Blog

DND SPLIT U BANOVINI – “Vršnjačko nasilje počinje već u vrtićima”

“Mene Miho tuče, ja mu kažem ajmo se igrat, smijat i zabavljat, ali on me udara grančicom po glavi”.

Tako se dogradonačelnici Aidi Batarelo požalio Lovre iz Dječjeg vrtića Šareni svijet.

A slične su probleme iznosili i osnovnoškolci, kao i djeca iz Centra Juraj Bonaći, koji su svi zajedno kao predstavnici Društva Naša djeca s predsjednicom Zvjezdanom Čagalj posjetili Banovinu.

Ponovili su dogradonačelnici da je zlostavljanje s ulice i školskih klupa, odavno preselilo u virtualni prostor, na Facebook. Nije zato ništa manje bolno za male žrtve.

Posjetili su, inače, gradsku upravu povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, te Dječjeg tjedna koji se obilježava prvu sedmicu u listopadu.

Društvo Naša djeca jedino se u Splitu na ovaj način bori za dječja prava, ali veliki im je hendikep što nemaju prostor na korištenje. Grad bi im mogao pomoći, kazala je Batarelo, nakon što postave precizno zahtjev. Molba je već protokolirana.

– Kao što smo mogli čuti, djecu najviše tišti vršnjačko nasilje koje se proteže već od vrtičke dobi. I ovaj sastanak s djecom nas je podsjetio da smo im dužni učiniti svijet ljepšim. Kakvo stablo posadimo, onakvo će i izrasti – kazala je dogradonačelnica.

U svrhu dobivanja statusa Split – grad prijatelj djece, Naša djeca na čelu s neumornom Čagalj osnovat će  Forum preko kojega bi se dječji delegati borili za prava i obveze djece.

– Želimo osnovati i školske parlaonice gdje bi se raspravljalo o nasilju i u tome nam treba pomoć gradske vlasti. Želja nam je i u jednom prostoru okupljati djecu i mlade koji ništa ne konzumiraju. Takva djeca nisu “in”, izopćeni su iz ekipe, ostaju na marginama, a zapravo bi trebali biti nositelji društva. Organizirali bismo poetske i likovne večeri, na prijedlog djece dovodili im glazbene zvijezde koje žele – kazala je Čagalj.

U ponedjeljak se glas djeteta u Banovini čuo, a poruka je bila jasna “Ljubav djeci prije svega”, te “Odrasli, uvažite i naše prijedloge”. Neka se čuje, jer kako je rekla dogradonačelnica Batarelo, dužni smo svijet djeci učiniti ljepšim.

 ŽIVANA ŠUŠAK ŽIVKOVIĆ

 

Tekst prenesen s portala Dalmacija News.