Blog

DND POREČ OBILJEŽIO DAN GRADA

Subotnje jutro sunčano i toplo počastilo je 150 djece iz DND Poreč koji su svojim programima poželjeli sugrađanima sretan Dan grada. Okupirali su trg slobode – na jednom kantunu mirisi palačinki, u drugom 5. dječi ex tempore, u trećem nastupi plesnih skupina i breakera, u četvrtom prva generacija streličara na čelu s voditeljem Fredijem Stojnićem demonstira robinhudovske vještine gađanja.  Šušur je bio zarazan i nadahnjujući, mamio je osmjehe i mrgudima bez premca.

Zdrave DND-ovske palačinke su bile pun pogodak – djeca ih obožavaju, a odrasli su zauzvrat donirali za rad DND-a. Majstorica za palačinke Zlata Katana Matić imala je primjerenu pomoć Vesne Milanović – obje DND-ovke s dugiom iskustvom aktivističkog volonterskog rada.

Za ovogodišnji ex tempore  prijavilo se 13 djece, a Marina Pacenti, voditeljica likovne radionice pri DND-u,  odredila je temu: zvonici Poreča. U sat vremena trebalo je pronaći pravi kut i inspiraciju za nacrtati neki od gradskih zvonika. Kako je tko završio sliku, ona bi bila izložena, a žiri koji su činile Amina Konate Vižintin, Aarina Đelalija i Marina Pacenti odlučio je da su najboje radove nacrtale Ana Butković, Emma Jurišević i Sara Žufić.  Nagrađene su  slikovnicama „Poznati Porečani kad su bili mali“ koju je Ivona Orlić napisala, a Marina Đelalija ilustrirala za DND.

Streličari su u svom kantunu pokazivali što su naučili i pri tome su se lijepo družili i zabavljali. Prikupili su i nešto donacija za kupnju nove opreme koja će im trebati najesen, kada nastave trenirati. Roditelji su ih promatrali ponosni, a sugrađani s poštovanjem.

Nastup plesnih grupa uvijek privuče najviše pažnje, što roditelja što ostalih gledatelja. Škljocaju fotoaparati, zuje kamere, dlanovi bride od pljeskanja dok se na plesnom podu, smjenjuje samo dio DND-ovih plesnih grupa – Mrvice, Kikići, Lutkice, Zvrkice, Sky , breakeri i dvije nekadašnje DND plesečice, sada USB-ovke Evita i Larisa. Priča je kulminirala plesnom bravurom grupe Happy, kojom je DND želio sugrađane potaknuti da se priključe njihovoj incijativi i uključe osobe s posebnim potrebama u različite društvene i kreativne aktivnosti, te pomognu njihovu cjelovitu inkluziju u zajednicu. Uz Happy su na kraju zaplesali svi od  DND-ovih plesačica, do roditelja, sugrađana i brojnih turista. Nitko nije ostao ravnodušan.