Blog

DJEČJI FORUM DRUŠTVA NAŠA DJECA KUTINA ZA DJEČJA PRAVA SIROMAŠNE I SOCIJALNO ISKLJUČENE DJECE

Dječji forum Društva Naša djeca Kutina započeo je s ciklusom radionica za djecu na temu siromaštvo i socijalna isključenost djece kojima se Društvo Naša djeca uključilo u projekt Saveza društava Naša djeca Hrvatske pod nazivom „Borbom protiv siromaštva i socijalno isključenosti za dječja prava“. Projekt se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih s ciljem osvješćivanja i skretanja pozornosti odraslih i ostale djece na pitanja dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti.

U prvoj radionici simboličnog naziva „Djeca bez djetinjstva“ mlade forumašice Aleksandra, Barbara, Eva,  Klara, Lorena,  Luna i Monika kroz igru uloga, različite socijalne igre i raspravu upoznale su koje su to socijalno isključene skupine u društvu, među kojima je i veliki broj djece koja spadaju u najranjivije skupine u društvu  (siromašni, bolesni, djeca Romi, s teškoćama u razvoju i invaliditetom, nezaposleni, bez obrazovanja, azilanti, beskućnici, isključeni zbog druge boje kože, jezika, vjere, nacionalnosti, socijalnog statusa, zanemarivana i zlostavljana djeca i djeca bez adekvatne roditeljske skrbi)  kao i s nekoliko situacija socijalne isključenosti  u kojima djeca nemaju iste mogućnosti za sretnu budućnost.

U nekoliko sljedećih tjednih radionica forumašice će  osmisliti originalne slogane i poruke protiv dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti te zajedno s fotografijama izraditi plakate koje će postaviti u škole i na javnim mjestima u gradu, upozoravajući na siromašnu i socijalno isključenu djecu u  našoj sredini i općenito u društvu, pozivajući odrasle i ostalu djecu da svi zajedno učinimo koliko god više možemo u rješavanju tih problema, posebice problema siromaštva budući da statistike govore da 21% djece u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva.

Radove proizašle s ovih radionica djeca iz Dječjeg foruma Društva Naša djeca Kutina planiraju prezentirati i na 17. Susretu Dječjih foruma iz cijele Hrvatske koji će se održati 11.-13. travnja ove godine u Selcu.

Pozivamo djecu, koja se žele uključiti u sljedeće radionice izrade slogana i plakata, da nam se mogu pridružiti već ove subote, 8.3. u 10,00 sati u prostorijama Društva Naša djeca Kutina, Ulica kralja Petra Krešimira IV broj 53.

Voditeljice radionica Dječjeg foruma: Snježana Krpes i Helena Ćosić