Blog

DND OMIŠ U NACIONALNOJ KAMPANJI HRVATSKA VOLONTIRA

Društvo „Naša djeca“ i Dječje gradsko vijeće iz Omiša sudjelovalo je povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna 2012.g. u nacionalnoj kampanji Hrvatska volontira. Dječje vijećnice Marija Pavlić, Rita Ratković, Lukrecija Bašić, Ana Bulat i Lea Tokić su pod vodstvom svoje voditeljice prof. Ivane Vlahović organizirale i provele akciju pod nazivom „Bajke putuju srcem od djece djeci“.

Pitali su Einsteina: “Kako potaknuti kreativnost kod djece?“

Odgovorio je: „Čitajte im bajke.“

„I kako još?“

„Čitajte im još više bajki.“

Društvo „Naša djeca“ i Dječje gradsko vijeće iz Omiša sudjelovalo je povodom Međunarodnog dana mira, 21. rujna 2012.g. u nacionalnoj kampanji Hrvatska volontira. Dječje vijećnice Marija Pavlić, Rita Ratković, Lukrecija Bašić, Ana Bulat i Lea Tokić su pod vodstvom svoje voditeljice prof. Ivane Vlahović organizirale i provele akciju pod nazivom „Bajke putuju srcem od djece djeci“. 

bajke_putuju_srcem1

Prezentirale su djeci u Dječjim vrtićima „Galeb“, „Pčelica“ i „Potočić“ bajke na drugačiji način, čitajući i glumeći likove iz priča koje potiču mir, dobrotu, razumijevanje. Cilj ove akcije je poticanje volonterizma, čitanja priča djeci od strane njihovih najbližih, stvaranje bliskosti unutar obitelji gdje će se dijete tako osjećati voljeno i zaštićeno, poticanje kreativnosti i maštovitosti koja dovodi do inovativnosti i originalnosti.

bajke_putuju_srcem2

Poruke koje smo dobili od strane djece prilikom ove akcije bile su da oni žele da im roditelji puno više čitaju, pogotovo prije spavanja ili u trenutcima kada su nemirni, razdražljivi. Nažalost, neka djeca su tužno rekla da im nitko ne čita, a većina njih prepoznaje fantastične likove iz bajki kao što su vile, patuljci, princeze, vještice itd. Međutim, rijetki su oni kojima su čitane priče u kojima se govori o strahu, ljubavi, toleranciji, sretnom odrastanju, u kojima sve što postoji može biti dio bajke (kamen, cvijet, oblak, kiša). Susret s takvim pričama potiče emocionalnu inteligenciju i dječju kreativnost.

bajke_putuju_srcem5

Nama je susret s dječicom iz naših dječjih vrtića ostao u nezaboravnom sjećanju i potaknuo nas da i dalje kroz volonterske i humanitarne akcije ostavljamo svoj otisak srca.

Ivana Vlahović