Blog

DJEČJI TJEDAN U SLATINI

Društvo ,,Naša djeca” Slatina obilježilo je Dječji tjedan 2015. u suradnji s OŠ Josipa Kozarca, OŠ Eugena Kumičića, Dječjim vrtićem Suncokret, Radio Slatine te grada Slatine – gradonačelnika gosp. Ivana Roštaša sa suradnicima.

Crtajući na asfaltu u gradskom parku, djeca polaznici Dječjeg vrtića Suncokret likovno su izražavala svoje mišljenje i želje.

Učenici 4. b razreda OŠ Josipa Kozarca i Dječji forum Osmijeh s voditeljicom i učiteljicom Sanelom Tot održali su radionicu i upoznali Konvenciju o pravima djeteta pomoću kratkih pjesmica koje opisuju dječja prava, a Forumaši su predstavili svoje  likovne radove na temu dječjih prava. Potom su se čitale dječje ispovijesti koje su napisala djeca svijeta, a  učenici su pisali svoje poruke odraslima  kako bi se čuo i njihov glas. Dječji forum Osmijeh napisane poruke dijelio je na gradskom trgu 06. listopada. Aktivnost koja je okupila najveći broj djece je crtanje na asfaltu, deset razrednih odjela s učiteljicama OŠ Josipa Kozarca i područnih škola Sladojevci i Kozice crtali su na asfaltu na školskim igralištima.

U organizaciji Dječjeg foruma Mladost i Gradske knjižnice i čitaonice održana je Pričaonica. 

Događanje u Knjižnici posjetila su djeca različitih dobnih skupina od polaznika dječjih vrtića u pratnji roditelja, do učenika viših razreda osnovne škole te su za njih priređene različite aktivnosti.

Inspirirani Filmskim festivalom art kina Slatina posvećenoga francuskom filmu i Tjednom francuske dječje književnosti u Knjižnici, djeca mlađih dobnih skupina i starija djeca čitala su bajke francuskih pisaca, ali i sve druge: glazbene slikovnice i one interaktivne neobičnih oblika. Djeca viših razreda osnovnih škola sudjelovala su u radu Pričaonice, likovne i literarne radionice. Jedan dio djece sudjelovao je u radu računalne radionice na četiri računala s odgovarajućom multimedijom. Igrale su se i društvene igre, a pažnju djece zaokupila je i “gradnja” različitih oblika od drvenih dijelova s preciznim utorima.

Održan je Dječji kutak „Veseli sat“ na temu Dječja prava kroz igru 7. i 10. listopada, a u radio emisiji Slatinskog informativnog centra – Radio Slatine na temu Dječji tjedan 2015 sudjelovala su djeca Dječjeg foruma, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca gđa Ksenija Vujanović Juras, ravnateljica Dječjeg vrtića Suncokret gđa Snježana Dupan Lovrić i predsjednica DND Slatina gđa Snježana Pačarić.

 

Djeca Dječjeg foruma Osmijeh i Dječjeg foruma Mladost posjetila su Dječji vrtić Suncokret. Forumaši su s djecom vrtićke dobi igrala različite igre te ih upoznala s igrama koje se igraju djeca diljem svijeta. Poruke odraslima tijekom cijelog tjedna pisala su djeca Dječjeg foruma Mladost s voditeljicom Elvirom Vujčić u OŠ Eugena Kumičića, a poruke odraslima dijelili su na Trgu sv. Josipa u petak 09.10.2015.

Nakon mnogobrojnih aktivnosti koje su obilježile Dječi tjedan, djecu predstavnike Dječjeg foruma Mladost i Dječjeg foruma Osmijeh na svečani i radni susret pozvao je Gradonačelnik, gosp. Ivan Roštaš, prof. Na Susretu su djeca Gradonačelnika upoznala s aktivnostima koja su provedena tijekom godine i tijekom Dječjeg tjedna 2015,, planovima aktivnosti do kraja godine i ubuduće te podrobnije opisala čime se na susretima Dječjih foruma bave. Gradonačelnik je djeci poželio puno uspjeha u daljnjem radu dajući im usmjerenja te pozvavši ih na ponovni dolazak i uručivši darove.

slatina 16