Blog

DJEČJI DAN GRADA PLETERNICE

U Pleternici je 13. prosinca na prijedlog 6. saziva Dječjeg vijeća održan Dječji dan. Dan je obilježen brojnim aktivnostima, te je tako u suradnji s OŠ fra Kaje Adžića Pleternica održana i humanitarna akcija „Djeca djeci“ za najpotrebitije učenike škole. U sklopu akcije skupljali su se slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine, od 6. do 20. prosinca kada se obilježava i Svjetski dan solidarnosti. Dječji vijećnici su za ovu akciju radili čestitke za Božić kao prilog slatkim paketićima i pomogli u pakiranju poklona. Osim toga, održane su kreativne božićne radionice gdje su pravili božićne ukrase za kićenje bora, učenici su pisali literarne radove na temu „Dječji dan grada“, Glazbena škola se pripremala za nastup, a dječji vijećnici su se pripremali za samostalno vođenje sjednice.
Program Dječjeg dana grada, 13. prosinca, započeo je kićenjem bora pokraj Gradske kuće. Nešto kasnije, vrijedne i marljive odgojiteljice iz Dječjeg vrtića „Tratinčica“ provele su radionicu s djecom na temu „Sveta Lucija“ u sklopu koje su sadili pšenicu.
Nakon toga slijedio je najsvečaniji dio dana – Svečana sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Pleternice kojoj je prisustvovalo 60-ak uzvanika od kojih su najbrojnija bila djeca, dječji vijećnici, učeničko vijeće, prethodni dječji vijećnici, izlagači literarnih radova i ostali. Sjednicu je vodila vijećnica Ena Alaber.

Prisutne je pozdravila gradonačelnica Grada Pleternice gospođa Antonija Jozić, zatim dječja dogradonačelnica učenica Viktoria Barić, jedna od osnivačica i prva voditeljica dječjeg vijeća učiteljica Jasna Kajtar te Valentina Stojčević, sadašnja voditeljica.
Povodom 30. obljetnice Konvencije UN-a o pravima djeteta, 20 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, 10. obljetnice osnivanja Društva „Naša djeca“ Pleternica, vijećnici su opsežnom prezentacijom „Dječja prava u Pleternici“ prezentirali rad Dječjeg gradskog vijeća Grada Pleternice. Vijećnice su u izvješću o radu naglasile aktivnosti provedene od prošle sjednice do danas te su izdvojili 16 članaka Konvencije koje su u svojim aktivnostima ostvarili ili promicali. Cilj prezentacije bio je potaknuti druge ustanove, udruge i organizacije za djecu, da svojim aktivnostima još više promoviraju vrijednosti Konvencije UN-a. Na kraju su prezentirali svoj plan aktivnosti za 2020. godinu.

Program svečane sjednice obogatili su učenici Glazbene škole Požega, područnog odjela Pleternica, Margareta Varžak, Lara Đurić (mentor: Filip Marinić) i Ana Katić (mentor: Leonardo Marković). Osim ovih glazbenih minuta, predstavljena je i slikovnica „Mali pjesnici Pleternice“ koja sadrži 12 učeničkih literarnih radova pod mentorstvom Tatjane Čengić, nastavnice Hrvatskog jezika. Iz ove divne zbirke pjesmica i priča učenici Matej Capan i Petar Ćavar pročitali su literarne stihove o gradu Pleternici.
Na sjednici je predstavljen i film „20 nam je godina tek“ snimanog povodom 20 godina akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Naime, Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ predložilo je Pleternicu među 7 gradova i općina koji će se predstaviti kroz sliku i iskaze djece, te time ispričati priču o postignućima rada s djecom po kojima smo prepoznatljivi i posebni. Za potrebe snimanja filma, vijećnica Sara je predstavila kulturne sadržaje u Pleternici.
Sjednicu je obogatila i točka otvorena za raspravu na kojoj su se mnogi željeli uključiti te svojim pohvalama i prijedlozima dodatno motivirati rad Dječjeg gradskog vijeća.

Nakon sjednice i domjenka, Grad Pleternica omogućio je svoj djeci besplatno klizanje na Trgu bećarca uz čaj i glazbu dok je u Centru udruga održana radionica i druženje s članovima Udruge za pomoć djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u učenju „Osmijeh“. Radionicu su vodile učiteljice razredne nastave, Jasna Kajtar i Valentina Stojčević, dok su dječji gradski vijećnici bili volonteri. Nakon prigodne priče u mraku „Bakin dar“, djeca su radila božićne čestitke i sadila pšenicu u kreativnim oblicima.
Dječji dan grada Pleternice 2019. godine završen je veselom, raspjevanom i rasplesanom zabavom u Centru udruga.