke Pokos.

O volonterima na Dječjem odjelu Pedijatrije nadalje će brinuti Radojka Benčik, a ulogu koordinatorice na Dječjem odjelu kirurgije preuzela je Biserka Pokos.

Organizirali smo Susret DGV i gradonačelnika s temom ”Ormarići u školama” . U cilju lakših školski torbi DGV s forumašima iz svih varaždinskih osnovnih škola, predlaže ugradnju ormarića u svim školama kako bi se u njima ostavljale stvari u školi.

Održali smo kreativne radionice Obiteljskog centra pod nazivom ”Zabavni autoportret”.

Obilježili Dan djevojčica 11. listopada.

U snimanju Školskog sata na HTV pod nazivom ”Dječja prava” sudjelovali su : Paula i Viktor DGV, te Dubravka Novak, voditeljica DGV. Emitiranje je bilo 23. listopada na 2. programu HTV (sve pohvale ekipi!)

18. SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA U SLATINI

Ukupno je sudjelovalo 40 polaznika stvaralačkih radionica DND iz Varaždina: Mali slavuji s pjesmom Bratec Martin, Bubnjari s izvedbom ”Rudimentalni ritmovi”, Gitaristi s instrumentalnom izvedbom ‘Boogie” i Plesna skupina Takt s koreografijom Paso doble.

Sve su točke ocijenjene s vrlo visokom ocjenom prosudbene komisije i žaljenjem što ne ostajemo u završnici kada se pokazuju najuspjelije točke Smotre.

U pratnji djece bili su voditelji: Zdenka Knapić, Damir Tomičić, Matija Burek, te Natalija i Kristina umjesto Igora Šalamuna. Ispred organizatora DND bila je Blaženka Šenjug i Đurđica Dropuljić

DJECA PJEVAJU U MARIBORU

U petak, 11. listopada 2013. ekipa od 20 Malih slavuja nastupila je u Mariboru u 17 sati u Unionskom domu. Domaćini su bili Zveza prijatelja mladine Maribor, Zlatka Terlevič i osnovna škola Prežihov Voranc iz Maribora. Izvedeno je 13 pjesama iz Hrvatske + 6 iz Slovenije, te himna festivala, zajednički nastup obje države. Domaćini su koncert pripremili vrlo profesionalno i vrlo su nas lijepo primili.

VELIKO SRCE VARAŽDINA

Svečanost je održana u petak, 25. listopada uz Dan međusobnog pomaganja u 11. sati u DND.

Plakete je djeci uručio gradonačelnik, Goran Habuš, konferansu su vodili Leon Žganec Brajša i Andreja Piskač. Svečanost su uljepšati Mali slavuji s dvije pjesme.

Plakete je primilo 25 učenika predloženih iz OŠ, osim Karle Kanižaj koju je predlažilo DND za pomoć učeniku VII. OŠ u savladavanju matematike.

DAN KONVENCIJE O PRAVIMA DJETETA

Radno i svečano na sjednici Dječjeg gradskog vijeća izabrani su predsjednica Paula Šimunić i zamjenik Viktor Divjak za naredni period od godinu dana.

Zimski programi u DND

ADVENT 2013.

4.12.2013. obilazak sv. Nikole po svim varaždinskim dječjim vrtićima.

Sveti Nikola, vozeći se Old Timerom, u pratnji malih bubnjara, anđela, krampusa, obišao je 18 dječjih vrtića u gradu Varaždinu. U svakom vrtiću, s pregršt radosti, dočekala su ga djeca, odgojitelji, svi djelatnici.

Mandarine i bombone osigurao je Grad Varaždin, a AP Varaždin podario je vožnju busom.

Troškove 3.600,00 kn za lik sv. Nikole i krampusa također je platio Grad Varaždin.

5.12.2013. priznanja za Naj-volonterku godine ove je godine, na prijedlog Društva Naša djeca, primila Radojka Benčik. U Gradskoj vijećnici uz još troje volontera, Radojki je priznanja uručila Natalija Martinčević, dogradonačelnica Grada Varaždina.

Volonterske priče – povodom Dana volontera, 5. prosinca u Društvu Naša djeca su se okupili volonteri u akciji ”Za osmijeh djeteta u bolnici” koji su svojim ”pričama – doživljajima” iz bolnice oduševili sve prisutne. Uz 20 –tak volontera susretu su prisustvovale glavne sestre oba dječja odjela. Prijedlog je prisutnih da se sve dojmljive priče štampaju u jednu brošuru.

6.12.2013. – Glazbena priča o Svetom Nikoli– izveli su je Mali slavuji pod vodstvom Zdenke Knapić prilikom darivanja djece iz Sige.

16.12.2013. – Ulica snjegovićau organizaciji Društva Naša djeca Varaždin postavljeno je u Gajevoj ulici 10 snjegovića (8 iz Dječjeg vrtića Varaždin – 8 objekata + 2 iz Društva Naša djeca.)

18.12.2013. – Kućice za ptice u organizaciji DND postavljeno je 18 kućica za ptice u Gajevoj ulici – Ulici snjegovića. (9 privatnih vrtića 8 gradskih i DND)

20.12.2013 – lutkarska predstava ”Božićna slagalica” u izvođenju Lutkarskog kazališta Kvak iz Zagrebaza djecu Igraonice, Predškole i djecu djelatnika Telekomunikacije.

23.12.2013.- Priredba DND uz darivanje djece socijalnih kategorijas početkom u 10 sati u koncertnoj dvorani HNK Varaždin 

23.12.2013. – Okićena božićna jelka –priredba u HNK za roditelje djece svih stvaralačkih radionica DND u dva puta: 16,30 i 18 sati.